marți, 19 octombrie 2010

Cilindrul lui Cyrus, comoara si declaratie a drepturilor omului

Cilindul lui Cir, cunoscut și sub numele de Cilindrul lui Cir cel Mare sau Cilindrul lui Cyrus, este un document aparținând conducătorului persan Cir al II-lea cel Mare. Documentul se prezintă sub forma unui cilindru din lut, inscripționat cu o scriere cuneiformă în limba akkadiană. [1] Cilindrul a fost creat după cucerirea persană a Babilonului în 539 î.Hr., când Cir a răsturnat pe regele babilonian Nabonidus punând capăt, astfel Imperiului Neo-Babilonian. Textul îl denunța pe Nabonidus ca fiind necuviincios și descrie victoria lui Cir ca fiind plăcuta zeului suprem babilonian Marduk. În continuare se descrie modul în care Cir a îmbunătățit viata cetățenilor din Babilon, cum a repatriat popoarele strămutate și cum a reconstruit templele și sanctuarele.



Cilindrul a fost descoperit în 1879 de către arheologul Hormuzd Rassam la temeliile Esagilei, principalul templu din Babilon. Astăzi el este păstrat la Muzeul Britanic din Londra.



La începutul anilor '70 Șahul Iranului la adoptat ca simbol al domniei sale și al aniversarii a 2500 de ani de monarhie, afirmând că acesta a fost "prima cartă a drepturilor omului din istorie".



Cilindrul a atras atenția în contextul repatrierii evreilor înapoi în Ierusalim, în urma captivității babiloniene; este văzut ca o confirmare a relatărilor biblice din Cartea lui Ezra.





Iranul a decis sa rupa relatiile cu British Museum, in semn de protest fata de nenumaratele amanari ale muzeului londonez de a restitui un artefact persan celebru - Cilindrul lui Cirus, considerat cea mai veche declaratie a drepturilor omului, anunta AFP.



"Avand in vedere ca Cilindrului lui Cirus nu a fost transferat Iranului, am depus plangere la UNESCO impotriva British Museum si am decis sa rupem relatiile", a declarat Hamid Baghai, responsabil al organizatiei iraniene pentru patrimoniul cultural si turism.

Acest cilindru de argila, descoperit in 1879, este o proclamatie a regelui persan Cirus al II-lea, scrisa dupa ce a cucerit Babylonul, in 539 IC. Artefactul este conservat in prezent la British Museum.

"British Museum ne-a spus ca ni-l va transfera in septembrie, apoi in noiembrie si, in cele din urma, in 16 ianuarie. Am investit pana in prezent 200.000 de dolari pentru dispozitivele de securitate care sa protejeze aceasta comoara", a explicat Baghai.

"Am primit o scrisoare in care ni se spunea ca nu ne pot trimite cilindrul din cauza incidentelor din Ashura", a adaugat el, facand referire la confruntarile violente din 27 decembrie, dintre fortele de ordine si partizanii opozitiei.

Niciun comentariu despre subiectul „Cilindrul lui Cyrus, comoara si declaratie a drepturilor omului”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.