miercuri, 1 septembrie 2010

Comori celebre

Pe langa cei care viseaza sa primeasca ca din senin o mostenire de la o matusa bogata sau sa castige la loto, mai sunt cei care spera ca intr-o norocoasa zi sa dea peste comoara bine ascunsa. Unora chiar li s-a intamplat sa se impiedice de astfel de comori. Iata o lista cu cele mai faimoase comori descoperite accidental.



Comoara Środa - Polonia

Comoara Środa este una dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea. A fost gasita in 1985 in timpul unor lucrari de renovare in Środa Śląska, Polonia. Comoara contine o coroana de aur despre care se crede ca apartinea lui Blanche a Valois, sotia imparatului Charles IV, doua pandantive din secolul al XII-lea, alte doua din secolul al XIII-lea, o brosa medievala din aur decorata cu pietre pretioase, trei inele, 39 monede de aur si 2924 de argint.



Comoara Panagyuriste - Bulgaria

Aceasta a fost descoperita pe 8 decembrie 1949 de catre trei frati, Pavel, Petko si Michail Deikovi care lucrau intr-o fabrica de caramida langa Panagyurishte. In timp ce sapau pentru a extrage lut au dat peste niste obiecte neobisnuit de stralucitoare, mai exact una dintre cele mai faimoase comori din lume, comoara Panagyuriste. Spectaculoasa colectie traca contine piese care cantaresc, in total, 6.164 kg de aur pur. Toate obiectele sunt decorate cu scene din miturile trace, obiceiuri si viata de zi cu zi. Comoara provine din secolul al IV-III-lea i.Hr.



Comoara Preslav - Bulgaria

A fost gasita in toamna anului 1978 in viile din Castana, la 3 km nord de Veliki Preslav. Pamantul ascundea mai bine de 170 obiecte de aur, argint sau bronz printre care 15 monede bizantine de argint care apartinusera lui Constantin al VII-lea si alte artefacte datand din secolele III - VII.



Comoara lui Tutankamon - Egipt

A fost descoperita in mormantul sau in 1922 de catre Howard Carter. Comoara reusise sa fie crutata de distrugere si jaf deoasece se afla sub ruinele caselor muncitorilor construite in perioada lui Ramses. Se spune ca cea mai impresionanta piesa gasita in mormantul lui Tutankamon nu este masca sa, cu toate ca este ca mai bine cunoscuta, ci sicriul din aur, lucrat cu mare grija, talent si atentie la detalii rar intalnite. Desenele de pe sicriu il reprezinta pe rege ca pe Osiris care tine sceptrul si biciul, simbolurile traditioanale ale regelui. Mormantul mai continea o multime de alte comori, printre care si tronul regelui.



Comoara Pereshchepina - Bulgaria

Inca o comoara bulgareasca, o colectie de obiecte bizantine si avare din perioada Volkerwanderung. Comoara a fost descoperita in 1912 in satul Mala Pereshchepina de catre un baietel care, in timp ce pazea oile, s-a impiedicat literalmente de un vas de aur si a cazut in mormantul lui Kuvrat, fondatorul Bulgariei Mari si tatal lui Asparuh, fondatorul primului imperiu bulgar. Comoara contine mai bine de 800 de piese, printre care 19 vase de argint si 16 vase din aur. Mai mult, s-a mai gasit si un sceptru de aur, o sabie din fier foarte bine pastrata, cu capatul in forma de inel iar manerul si teaca din aur.



Comoara Tillia Tepe - Afghanistan

Tillia Tepe este un sit arheologic in nordul Afganistanului langa Sheberghan. Descoperirea s-a facut cu un an inainte ca armata sovietica sa ocupe Afganistanul. Comoara este o colectie de circa 20.000 de podoabe gasite in sase morminte (morminte a cinci femei si unul de barbat) pline de bijuterii extrem de scumpe care dateaza din secolul I i.Hr. Majoritatea sunt facute din aur, turcoaza si lapislazuli si includ monede, coliere cu nestemate, curele, medalioane si coroane.



Comoara Nagyszentmiklós - Romania


Comoara Nagyszentmiklós este o colectie pretioasa de 23 de vase datand din secolul al X-lea gasite in 1791 langa orasul Nagyszentmiklós, acum Sannicolau Mare.



Comoara de la Pietroasele - Romania


Gasita la Pietroasele, langa Buzau in 1837 comoara dateaza din perioada gotica continand 22 de obiecte de aur, fiind un exemplu pentru stilul perioadei migratiilor popoarelor. Din cele 22 de piese doar 12 se pastreaza pana azi si le putem vedea la Muzeul de Istorie din Bucuresti, printre care celebra closca si alte trei fibule asemanatoare incrustrate cu pietre pretioase si o patera, un vas rotund folosit in sacrificii, modelat cu figurine cu zei gotici in haine grecesti asezati in mijlocul unei zeite tridimensionale.



Comoara Gourdon - Franta

Gasita in 1845, comoara dateaza de la sfarsitul secolului al V-lea si inceputul secolului al VI-lea, fiind ascunsa dupa 524. Contine un potir, ornat cu turcoaza si rubine, impreuna cu sute de monede de aur datand din timpul imparatului bizantin Leo I (457-474).



Comoara din Java - Indonezia

Contine aproape 14.000 de perle, 4.000 rubine, 400 safire si mai bine de 2.200 alte pietre pretioase. A fost gasita intr-o nava care se scufundase la malurile Indoneziei acum mai bine de 1.000 de ani. Pe langa aceste bijuterii, vanatorii de comori au mai gasit mostre de parfum, borcanase din lut, vase in forma de vaze si sticlarie colorata din dinastia Fatimizilor care odata domnise in Egiptul antic. S-au mai gasit vase ornate cu dragoni, papagali si alte pasari, portelan cu marginile incrustrate, ceainice decorate cu flori de lotus. Descoperirea este estimata la cateva milioane de dolari, jumatate din suma ajungand la guvernul din Indonezia. Epavele din secolul al X-lea sunt foarte rare iar aceasta comoara umple un gol in cunosterea acelei perioade.



Comoara Karun - Turcia

Comoara Karun este numele dat unei colectii de 363 de artefacte datand din secolul al VII-lea i.Hr. si gasite in provincia Uşak din vestul Turciei. Intre 1987-1993 au fost subiect de dispute de custodie intre Turcia si Metropolitan Museum din New York. Abia in 1993 au fost returnate Turciei dupa ce muzeul a recunoascut ca stia ca comoara fusese furata.



Colectia a facut din nou senzatie in mai 2006 cand o piesa importanta, o coroana de aur, expusa la Muzeul Uşak impreuna cu restul colectiei, s-a dovedit ca fusese inlocuita cu un fals, probabail intre martie si august 2005.



Comoara Guarrazar - Spania

Bijuteriile gasite la Guarrazar poarta semnele distinctive ale artei iberiene care dateaza din timpuri preistorice, fiind influentata atat de bizantini cat si de vizigoti. Cele mai importante din colectie sunt coroanele bizantine care nu erau predestinate sa fie purtate de regi, ci erau aduse ofrande bisericii catolice de catre vizigoti, fiind atarnate deasupra altarului.



Comoara a fost gasita intre 1858 si 1861 intr-o livada numita Guarrazar, foarte aproape de Toledo. A fost impartita intre Musée de Cluny din Paris si Palacio Real din Madrid (astazi Muzeul Arheologic al Spaniei).



Cele mai valoroase din colectie sunt doua coroane, una a regelui Reccesuint si cealalta a regelui Suintila. Ambele sunt din aur, incrustate cu safir, perle si alte pietre pretioase. Coroana Suintila a fost furata in 1921 si nu a fost gasita vreodata.

Un comentariu despre subiectul „Comori celebre”:
HD Satelit România spunea...

Sper ca acest blog, unic in felul sau, sa fie pe placul dvs.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.