joi, 27 ianuarie 2011

Atlantida din Romania - Insula scufundata Ada Kaleh

Cu siguranta generatiile mai vechi isi mai aduc aminte de insula Ada Kaleh, o adevarata comoara istorica, cu vestigii de arhitectura si arheologice de mare insemnatate, acum acoperite de apele Dunarii. Probabil insula Ada Kaleh reprezinta astfel un loc de ascundere a multor relicve si de ce nu, poate chiar comori, o mica Atlantida plina de pitoresc a Romaniei. Am facut analogia cu Atlantida, pentru ca sunt convins ca multi din cei nascuti dupa Revolutia din 1989 nu au auzit de aceasta insula sau nu ii cunosc locatia ori o considera o simpla legenda.

Insula Ada Kaleh, ilustrata din 1909


Insula Ada Kaleh (din limba turcă Ada Kale, însemnând Insula Fortăreață) se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7km lungime și circa 500m lățime.

Insula Ada Kaleh

Constructia barajului Hidrocentralei Portile de Fier 1 a ridicat nivelul apelor Dunarii, care au acoperit insula. Astfel, insula este neaccesibila cautatorilor si arheologilor, poate doar scafandri profesionisti daca ar fi.

Insula Ada Kaleh, inainte cu putin timp de a fi acoperita de apele Dunarii

Insula Ada Kaleh era pentru locuitorii din regiune un punct turistic îndrăgit datorită prețurilor scazute (fiind scutită de impozit), dar si pentru locul unde se puteau cumpara delicatese turcești, bijuterii, cafea și tutun de calitate.
O cafea turceasca originala servita la o terasa din Ada Kaleh

Imi aduc aminte cum negustorii strigau "Rahat!", iar de aici cuvantul a fost preluat in limba romana pentru a denumi obisnuitul sortiment de dulciuri jeleu, originar din Turcia, făcut din zahăr, arome alimentare și amidon. În țara de origine, acest produs este cunoscut sub numele de lokum sau (arhaic) ca rahat lokum, fiind un produs foarte popular în tot spațiul balcanic. Insa insula Ada Kaleh a fost renumită și pentru trandafirii sai ( crescuti in mod decorativ, nu productie in masa ) și comercializarea uleiului sau a parfumului din acestia, probabil importat, dupa cum ne-a precizat un cititor al site-ului nostru.

Rahat turcesc produs chiar de un cofetar din Ada Kaleh, pe insula

Desi regimul comunist s-a laudat ca va stramuta toate vestigii arhitecturale si istorice de pe Insula Ada Kaleh, inainte de a fi acoperite de apele Dunarii, nu avem cunostiinta unde au fost amplasate sau daca proiectul a fost finalizat cu adevarat sau a ramas la stagiu de cariera de bolovani. Oricum, proiectul se referea probabil doar la constructiile de suprafata, la cetate in sine, nu si la posibilele comori arheologice ascunse in pamant.

O mica parte din vestigiile istorice de pe insula Ada Kaleh

In continuarea va prezentam un doua filme documentare din acea perioada, pe care l-am gasit pe Youtube, filme de arhiva despre comorile istorice si culturale din Insula Ada Kaleh si despre modul cum acele vestigii au fost "mutate" cu barosul si tarnacopul. Speram ca aceste doua documentare sa ramana postate pe Youtube pentru mult timp.

Film documentar 1



Film documentar 2



Later edit: Conform precizarilor unui cititor, se pare ca o mare parte din constructii au fost stramutate pe insula Simian, aval de Tr.-Severin.

8 comentarii despre subiectul „Atlantida din Romania - Insula scufundata Ada Kaleh”:
Anonim spunea...

Fantastic! A existat asa ceva? Nu imi vine sa cred !!!

Anonim spunea...

tare

Raphaelly spunea...

Minunat articol. Felicitari. Desi nici nu stiam de existaenta acestui loc, imi pare nespus de rau ca nu mai exista, si este ingropat atat de adanc sub ape...pacat!

Anonim spunea...

nici nu stiam

Anonim spunea...

ma bucur ca mai sunt persone interesate si amintiri frumoase despre locuri din ROMANIA "PIERDUTA"

Anonim spunea...

mare pacat ca sa pierdut asa comoara.au distrus o istorie.si acuma e la fel.

Anonim spunea...

Imi mai aduc aminte - eram copil cand parintii m-au dus acolo - dar inca imi mai aduc aminte de rahat cu diferite arome pe care il taiau in fata mea vanzatorii , care vorbeau intre ei alta limba . Eram prea mic ca sa stiu ce limba e ... pentru mine multe imi apar in ceata , dar un lucru e viu in mintea mea , acele dulciuri pe care nu le gaseai in alte parti .

sandrinne spunea...

HALVITA, va amintiti?
'azi cu bani, maine fara bani!' striga Moni de dupa magazinul pe roti cu inghetata, halvita, braga, rahat nu avea...

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.