duminică, 3 octombrie 2010

Matritele de denari romani de la Tilișca

Un drum abrupt si ingust si multe scari te asteapta daca vrei sa ajungi la ruinele cetatii dacice de la Tilisca. Insa, odata ajuns la destinatie, te asteapta o priveliste minunata si o multime de taine de descoperit.


Pamantiu cat vezi cu ochii. Aceasta este imaginea pe care ti-o ofera ruinele cetatii dacice din Tilisca, ridicata in timpul lui Burebista, in prima jumatate a secolului I i.e.n. Daca stai, insa, sa analizezi, ruinele ascund secrete.


Pentru amatorii de drumetii, accesul catre ruine poate fi o adevarata aventura. Zona este abrupta, iar cararea din padure pare ca ar duce oriunde si esti mereu in pericol sa te ratacesti.


De fapt, nu iti ia mai mult de 20 de minute de mers pe jos pana sa ajungi la destinatie, insa numai daca esti extrem de rezistent, te poti indura sa nu faci macar trei popasuri. Noroc cu bancutele amplasate pe marginea cararii, din zece in zece metri, pentru turistii obositi, asa ca noi. Din fericire, dealul Catanas este impanzit de muri verzi, ale caror fructe salbatice fac deliciul turistilor care calca platoul.

Localnicii din Tilisca sustin ca in cetate ar sta ascunse comori nepretuite. Ca oamenii lui Burebista ar fi ingropat aur, podoabe si bani chiar la baza amplasamentului. Se spune ca si in zilele noastre unii tiliscani inca se mai chinuie sa dea de patrimoniul lasat in urma de strabuni. „Au fost descoperite si comorile lui Decebal, desi se aflau ascunse sub raul Sargetia, din apropierea capitalei sale. Caci a abatut raul cu ajutorul unor prizonieri si a sapat acolo o groapa.


A pus in ea o multime de argint si aur, precum si alte lucruri foarte pretioase, mai ales dintre cele care suportau umezeala, a asezat peste ele pietre si a ingramadit pamant, iar dupa aceea a dus raul din nou in albia lui. Tot cu oamenii aceia a pus in siguranta, in niste pesteri, vesminte si alte lucruri la fel. Dupa ce a facut toate astea, i-a macelarit ca sa nu dea nimic pe fata. Dar Bicilis, un tovaras al sau care cunostea toate cele intamplate, a fost luat prizonier si a dat in vileag toate acestea“, povesteste Ioan Gandila, un batran din Tilisca. Se pare ca acestea nu sunt singurele mistere pe care le ascund ruinele de pe dealul Catanas.


Matritele de denari romani

Recent, in doua incaperi s-au descoperit cinci socluri cladite din piatra legata cu pamant, pe care au fost asezate rasnite rotative din tuf vulcanic, iar intr-una dintre ele a existat si un cuptor de copt paine. In conformitate cu opiniile specialistilor, aceste descoperiri reprezinta o brutarie in toata regula.


Matrite romane 1 - imagine pur ilustrativa

Cea de-a doua descoperire, de-a dreptul senzationala, o constituie 14 matrite de bronz si trei mansoane de fier. Se pare ca matritele sunt perfect lucrate, de asa maniera, incat monedele batute cu ajutorul lor nu se deosebesc cu nimic de cele autentice emise in teritoriile romane.


Matrite romane 2 - imagine pur ilustrativa

Pe cele 14 matrite de la Tilisca sunt gravati in negativ denari republicani emisi intre 145 - 138 si 72 i.e.n. Cea din urma moneda ne asigura ca ne gasim in epoca lui Burebista. Acesta descoperire are o mare insemnatate istorica fiind un exemplu foarte bun al inaltului grad de dezvoltare al daco-getiilor.

Niciun comentariu despre subiectul „Matritele de denari romani de la Tilișca”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.