vineri, 10 decembrie 2010

Comoara de la Hinova, Mehedinti

O alta comoara cunoscuta in randul specialistilor si nu numai, este cea descoperita la Hinova, in judetul Mehedinti. Despre tezaurul arheologic descoperit în anul 1980 în localitatea Hinova se spune ca a fost format din peste 9.639 piese!


Spre deosebire de majoritatea tezaurelor, descoperite întâmplator, acesta a fost recuperat în totalitate prin cercetări arheologice, sub directa supraveghere a specialiștilor.



Tot tezaurul cântărește cinci kilograme și este cel mai mare tezaur dinaintea erei noastre, descoperit în România.


Se crede că tezaurul datează de la sfârșitul mileniului al II-lea înaintea erei noastre. Tezaurul a fost descoperit în urma unor săpături arheologice sistematice efectuate în zona castrului roman de la Hinova.



Tezaurul a fost descoperit în ziua de 30 iulie 1980 în Hinova, Mehedinți, de către o echipă de cercetători arheologi în urma unor săpături arheologice sistematice efectuate în zona castrului roman de la Hinova.



La săpături au participat localnici din comuna Hinova. O locuitoare din Hinova povestea ca nu va uita nicicând ziua când a pus mâna pe vasele cu pamant si aur scoase din pamânt. Era eleva atunci, platita sa-si petreaca vacanta de vara spalând pietrele gasite de specialisti.


„Se gaseau tot felul de cioburi, de bucati de obiecte. Noi, elevii, le curatam si arheologii le lipeau, dând la iveala tot felul de oale vechi sau unelte. Într-una din zile, cineva a strigat ca a gasit ceva. Ne-am strâns cu totii lânga zidul unde, într-o groapa, se vedea o oala de pamânt. A încercat sa o scoata cu grija, dar pamântul din care erau facute a plesnit si tot ce era în ele s-a împrastiat pe jos. Noi nu ne-am dat seama pe loc ce se afla acolo, pentru ca bratarile si restul bijuterior erau acoperite de murdarie. Dar directorul de la Muzeul Portile de Fier a priceput imediat: era aur“, povestea localnica, in timp ce isi amintea întâmplarea care a facut-o sa nu mai închida un ochi nopti la rând.



Comoara descoperita continea :
Diademă de aur,
14 brățări diferite ca model și greutate,
92 pandantive,
762 mărgele,
8.765 paiete,
4 inele și multe alte obiecte, toate din aur.

3 comentarii despre subiectul „Comoara de la Hinova, Mehedinti”:
Treasure Man spunea...

Dupa cate inteleg, cred ca ei au cautat comori prin Castrul Roman de la Hinova, care , dupa cate stiu, a fost construit cu cateva sute de ani mai tarziu fata de data ascunderii comorii care a fost gasita, si intamplator au dat peste o comoara ingropata cu cateva sute de ani inainte construirii castrului sau fortificatiei romane? Tare ! Ma mir cum de nu au gasit-o romanii, cand au construit castrul !

Anonim spunea...

Salut, am ajuns si noi in weekendul trecut la Hinova. Este mare pacat ca la Castru nu este trecut macar informatia ce ai scris-o tu aici. O sa trec de pe blogul meu o legatura catre articolul tau. Cu bine, Marius.

Unknown spunea...

Ma emoationează cele citite mă ține legată și mai mult de țară.. cred ca mai sunt încă foarte multe comori încă nedescoperite.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.