joi, 23 decembrie 2010

Statuia romană care a iesit de sub ape

Autoritatile din Israel au anuntat ca o furtuna a scos la suprafata apei, săptămâna trecuta,  o statuie veche de 1700 de ani !


Statuia de marmura a unei femei a fost gasita ingropata in nisip de un localnic, in timp ce se plimba pe tarm, în oraşul Ashkelon. Un fel de podea de mozaic, ce se crede că a fost o baie romană, de asemenea, a fost expusa cu ajutorul apelor.

Misterioasa statuie din marmură albă, ce reprezintă o femeie purtând o togă dantelată şi o pereche de sandale "frumos detaliate", a fost readusă la lumină, părând că iese direct din mare, după prăbuşirea unei stânci, lovită de vânturi puternice ce suflau cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră şi de valuri uriaşe înalte de peste 12 metri.


Statuia, fără braţe şi fără cap, are o înălţime de aproximativ 1,2 metri, cântăreşte circa 200 de kilograme
şi a fost descoperită în vechiul port din Ashkelon, la o distanţă de aproximativ 35 de kilometri de oraşul Tel Aviv.

Statuia datează de pe vremea ocupaţiei romane a unei foste provincii din vestul Iudeei, în urmă cu 1800-2000 de ani. Arheologii israelieni au ridicat statuia cu ajutorul unei macarale şi o vor expune într-un muzeu din apropiere.


Cum a putut sa se intample o asemenea descoperire? Valurile mari au lovit tarmul în timpul furtunii, iar o parte a tarmului s-a prabusit, in acel loc existand un sit arheologic cunoscut.

“Statuia a căzut în mare atunci când o stâncă veche s-a prăbuşit din cauza furtunii”, a declarat arheologul Yigal Israel.


Acesta a mai declarat ca statuia şi alte piese au fost descoperite datorită furtunii, dar crede ca ar putea fi si alte artefacte care au fost aruncate în mare.

Autoritatea Antichităţilor din Israel a anuntat ca vânturi puternice şi ploi torenţiale care lovit Orientul Mijlociu în această săptămână, deteriorand si alte site-uri arheologice de-a lungul coastei Israelului.

Nu s-a anuntat inca ce alte comori au mai fost gasite.

Sursa: http://www.discoveryon.info/2010/12/roman-era-statue-discovered-after-storm.html

NR: Așkelon este un oraș în Israel, pe malul Mării Mediterane, aproape de granița cu Fâșia Gaza.

Niciun comentariu despre subiectul „Statuia romană care a iesit de sub ape”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.