marți, 4 ianuarie 2011

Manuscrisul comorii negasite a misiunii Temacacury

Există o serie bine-cunoscuta de Misiuni spaniole la Nord din Nogales, Arizona. Una dintre aceste misiuni este numita Tumacacori. Au fost mai multe mine asociate cu aceasta. Amplasamentul actualei Misiuni Tumacacori nu este in locul unde a fost cea originala.

Cu ceva timp în urmă, un autor care a fost cunoscut datorita cărţilor sale despre evenimentele istorice din Utah, a scris o poveste în paginile uneia dintre cărţile sale, care spune legenda "Comorii misiunii Temacacury". Nu este intentia mea de a traduce si interpreta perfect ceea ce a fost scris de autor, ci numai pentru a va prezenta fotografia documentului referitor la "Comoara de Temacacury" si de a face o traducere in romana evaziva a documentului. Următoarul text prezinta documentul, asa cum a fost interpretat de către un lingvist spaniol de la Universitatea din Utah.


Sa ne intoarcem in anii 1598-1658. Vom vorbi despre TEMACACURY şi mina din TEMACACURY. Mina de Temacacury a fost numita mai târziu "Virgen de Guadalupe" şi, de asemenea, menţionată ca "Our Lady of Guadalupe". Pentru a găsi aceasta mina va trebuie să mergi aproximativ 3 mile de "Templul Domnului nostru" (“Temple of our Lord”), care este construit de apele San Ramon. Pentru a începe, la stânga "usii" principale a Templului, mergi pe o distanta de aproximativ 15.000 de picioare spre Nord, pana ajungi la o stâncă mare întunecata. Acesta piatra este situata la aproximativ 111 de picioare de intrarea în mină. Aceasta piatra a fost marcată cu o dalta în jurul ei şi jos cu semne care simbolizeaza 15.000 de picioare de la uşa templului la această stâncă . La aproximativ 55 de metri mai departe de această piatră este un mic monument pe care l-am ridicat şi dedicat Domnului. Pe versantul care se ridica in partea de sus, unde straluceste soarele, imediat la vest de mină, sunt 2 varfuri abrupte, stancoase la exterior, bucati din ele fiind prabusite peste mina, acoperind cu pulbere neagră crăpăturile şi fisurile rocilor, stergand pentru totdeauna urmele celor care au lucrat în această mină şi oricine trece pe langa aceste pietre nu ar fi conştienţi de faptul că in acest loc a existat vreodată o mina. La intrarea în mină, veţi găsi o zonă de lucru care este de 138 de metri pătraţi şi în acest loc am ales sa cautam a ascunde comoara misiunii noastre. În mijlocul acestei zonei de lucru veţi găsi intrarea în tunelurile facute de lucratori.

Am depus comoara interiorul tunelurilor şi, de asemenea, în zona de lucru şi aici a ramas comoara. În acest loc în mina am plasat 291,500 de kilograme in lingouri de argint, prelucrate şi ştampilate şi, în plus 99,500 de kilograme de aur şi argint, care au valoarea curenta de 40 milioane dolari.

Dar de unde provenea comoara?

Comoara era munca unei misiuni ( probabil religioase ), aurul si argintul  fiind extrase din cateva mine, situate in zona, adunat si ascuns in mina prezentata mai sus.

Aurul a fost transportat de la Muntele Quachapa în regiunea muntoasă din Tubaca. După ce ajungi la mina Fecioarei de la Guadalupe, calatoreste in directia sud pe o distanţă de aproximativ 9 mile şi vei gasi o trecere prin munte pe care o numim Los Janos . Mergi prin aceasta trecatoare şi vei gasi o apa care se revarsa in Santa Cruz River. Pe partea stângă a acestei trecatori veţi găsi o mină şi mai jos veţi găsi 12 pietre şi 12 spatii de lucru. Aceasta mina are 2 tuneluri, unul dintre tuneluri avand o distanţă de 833 picioare, fiind cel mai mare din cele 2 tuneluri. Am dat acestui tunel numele cel mai nobil cu putinta - Conceptul de Puritate. O portine a acestui tunel l-am tăiat cu dălţi pe o distanţă de 55 picioare spre nord. Celalat tunel, mai mic, are o lungime de 278 metri. În ceea ce priveşte procentele de metale conţinute în minereu galben, este de cinci parti de argint la o parte de aur. La nord de la intrarea din mina, la aproximativ 139 de picioare distanţă, veţi vedea resturi curăţate de la topitoriile de afară. În aceasta mina am gasit argint pur care cântăreşte de la o jumătate de kilogram pana la 2, 5 kg bucata. Am acoperit intrarea acestei mine cu o singură uşă grea de cupru, care are balamale enorme, pentru a tine greutatea usii. Acest cupru a fost transportat de la muntele Guachapa in apropiere de Tubac şi apoi transportate la mină cu ajutorul unor animale, in anul 1618.
Lucrul in aceasta mina a inceput in anul 1548 si s-a terminat in anul 1658, asa cum reiese de pe paginile de registru de lucru ale misiunii noastre. De la mina Concepţiei Pure la mina Fecioarei de la Guadalupe este o distanta de aproximativ nouă mile si la aproximativ jumatatea drumului există un drum de vagon şi nu departe de acest drum de vagon este o alta mina pe care o numim Los Opates. Aceasta mina are un tunel care are o lungime de 1111 metri. (...) . La intrarea minei este un spatiu foarte mare spre est, în direcţia rasaritului Soarelui. Privind spre vest de aici spre soare există un canion foarte mare pe care l-am marcat cu o gaura facuta de o explozie, care are aproximativ 18 inchi adancime.

Pentru a vedea acest semn trebuie să mergi la partea de sud a acestui canion, apoi sa mergi spre Nord, unde se vad gaurile de detonare. Odata gasite, esti la 3 mile de mina de Opates. La vest de acest semn spre soare, pe cealaltă parte a muntelui este mina Fecioarei de Guadalupe. La aceasta mina, am marcat pe grinda superioara de la intrarea în mină numele meu, Padre SR, în anul 1658."

Acum cativa ani, Gale Rhoades impreuna cu cativa parteneri, au plecat in cautarea acestei comori. Ei au găsit stanca cu marcajele de pe ea şi au crezut că au găsit un tunel, dar după multe ore de sapat si inlaturat stanci si pietre au reuşit să descopere doar alte stanci lungi si apa statuta. In lipsa de bani si timp, ei au abandonat ideea de a găsi comoara. Ceea ce Gale şi prietenii sai nu au avut a fost exact cheia gasirii comorii, adica un document complet, tradus in interpretat in mod aprofundat. Acesta este documentul pe care vi l-am prezentat in acest articol in premiera in Romania, si de ce nu, poate pentru prima data in limba romana in intreaga lume, o adevarata harta scrisa a locatiei unei comori.

2 comentarii despre subiectul „Manuscrisul comorii negasite a misiunii Temacacury”:
Anonim spunea...

Ce tare !!! Sa mai bagati de astea, ca sunt foarte interesante !!!!!!

Anonim spunea...

Uitaca va la www.skrivenoblago.x10.mx

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.