marți, 7 septembrie 2010

La cautat de comori, cu excavatorul

In premiera pentru fenomenul arheologic din judetul Hunedoara, cautatorii de comori au lasat deoparte uneltele rudimentare si s-au apucat de sapat cu utilaje, folosind mai nou buldozere si utilaje speciale de sapare.

Prada cautatorilor de comori a cazut de curand situl Gorgane, cunoscut hunedorenilor din zona Orastiei drept Dealul cu Trei Tate sau Holumbul Beriului, datorita celor trei tumuli (movile) care alcatuiesc peisajul din zona. Acolo a fost descoperita o groapa adanca de cativa metri, facuta de braconieri.

Un arheolog hunedorean a descoperit ceea ce banuieste ca ar fi cea mai mare sapatura neautorizata facuta de cautatorii de comori.


La adapostul padurii, cautatorii de comori au sapat linistiti cu un excavator de mici dimensiuni si au facut o groapa de proportii impresionante, intr-o zona cu situri inscrise in Lista Monumentelor Istorice.

Groapa a fost descoperita in zona muntilor Orastie la mica distanta de locul unde s-au descoperit, tot de catre cautatorii de comori, 15 bratari dacice din aur.

Mai multi specialisti in arheologie, dar si politistii au mers la groapa facuta de cautatorii de comori, pentru a cauta urme care sa duca la gasirea acestora.

Arheologii nu pot spune cu exactitate cand au avut loc sapaturile, cine le-a facut si daca au gasit sau nu obiecte de patrimoniu. Ei spun ca acesti cautattori de comori au reusit sa creeze una dintre cele mai mari sapaturi intr-un sit arheologic. Groapa are 8 metri lungime, 3 latime si o adancime de peste 2,5 metri.

Politistii au inceput o ancheta in acest caz. Sursa:http://stirileprotv.ro/locale/30/groapa-uriasa-facuta-de-cautatorii-de-comori-din-hunedoara.html

Niciun comentariu despre subiectul „La cautat de comori, cu excavatorul”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.