miercuri, 22 septembrie 2010

Manuscrisul lui Voynich - formula retetei nemuririi, cea mai mare comoara ?

Nu doar aurul, bijuteriile si pietrele pretioase reprezinta comori. Comori pot fi si niste "simple" manuscrise. Si cand spun comori, ma refer la valoarea lor reala in dolari americani sau euro, una imensa! Deci, cautatori de comori, cautati toate comorile, nu doar pe cele de aur !

Unul dintre aceste manuscrise este Manuscrisul lui Voynich. Chiar daca nu a fost popularizat foarte bine, manuscrisul olograf cunoscut sub numele celui care l-a „redescoperit”, Wilfrid M. Voynich, este astazi unanim recunoscut de catre istorici drept cel mai enigmatic mesaj inscris pe hartie pe care oamenii din trecut l-au lasat viitorimii. De dimensiunile unui caiet (10 cm latime, 16 lungime) si avand 235 de pagini scrise pe ambele parti, cu desene si schite, continutul lui nu a putut fi niciodata decriptat.



Manuscrisul lui Voynich este un manuscris cifrat misterios, încă nedescifrat, despre care nu se cunoaște nici autorul și nici data apariției.

Are forma unei cărți ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu litere și cuvinte (?) neidentificate, fără greșeli, tăieturi sau corecturi. Desenele în schimb sunt executate cu mai puțină strădanie. Ele reprezintă plante, oameni, animale și teme astronomice. Plantele de exemplu nu au putut nici ele să fie identificate.



Cu toate eforturile intense depuse pentru descifrarea sa, manuscrisul nu s-a putut descifra nici până în ziua de azi (2007), nici măcar cu ajutorul calculatoarelor. El ar putea avea un sens oarecare, dar poate fi și doar o farsă cu aparențe serioase.

Originalul se păstrează în biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven, Connecticut, SUA, sub numărul de catalog MS 408 (începând din 1969).



O scriere misterioasă într-un alfabet necunoscut și fără corespondent în istorie, imagini ale unor plante inexistente pe Pământ, semne zodiacale complexe și siluete feminine scăldându-se în bazine diforme, pline cu un lichid ciudat - acestea sunt doar câteva dintre elementele care i-au determinat pe cercetători să declare manuscrisul Voynich drept cel mai bizar document descoperit vreodată.



Multi au vazut in „manuscrisul Voynich” o carte de astrologie care arata clar secretul „pietrei filosofale”. Insusi imparatul Rudolf credea ca, in ziua in care cineva va reusi sa descifreze aceasta carte, visteria regatului se va umple de aur... Rusul Leo Levitov, autorul cartii „Solutia manuscrisului Voynich” sustine ca lucrarea ar fi de fapt o adevarata „Biblie” a ereticilor catari, exterminati in urma unei cruciade dictate de Papa. Chiar si dupa innabusirea in sange a miscarii catare, influenta acesteia s-a facut resimtita multe decenii, in vestul Europei, in ciuda represiunilor Inchizitiei. De aceea, cartea a fost scrisa codat, pentru ca numai acei initiati preoti dintre catari s-o poata citi credinciosilor.

Cei mai multi dintre cercetatori sunt insa de parere ca, intr-adevar, manuscrisul ii apartine lui Roger Bacon si ar contine, conform acelorasi pareri, un „puzzle” in toata puterea cuvantului, edificator pentru cunostintele autorului, uimitoare pentru acea vreme: desenele infatiseaza simboluri zodiacale, reprezentari ale unor plante necunoscute, animale fantastice care par mai degraba... dinozauri, descrieri anatomice care l-ar fi facut gelos pe Leonardo da Vinci, observatii amanuntite ale obiectelor ceresti, cunostinte inexplicabile in conditiile din anii 1200, cand, se presupune, lucrarea ar fi fost alcatuita. Adeptii acestei ipoteze spun ca Bacon a procedat astfel, cifrand toate aceste date si punandu-le in seama unui autor anonim, pentru a nu avea necazuri cu Biserica.

De altfel, conceptele lui inaintate nu erau oricum pe placul superiorilor sai religiosi, fapt care i-a si atras o condamnare la inchisoare! Probabil din aceasta pricina, el s-a gandit sa nu faca uitate teoriile sale, lasandu-le urmasilor, e drept, codate, pentru ca a crezut ca acestia vor fi destul de inteligenti pentru a le pricepe. Din pacate, cel putin deocamdata, se pare ca ne-a supraestimat...



Unii cercetatori cred ca Manuscrisul lui Voynich cuprinde secretul formulei chimice a unor substante care iti confera nemurirea, cea mai mare comoara, sau poate secretele unor alchimisti din acea perioada ( care sa nu uitam, cautau metode de transformare a diferitelor substante in aur), sau poate doar pura imaginatie, ori poate prima creatie a literaturii stiintifico-fantasticea omenirii...
Va incumetati sa il descifrati si sa gasiti, poate, adevaruri mai presus decat orice tezaur ?
Sursa:http://en.wikipedia.org/wiki/Voynich_manuscript

2 comentarii despre subiectul „Manuscrisul lui Voynich - formula retetei nemuririi, cea mai mare comoara ?”:
Anonim spunea...

fantastic

Anonim spunea...

he he!tre sa fie ceva adevar in toate astea!doar ca adevarul mereu este voalat!

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.