marți, 11 ianuarie 2011

Cautatorii de chihlimbar

Colți este o comună din județul Buzău, Muntenia, România, cunoscută pentru muzeul chihlimbarului, singurul din România. Este de asemenea singura localitate din România în care se găseşte chihlimbar, în albiile râurilor sau în stânci. La Colți a fost singura exploatare de chihlimbar din România, exploatare închisă în 1948.


Piatră preţioasă de culoare galbenă transparentă cu forme translucide, opace, din răşină, este bogăţia oamenilor din această zonă.



„Localnicii au trăit de pe urma acestor pietre de când se ştiu. Sunt ultima speranţă a nevoiaşului.


Când rămân fără bani şi au de plătit o datorie, oamenii pleacă pe munte şi găsesc suficient cât să scape de necazuri", a declarat un localnic.


La Colţi au existat opt mine de exploatare a chihlimbarului care, însă, au fost închise rând pe rând. Unele au fost detonate şi astupate, iar altele au rămas deschise.


Acolo caută localnicii piatra preţioasă. „Trebuie să ai şi noroc ca să găseşti. Sunt oameni care toată viaţa nu au găsit nicio bucaţică", a declarat un căutător de chihlimbar.


Cele mai valoroase piese se dau cu 10 lei gramul.


O bucată de chihlimbar depăşeşte extrem de rar 400 de grame, majoritatea având între 3 şi 50 de grame.



Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Buzau-_Cautatori_de_-comori-_ascunse_0_253774977.html


2 comentarii despre subiectul „Cautatorii de chihlimbar”:
Anonim spunea...

Buna ziua tuturor.Iubesc tot ce tine de chihlimbar si daca careva este dispus sa imi faca o favoare,eu caut un colier complet -cu inel ,din argint sibineanteles autenticul chihlimbar.Astept eventuale raspunsuri pe adresa mea de e-mail (daniella-soler@hotmail.com) multumesc anticipat

Anonim spunea...

am o scumiera din chihlimbar foarte veche facuta manual de catre bunicu lui sotul meu care este austriac. doresc sa o vad dar nu ma pricep sa avaluez.... este destul de grea....

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.