joi, 23 decembrie 2010

Cele 250 de monede de argint

Peste 250 de monede de argint, datand din perioada lui Alexandru cel Mare, au fost dezgropate in nordul Siriei. Youssef Kanjo, liderul excavarilor arheologice din orasul antic Aleppo, sustine ca monedele au fost descoperite cu doua saptamani in urma, atunci cand un localnic sapa fundatia noii sale case.


Barbatul a inmanat autoritatilor monedele, care au fost gasite intr-un sipet de bronz. Bucatile de metal dateaza din era Elenista, cuprinsa intre secolele 4 si 1 i.Chr., perioada in care regele razboinic macedonean Alexandru cel Mare a diseminat cultura greceasca in Orientul Mijlociu si dincolo de el.


Kanjo a mai adaugat ca micul cufar continea doua grupuri de monede, intre care 137 banuti de cate patru drahme fiecare (tetra) si 115 monede cu valoarea de cate o drahma. O fateta a monedelor de 4 drahme are inscriptionat portretul lui Alexandru cel Mare, in timp ce pe cealalta parte sta scris numele "Alexandru", sau "Regele Filip", cu referire, cel mai probabil, la tatal tanarului lider.

Dupa cuceririle lui Alexandru Macedon, multe dintre regatele succesoare ale Orientului Mijlociu au adoptat drahma greceasca in pozitia de monede curenta. "Descoperirea este una foarte importanta si s-ar putea adauga comorilor noastre arheologice, care dateaza din perioada elenista", a declarat Kanjo.

Sursa: Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/5724780-in-siria-au-fost-descoperiti-bani-din-vremea-lui-alexandru-cel-mare

Niciun comentariu despre subiectul „Cele 250 de monede de argint”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.