joi, 30 decembrie 2010

Pieptenele de aur

A. P. Manţevicia a publicat fotografia pieptenului de aur  într-un articol din revista muzeului Emitaj. Articolul a fost reprodus în revista «Noi Tracii», nr. 76 din februarie 1981.



În tumuluI scitic de la Soloha, datat sec. V î.e.n., cercetat în anii 19121913, s-a găsit decorul funerar intact.Sub movila care are înălţimea de 18 m. s-a descoperit un mormânt care conţinea scheletele a cinci cai şi alături, al unui tânăr servitor şi un rândaş. În jurul regelui erau aşezate armele sale, vase cu alimente şi băuturi, obiecte de menaj, la dreapta, alături de capul suveranului s-a găsit un pieptene de aur masiv, înalt de 12, 3 cm, lat de 10,2 cm şi gros de 7 mm, cântărind 294,1 gr.


Pieptenele este împodobit cu o compoziţie sculptată, plină de mişcare şi executată cu multă măiestrie. Compoziţia reprezintă o scenă de luptă între doi călăreţi. În centru, un luptător pe cal, întovărăşit de un luptător pedestru, atacă un adversar, al cărui cal rănit e întins pe pământ la picioarele stăpânului său, care încearcă să respingă atacul cu sabia şi apărându-se cu scutul.


Luptătorul călare poartă cască corintică, iar cel ce şi-a pierdut calul poartă cască macedoneană şi scut tracic.

Sursa informatiilor si fotografiilor preluata de aici: http://www.def.ro/media/03_1985_nt_marzo.pdf

Niciun comentariu despre subiectul „Pieptenele de aur”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.