duminică, 10 octombrie 2010

Diamante de milioane de dolari

Din ce sunt formate comorile ? Majoritatea se gandesc la monede, in special din aur sau argint. Dar comorile pot contine si alte elemente, nedetectabile cu detectorul de metale si mult mai valoroase decat metalele pretioase. Un astfel de exmplu sunt pietrele pretioase denumite diamante. E adevarat, sansa de a se gasi in Romania o comoara formata din diamante este mica, dar nu se stie niciodata... Asadar, sa prezentam cateva diamante celebre.


Cel mai scump diamant din lume costa aproximativ 16 milioane de dolari (12 mil. euro), fiind una dintre cele mai fine si reusite pietre pretioase, intr-o piata a carei regula nescrisa este discretia.
Diamantul este alb, are 108 carate si este pus in vanzare de casa de licitatii Sotheby's. Oferta este o adevarata comoara pentru cunoscatorii care se confrunta de cele mai multe ori cu o piata netransparenta, reiese dintr-o analiza a publicatiei Forbes.


De ce este discretia cuvantul de ordine pe piata de diamante? Pentru ca pietrele sunt foarte rare, iar un diamant cu adevarat fin, stralucitor si cu minim de defecte - sau chiar fara cusur - determina sentimente puternice in randul colectionarilor care consulta aproape fara incetare specialisti, case de licitatie si orice fel de zvonuri, si pentru care nu exista nicio limita financiara atunci cand au ocazia de a cumpara o astfel de comoara.


Nu pretul este limita, ci ceilalti cumparatori, astfel ca majoritatea prefera sa ramana in anonimat, sa nu faca valuri pe piata atunci cand reusesc sa cumpere o bijuterie atat de rara.


Majoritatea colectionarilor de diamante sunt barbati, lucru oarecum surprinzator avand in vedere ca majoritatea bijuteriilor din lume sunt concepute pentru femei.


Diamante scumpe pot fi gasite, atunci cand apar raritati pe piata, la dealeri de la evenimente precum Pink Diamond Tender, care comercializeaza pietre pretioase din minele din Australia de vest, sau de la casele de licitatie Christie's si Sotheby's care organizeaza vanzari in diferite colturi ale lumii. Cu toate acestea, piata este departe de a fi transparenta.


"Din cand in cand, pe piata apare o piatra rara, speciala, iar inainte ca informatia sa fie facuta publica, casa de bijuterii respectiva va contacta cativa colectionari mari, cunoscuti ca fiind foarte interesati, pentru a le oferi sansa de a cumpara", explica Sally Morrison, director al Diamond Information Center, o agentie de relatii publice pentru retailerii de diamante.


Calitatea unui diamant e dat in primul rand de claritate, de cat mai putine defecte ale suprafetei, precum si de spectaculozitatea culorilor, spune Morrison.

In afara de diamantul "D-Grade Flawless" de la Sotheby's, care costa 16 milioane de dolari, mai exista si alte comori pe piata, desi multe raman ascunse privirilor necunoscatorilor.


Una din ele este un colier cu diamante din colectia Mouawad, de 70 de carate, estimat la 12 milioane de dolari (9,07 mil. euro) Colierul, care are diamante albe si colorate, se afla in prezent la Muzeul de Istorie Naturala din Londra si este detinut de bijutierul din Geneva, Robert Mouawad, unul dintre cei mai celebri specialisti din lume.

O alta piatra pretioasa celebra este "Fancy Vivid", considerata cel mai fin diamant colorat din lume, de 77,12 carate si cu o valoare de 10 milioane de dolari (7,56 mil. euro). Bijuteria este detinuta de bijutierul israelian Lev Leviev, care controleaza o mina de diamante. Piatra este atasata unui colier format din diamante albe.


Daca diamantele acestea se vor vinde, colectionarii mai raman cu cateva variante onorabile. Una dintre ele este inelul cu diamant Harry Winston, colorat intens in roz si cu alte doua diamante trapezoide atasate, de 10,11 carate si cu un pret de 8,3 milioane de dolari (6,27 mil. euro). Culoarea este distribuita in mod egal pe toata suprafata diamantului si este saturata pana la un grad caracteristic doar celor mai stralucitoare pietre pretioase din lume.


Alta varianta este diamantul verde de Grisogono, care are 25.06 carate si costa 7,3 milioane de dolari (5,52 mil. euro). Piatra, de o culoare rara pe piata, este fixata intr-un sistem din aur si inconjurata de 382 de diamante negre, de cate sapte carate fiecare.

Pietrele pretioase ale caror preturi incep sa devina "accesibile" - adica de la 2,5 milioane de dolari (1,89 mil. euro) in jos - sunt, de exemplu, cele Van Cleef & Arpels Drape, atasate unui colier in stil deco. Acest colier este format din 340 de diamante de marimi si calitati diferite, montate in aur si a fost executat in circa 2.100 de ore, in intervalul 1935-2006.


Printre alte diamante de mare pret mai sunt inelul Neil Lane, de 15 carate, in valoare de 1,5 milioane de dolari (1,13 mil. euro), bijuteria Kiss of the Rose, formata dintr-un diamant roz in forma de para de 10,09 carate, inconjurat de alte doua diamante fixate in platina si de alte pietre asemanatoare de 2,49 carate fiecare, sau inelul cu diamant negru din colectia de Grisogono, de 83,39 carate, care valoareaza 1,2 milioane de dolari (907.500 de euro).


Acesta din urma a uimit specialistii prin greutatea sa, fiind o raritate in segmentul diamantelor negre. Culoarea contrasteaza cu aurul in care este fixat diamantul si cu alte 958 de diamante galbene, a cate 8 carate fiecare, care il inconjoara.

4 comentarii despre subiectul „Diamante de milioane de dolari”:
precup florin spunea...

...pentru zeitele...olimpicului pamant...o carte,un diamant,un pahar cu vin...si o femeie....iata reteta..fericirii

Ana spunea...

Frumos spus ! Esti poet sau doar iti plac diamantele ?

Adevarul spunea...

Hai sa stam strimb si sa judecam drept. Ce mare rahat este diamantul? Carbon (carbune la temperatura si presiune). Se poate obtine cu tehnologiile actule cu puritati inca neintilnite in natura. Pietrele naturale au fost ridicate de ****** la rangul de bijuterii, rang cu care au prostit lumea de mai mult de 300 de ani. Au mituit regi si regine, au distrus zeci de mii de familii, triburi si civilizatii in zonele de exploatare iar in prezent au mituit politicieni sa aprobe monopolismul ca acoperire a inselaciunii. Diamantele nu sunt altceva decit inselaciumi ********* acoperite de legislatia Comunitatii Europene. Scirba si Rusine. Diamantele sunt vindute slefuite sau neslefuite la preturi exorbitante, cu peste 900% - La mii% peste valoarea lor reala, din care taxele guvernelor ajung pina la 50%. Pretul oricarui produs este in primul rind determinat de costul de productie, daca produci balega la $10 pe gram nu va cumpara nimeni. Ei bine ****** au reusit prin inselaciune sa produca balega diamantara. Prin mita si legislatii internationale impuse au reusit sa controleze si sa transforme un produs cu o valoare relativ mica in obiect de colectie. Au reusit sa impuna reguli "blood diamonds" pentru prosti pentru ca tocmai ******* sunt cei care le incalca si intretin acaferile clandestine. Promulgheaza legal diamante ilegale din Zimbabwe doar pentru a controla produsul, in Zimbabwe nu exista drepturile omului, sute de oameni au murit si mor lucrind in minele de diamante. Asta nu conteaza pentru ******, produsul si controlul pietei conteaza. Valoarea reala a unui diamant neslefuit de 1.5K, cea mai buna claritate, etc din care s-ar obtine cam 1K slefuit este sub $80. Restul este mit si inselaciune. Sa vedem ce vor mai face ******* cind Sud Africanii vor nationaliza De Beers, cind Chinezii vor intelege inselaciunea si cind Rusii le vor zice Fuck off. Se gasesc diamante neslefuite la preturi de nimic daca vei cauta la mafia ***********. Slefuirea te costa 50% in greutate cu toate certificatele necesare. Deci un diamant 1K VVS se poate cumpara intre $240 - $300. Foarte usor. De ce? Pentruca de fapt cumperi balega diamantara.

Later edit: Comentariul a fost editat ( prin mascarea unor anumite cuvinte ) pentru a nu fi incalcate conditiile hostingului site-ului nostru.

Anonim spunea...

TE-ai dezbracat de adevar !

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.