joi, 2 septembrie 2010

A descoperit o comoara dacica: 144 de kosoni de aur

Chiar dacă va primi o recompensă substanţială pentru cei 144 de kosoni predaţi autorităţilor, bărbatul care a descoperit comoara dacilor va rămâne anonim, a afirmat procurorul general adjunct Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.


Identitatea îi va fi protejată, de teamă ca unii dintre căutătorii de comori să nu îl caute şi să îi facă probleme. „Cel care a predat tezaurul dacic nu are nicio legătură cu dosarele în care sunt cercetaţi căutătorii de comori din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei. De asemenea, cele 144 de monede desoperite nu fac parte din tezaurele sustrase de braconieri din siturile arheologice”.
Tezaure de kosoni, dispărute fără urmă

În 1996, braconierii siturilor arheologice au descoperit în situl Dealul Muncelului din Munţii Orăştiei un tezaur de 3.000 de monede de aur, de tip koson. În prezent, 2.440 dintre acestea sunt date în urmărire internaţională şi se presupune că ar fi fost traficate pe piaţa neagră în străinătate. Doar 558 de monede au fost recuperate de autorităţile române, de la băncile şi muzeele în proprietatea cărora au ajuns.

Potrivit rechizitoriului primului dosar al comorilor dacice, monedele de aur descoperite în siturile arheologice erau vândute la preţul de 300 – 500 de euro bucata.

Monedele au fost predate, la 2 septembrie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, de un locuitor al zonei Munţilor Orăştiei, unde se află mai multe cetăţi dacice. Zona este binecunoscută pentru activitatea căutătorilor de comori, porecliţi chiar „kosonari“.

„Un cetăţean român a anunţat că deţine un tezaur de monede koson. A invocat buna-credinţă şi cunoaşterea dispoziţiilor legale potrivit cărora cetăţenii care posedă anumite artefacte de valoare pot şi trebuie să le depună la autorităţi şi de asemenea, pot obţine şi o recompensă“, a spus procurorul general.



Recompensa va fi stabilită după ce va fi cunoscută valoarea totală a monedelor, în urma unei expertize de specialitate.

Monedele care datează din anul 42 înainte de Hristos vor fi evaluate la Bucureşti. Specialiştii spun că acestea nu aveau valoare comercială şi erau acordate drept recompensă soldaţilor din legiunile romane. Majoritatea sunt făcute din aur din Munţii Apuseni şi au o greutate cuprinsă între 8,20 şi 8,80 de grame. În tezaur se găsesc şi 44 de monede considerate originale şi care au fost bătute în Imperiul Roman. Sursa:http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Tezaur-procurorilor-predat-bani-aur_0_118788204.html si http://www.adevarul.ro/locale/hunedoara/descoperitorul-braconierilor-anonimat-dacilor-comorii_0_118788601.html

Niciun comentariu despre subiectul „A descoperit o comoara dacica: 144 de kosoni de aur”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.