joi, 2 septembrie 2010

Detectoare de aur cu magnetometru geofizic

Cel mai noi tipuri de detectoare de metale cuprind, de fapt, două aparate: un magnetometru geofizic şi un detector clasic de metale. Pentru geofizicienii cu experienţă este nepreţuit, iar pentru căutătorii de comori a devenit indispensabil. Aparatul "scanează" solul între doi electrozi, prin inducerea unui semnal magnetic din centimetru în centimetru.




Fiecare tip de material, metalic sau nu, "răspunde" acestui semnal prin vibraţii unice, pe care aparatul le discerne şi le expune pe ecran. El poate fi reglat să semnaleze numai aurul sau numai argintul, dar descoperă la fel de bine pânza de apă freatică sau zăcămintele de petrol.

Aparatul cuprinde un set dublu de senzori, fiind un emiţător şi un receptor în acelaşi timp. Informaţiile obţinute, chiar dacă nu sunt semnalizate pe ecran, pot fi înregistrate şi se prelucrează acasă, pe computer, cu un soft specializat.

Un comentariu despre subiectul „Detectoare de aur cu magnetometru geofizic”:
Anonim spunea...

Metodele geofizice sunt folosite în cercetările arheologice pentru a furniza informatii importante asupra localizării, formei, dimensiunii, aranjamentului spatial si a unorproprietăti fizice ale structurilor si artefactelor îngropate, în vederea proiectării judicioase a unor lucrări arheologice de excavare. Magnetometria de mare rezolutie si precizie a fost
pe larg adoptată în ultimele decenii pentru a sprijini prospectiunea arheologică, dovedindposibilităti deosebite în a detecta si a contura structuri din subsol situate la adâncimi mai mici de 5 m.
Eficacitatea investigatiilor magnetice depinde de contrastul dintre proprietătile magnetice ale structurilor arheologice îngropate si cele ale mediului în care acestea sunt localizate.
Vestigiile arheologice generează anomalii magnetice de mici dimensiuni si intensitate, situate de obicei în intervalul 1–20 nT. Între obiectivele arheologice, cele caracterizate de proprietăti magnetice ridicate sunt obiectele realizate din fier si structurile constituite din roci sau materiale de constructie având magnetizare remanentă sau susceptibilitate magnetică ridicată. Magnetizarea remanentă este de obicei asociată cu structuri arse, de tipul obiectelor ceramice, cuptoarelor, vetrelor sau solurilor afectate de foc. Contrastul de susceptibilitate magnetică între solul actual si structurile antice conduce la perturbarea câmpului magnetic din zona sitului, interpretarea anomaliilor magnetice astfel generate putând conduce la localizarea si caracterizarea în detaliu a unui sit arheologic.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.