joi, 30 septembrie 2010

Detectoarele de metale si comori, acum mai bine de 10 ani

Am gasit un articol despre comori si detectoare de metale, scris prin anul 2004.


Mi s-a parut interesant si util pentru a va face o idee despre cum era privit acest hobby in perioada respectiva:

Pentru profesorul Boroneant, cautarea comorilor - nu neaparat din aur - este un mod de viata. In ciuda celor zece ani petrecuti in temnitele comuniste, nu si-a tradat pasiunea. Profesorul Boroneant, acum in varsta de 73 de ani, ne-a vorbit despre arheologia romaneasca si despre Romania - o tara a comorilor.

- Domnule profesor, poate fi considerata Romania o tara a comorilor?
- Fireste. Pe aceste teritorii au existat sursele de materie prima, de aur si argint si atunci, pe actualul teritoriu al Romaniei, s-au concentrat tezaurele. Transilvania este de fapt regiunea cu cele mai multe tezaure. Acestea sunt facute din aurul exploatat din Muntii Apuseni. Daca trecem in alte zone ale tarii, precum Moldova, putem intalni si comori de alta provenienta.


- Care considerati ca este cel mai important tezaur descoperit in ultimii ani?
- Am asistat, in 1980, la descoperirea tezaurului de la Hinova, din Mehedinti. De fapt, aceasta descoperire ii apartine profesorului Davidescu, si eu, aflat in trecere prin zona, s-a intamplat sa fiu martor. Acesta este cel mai important tezaur scos la lumina in ultima perioada de timp. Interesant este faptul ca acesta a fost descoperit in timpul sapaturilor arheologice de la un castru roman, insa piesele de aur dateaza de la inceputul epocii fierului. In momentul cand au construit fortificatia, romanii ar fi putut, ei insisi, sa gaseasca tezaurul. Ar fi trebuit doar sa cladeasca zidul cativa centimetri mai incolo si ar fi gasit aurul.


- V-ati intalnit in peregrinarile dumneavoastra cu aventurieri, cautatori de comori?
- M-am intalnit nu numai cu cautatori de comori, ci si cu iubitori de comori. In numeroase ocazii, cand lucram pe santiere arheologice, au venit la mine persoane care m-au intrebat daca pot sa vina cu detectorul de metale. Le-am raspuns ca se poate, dar numai daca sunt si eu prezent. Am incercat, intotdeauna, si sa-mi dau seama daca nou-venitul este un pasionat sau un pirat. Oricum aceste detectoare nu sunt foarte reusite. Semnalele lor pot fi false, ele pot indica si acumulari naturale de oxizi de fier. Au fost cautatori care mi-au spus: "Uite, aici trebuie sa fie un tezaur". Se dovedea insa ca descoperisera o banala piesa de otel sau bronz. Imi aduc aminte ca unii au vrut sa-mi vanda astfel de aparate.


- Totusi, cautatorii gasesc, uneori, adevarate comori.
- Da, dar majoritatea descoperirilor sunt intamplatoare. Omul isi sapa straturile in gradina si da peste un tezaur. Imi aduc aminte ca, acum vreo 30 de ani, un om din Siria, judetul Arad, m-a chemat fiindca, intr-o dimineata, in straturile de ceapa si de usturoi a vazut ca pe un fir de usturoi iesise un inel din aur. Alta data, un tractorist a dat la Butimanu peste o oala cu bani. Au fost si alte cazuri. Unii dintre descoperitori au mers la muzee si au predat tezaurele, insa au mai pastrat si pentru ei unele piese.


- Exista tezaure gasite pe teritoriul Romaniei, dar a caror descoperire nu a fost facuta publica?
- Cu siguranta exista mari valori, aflate in colectii particulare, despre care nu stim. Sunt colectionari care detin astfel de tezaure, dar nu spun nimanui despre ele. Totusi, in timp, se poate afla despre ele. In unele cazuri, acesti colectionari, fiindca vor sa afle valoarea bogatiei pe care o detin, merg la un oficiu de patrimoniu sau la banca. Unii, speriati ca pot fi victimele hotilor, chiar isi asigura comoara. De asemenea, tezaure monetare romanesti se afla in toate colturile lumii. Uneori sunt contactat de oameni care detin piese de tezaur si care vor sa afle valoarea acestora. O serie intreaga de tezaure sau parti ale acestora sunt dispersate prin muzeele lumii.
Sursa: http://www.jurnalul.ro/stire-special/detectoarele-de-metale-pacalesc-71470.html

6 comentarii despre subiectul „Detectoarele de metale si comori, acum mai bine de 10 ani”:
Anonim spunea...

Felicitari pt site, este foarte reusit!
Multumiri!

HD Satelit România spunea...

Multumim si noi pentru vizita si aprecieri si va mai asteptam !

Anonim spunea...

O sa mai revin cu siguranta pt. ca, asa cum spuneam , imi place!!
Succes in continuare.

Anonim spunea...

i mi pace tineto tot asa

Anonim spunea...

este legal un detector de metale?
sau nu

Anonim spunea...

Este legal daca iti iei autorizatie.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.