marți, 5 octombrie 2010

A fost descoperita o masca romana extrem de valoroasa

Un vanator de comori din Cumbria a descoperit o foarte rara casca romana impreuna cu masca faciala aferenta. Acesta este cel de-al treilea artefact de acest fel extras din siturile arheologice de pe teritoriul Marii Britanii.


Casca a fost purtata, posibil impreuna cu panglici colorate, ca un semn de excelenta pentru un soldat roman in timpul sarbatorilor si paradelor. Datorita legii permisive din Marea Britanie, cu toate ca a fost considerata de catre specialisti drept de « o descoperire de o importanta uriasa », pe 7 octombrie a.c. coiful va fi licitat, la Casa de Antichitati Christie's, cu suma de pornire de 300.000 de lire sterline.

Vanatorul de comori care a descoperit casca a dorit sa-si pastreze anonimatul. Asemenea casti erau oferite soldatilor romani care se remarcau in timpul bataliilor. Celelalte doua coifuri de acest tip din Anglia au fost descoperite in 1796, respectiv 1905.

Un comentariu despre subiectul „A fost descoperita o masca romana extrem de valoroasa”:
Alex spunea...

UPDATE: O cască de soldat roman, din bronz, care datează din secolul I - II d.Hr. şi a fost descoperită în acest an în Marea Britanie, a fost vândută, astăzi, în cadrul unei licitaţii la Londra, pentru 2,6 milioane de euro.

Această cască aparţinând cavaleriei romane a fost cumpărată de un client care a dorit să-şi păstreze anonimatul, la un preţ de peste 8 ori mai mare decât cel estimat înainte de licitaţie. Casca este descrisă de experţi drept "un exemplu extraordinar de tehnică a prelucrării metalului din apogeul epocii romane".

Casca a fost descoperită în mai 2010 în apropierea unui sat din nord-vestul Angliei de către un căutător de comori, cu ajutorul unui detector de metale. Aceasta a fost găsită fragmentată în 67 de bucăţi şi restaurată de experţi ai casei de licitaţii.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.