joi, 2 septembrie 2010

Legi aplicabile pentru detectoarele de metale

Detectia de metale, prin insasi definitia ei, se raporteaza in principiu la CAUTARE, pe de o parte ca o satisfacere a curiozitatii, iar pe de alta parte ca o definitie inconfundabila a definirii si regasirii fiintei umane prin latura umbrita a timpului apus.


Din cele mai vechi timpuri, stramosii nostri si-au amprentat trecerea prin veacuri lasand urme, pastrate de cele mai multe ori in pamantul conservator si vesnic, transformand si devorand tot ce inghite stergandu-ne astfel, in timp, identitatea noastra ca civilizatie vremelnica pe acest pamant.

Multumita stiintei si pasiunii de a cauta, astazi ceea ce ascunde pamantul nu mai este o enigma. De asemenea, gasirea unor obiecte, piedute in pamantul care ar urma sa le dezintegreze si sa le piarda urma nu mai este o problema. O parte din obiectele (bijuteriile) pierdute sunt “simboluri” in viata noastra care pe langa latura sentimentala au si o anumita valoare materiala.

Acesta este motivul pentru care exista Cautatorii de comori, luptatori impotriva uitarii!

Detectoarele de metale utilizeaza tehnologii diverse cu optiuni si setari de performanta in functie de tintele pentru care au fost create.



Cu alte cuvinte, nu exista un detector de metale care sa fie bun pentru toate tintele, ci exista 5 tipuri fundamentale de detectoare de metale:

•detectoare de metale folosite pentru detectia de monezi, relicve, comori (un spectru mai general);

•detectoare de metale pentru prospectiuni aurifere;

•detectoare de metale penrtru detectii subacvatice si pentru plaje;

•detectoare de metale pentru detectii la mari adancimi;

•detectoare de metale industriale (pentru detectia de tevi, cabluri, gaze, etc.).

Majoritatea detectoarelor sunt concepute sa ofere cele mai bune rezultate pentru un anume tip de cautare (detectie) dar pot fi folosite si pentru altfel de tinte dar fara sa ofere rezultate la fel de bune ca pentru tintele pentru care au fost create. De exemplu cel mai bun detector folosit pentru detectia nugget-urilor care este foarte sensibil la bucatile foarte mici de aur fiind foarte performant in prospectiuni aurifere nu se comporta la fel de bine in cautarea monezilor deoarece sesizeaza fiecare bucatica de fier vechi. Aparatele de detectare a monezilor nu sunt proiectate pentru a sesiza bucati la fel de mici ca un bob de orez si ofera si ofera o mai buna respingere a fierului in comparatie cu celalalt. Stiinta proiectarii unui detector de metale este arta unui compromis. Cand anumite caracteristici particulare sunt accentuate, alte caracteristici vor fi mai slab reprezentate. Orice detector nu poate functiona la fel de bine in toate cautarile specifice.

Fiecare detector metale detinut trebuie autorizat, iar detectiile se efectueaza respectand legile din Romania:


Ordonanta Guvernului nr. 43/2000 (republicata, cu o mare parte din modificarile prezentate mai jos)
privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national,
cu modificarile si completarile introduse prin

Legea nr. 378/2001
pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national,
cu modificarile si completarile introduse de

Legea nr. 462/2003
pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national la care se adauga

Normele tehnice
privind detinerea si comercializarea detectoarelor de metale publicate in Monitorul Oficial nr. 704 din 4 august 2004
precum si cu modificarile si completarile introduse prin

Legea nr. 258/2006
pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national.

6 comentarii despre subiectul „Legi aplicabile pentru detectoarele de metale”:
Anonim spunea...

ce inseamna aceasta autorizatie de cercetare despre care citesc atita in legile astea?care este procesul sau metoda prin care un roman stabilit in strainatate,care vine in vizita citeva saptamini,sa poata sa mearga intro excursie prin tara si sa foloseasca un detector de metale in acelasi timp ce pescuieste?trebuie sa se aplice pentru ceva autorizatii??

Anonim spunea...

Probabil se refera la autorizatia de cercetare arheologica pentru sit-uri arheologice, care trebuie obtinuta de muzee sau alte institutii pentru a cerceta in situri arheologice, ceea ce in Romania nu este permis unui cetatean oarecare, fara a avea calitatea de cercetator acreditat. Deci, oricum, ca si simpla persoana fizica, este interzis prin lege ( este infractune) sa cauti in sit-uri declarate. Deci probabil aceasta autorizatie, pentru o persoana fizica ce NU cauta in situri, nu este necesara, ci doar autorizatia pentru detinerea detectorului. Dar totusi mai bine dati un telefon la Politie pentru lamuriri, daca cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, li se aplica alt regim, e mai sigur asa.

Anonim spunea...

daca imi cumpar un detector de metale unde am voie sa caut dupa ce obtin autorizatia de detinere ???

Anonim spunea...

Oriunde cu aprobarea proprietarului, cu exceptia siturilor arheologice declarate oficial.

Anonim spunea...

daca vreau sa caut pe plaje de exemplu ? am voie ? si ce trebuie sa fac ?

Anonim spunea...

Exact cu a scris câanonimul de mai sus, ceri aprobarea proprietarului sau concesionarului plajei, asa ar fi de bun-simt si daca vrei sa eviti eventualele probleme.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.