vineri, 3 decembrie 2010

Aurul joaca ? Iata posibila dovada stiintifica !

Mereu oamenii au fost fascinanti de comori si de legendele acestora. Unul dintre mituri ar fi ca aurul " joaca ", adica ar fi prezenta o emisie luminoasa albastra sau albastru-violeta, la suprafata pamantului, in locul unde sunt ingropate comorile.


Exista multe relatari in acest sens, in povestile si relatarile diversilor locuitori de la sate si nu numai. Daca relatarile sunt adevarate, care ar fi posibila explicatie stiintfica a acestor lumini?

In sprijinul acestor legende sta cea mai noua descoperire a cercetatorilor taiwanezi. Acestia au dovedit de curand ca particulele de aur, in anumite conditii, pot sa lumineze. Si au gasit si o utilizare a acestui fenomen, in iluminatul public.

Mai exact, plasand nanoparticule de aur pe frunzele copacilor, plantele emit o aura albastruie sau violet, luminoasa.



Descoperirea a avut loc accidental, dupa ce oamenii de stiinta au cautat o metoda de a crea o tehnologie de iluminat asemanatoare celei LED, insa fara a folosi substante chimice toxice si scumpe precum praful de fosfor.

Cercetatorii au implantat nanoparticule de aur in frunzele unei plante. Sub efectul luminii ultraviolete solare, nanoparticulele de aur au produs campuri electromagnetice, care au creat lumina fluorescenta albastru-violet, tehnica ce a fost botezata „bio-LED”.

Pe viitor, noua tehnologie ar putea fi folosita pentru a face copacii de pe marginea drumurilor luminosi pe timp de noapte si ar putea duce la economisirea energiei si la absorbtia de dioxid de carbon, din moment ce luminiscenta generata face ca cloroplastul sa genereze fotosinteza.

Nanoparticulele de aur, pentru a produce noaptea lumina fluorescenta, au nevoie insa de lumina solara de pe zi. Astfel, copacii presarati sau incarcati cu nanoparticulele de aur, descarca lumina noaptea, ca un aura fluorescenta puternica.

Daca acest fenomen se intampla acolo unde exista nanoparticule de aur in cantitati infime, de ce nu ar aparea acelasi fenomen luminos si in cazul comorilor, in anumite conditii, mai ales unde vorbim de cantitati mari de aur ?

Dar poate va puneti intrebarea: cum ajunge lumina la comoara? Probabil ca raspunsul e chiar indiciul locului unde sa cautati comoara: cautati in zona unde se spune ca a jucat aurul, o crapatura in pamant, pe unde , in anumite conditii ( ploaie sau umiditate de exemplu , pe peretii interiori ai crapaturii, in adancime), lumina ajunge, reflectandu-se, pana la microparticulele de aur emanate de comoara. Noaptea, aceste nanoparticule emana lumina fluorescenta si apare "jocul comorilor"" sau legenda ca "aurul joaca".

Oricum, descoperirea taiwanezilor , care arata ca nanoparticulele de aur pot crea lumina, ramane doar o posibila explicatie a acestui fenomen atat de des povestit in legendele despre comori.

Un comentariu despre subiectul „Aurul joaca ? Iata posibila dovada stiintifica !”:
Anonim spunea...

Foarte interesant, oricum ca idee si tot e ceva.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.