vineri, 14 ianuarie 2011

Monedele pierdute sau ... hai sa ascundem o comoara !

De cate ori ai pierdut o moneda de mica valoare si nu te-ai mai intors dupa ea? De multe ori cred. Poate erai in graba, poate ai considerat ca nu are importanta, poate nu te-ai mai aplecat dupa ea ca sa nu te creada zgarcit amicii cu care erai la plimbare sau poate moneda ti-a cazut in vreo crapatura de pamant.


Probabil ca nici nu te-ai gandit ca pierderea ta infima va reprezenta peste 100 sau 1000 de ani o mare bucurie pentru un cautator de comori, un arheolog, un istoric sau pentru un numismat, daca va mai exista asa ceva atunci, in viitor. Probabil acea moneda se va deteriora pana va fi gasita, sau poate se va pastra in conditii cat de cat bune. Astfel de intamplari cotidiene se petreceau poate si acum 2000 de ani. Moneda pe care ai gasit-o cu detectorul tau de metale si de care esti atat de mandru poate a fost pierduta intamplator de un copil sau de un tanar distrat, care acum este stra-stra-strabunicul cuiva de pe acest Pamant. Dar tu ai gasit-o, deci acea mica pierdere a acelui om, de acum 2000 de ani, reprezinta o bucurie inzecita pentru tine. Pana la urma, orice pierdere e castig.


Din punct de vedere statistic, Departamentul de Trezorerie SUA a estimat că americanii pierd sau arunca anual monede in valoare peste 2 milioane dolari. Reprezinta multi bani, deşi raportul e de doar aproximativ un cent pierdut in medie pentru fiecare american. Monedele sunt fie pierdute, fie aruncate în mod deliberat de obicei de catre cei sub vârsta de sub 30 de ani, care le vad ca lipsite de valoare. 75% din monedele pierdute sau aruncate sunt cu valoarea de 1 cent. Cam acelasi lucru probabil se intampla uneori si acum 2000 de ani, de aceea majoritatea monedelor gasite in afara unui tezaur sunt monede care acum 2 milenii aveau valori mici, iar monedele de aur si argint gasite separat, doar cate una sau doua bucati ( nu ma refer aici la cele gasite in tezaure ) sunt destul de rare, ele fiind pierdute in adevaratul sens al cuvantului ( cine ar fi aruncat o moneda de valoare mare ? )


Oricum, daca vrei sa iti speli datoria de cautator de comori, pe care o ai fata de generatiile trecute, frumos ar fi sa ingropi si tu o "comoara". Aduna cateva sute de monede ( eventual poti sparge pusculita :) ) care nu au valoare mare ( sa zicem ca poti cumpara cateva sucuri cu ele ) si ingropa-le intr-un vas, undeva, intr-un loc ferit de activitatile umane. Poate peste 100, 500 sau 1000 de ani, cineva se va gandi la tine si iti va multumi pentru tezaurul pe care l-ai lasat si pe care tocmai l-a descoperit. Eventual poti sa iti scrii numele adanc gravat pe vasul de metal si atunci vei intra si in istorie. Altfel vei pieri in negura timpurilor si nimeni nu va mai stii vreodata de tine. Eu cred ca este o idee interesanta. Ce zici, o sa ascunzi si tu o comoara ?

4 comentarii despre subiectul „Monedele pierdute sau ... hai sa ascundem o comoara !”:
Alexandru spunea...

Domnule, ce idee extraordinara! Credeti-ma , pentru mine aceasta idee reprezinta o revelatie ! O sa incep sa strang maruntis si o sa ingrop mica mea comoara undeva ! De asemena o sa ingrop si colectia mea de monede recente. Sper sa fie gasita cat mai tarziu, cert e ca o sa o ingrop adanc si o sa incerc sa protejez monedele de umiditate, eventual sa le ung cu vaselina sau altceva sintetic, rezistent in timp, si care sa le protejeze de coroziune ! Parca aceasta idee ma face sa ma simt mai important, si sa dau un sens de multumire anilor cand am colectionat diverse monede si nu m-am gandit niciodata la a ingropa chiar eu o mica comoara! Sunt convins ca multura li se va parea prosteasca ideea dumneavoastra, dar aceia sunt oameni fara cultura si fara spirit, pentru mine ideea este geniala ! Va multumesc !

Anonim spunea...

Daca mai pui si 2 fire de par, poate ca peste 1000 de ani cei care gasesc comoaara vor crea o clona din ADN-ul firelor tale de par, si daca au si tehnologia reinvierii amintirilor, sosia ta sau poate chiar tu o sa vezi viitorul ! Cool ! Sa pui si un stick cu poze din lumea de azi, si un windows piratat, sa poata vedea aia pozele de pe stick ! :))

Anonim spunea...

Oricum,lasand gluma la o parte, idee e foarte buna. oricum, ma mira site-ul acesta, chiar daca e dedicat comorilor trecute, priveste in viitor! O sa recomand siteul/blogul dvs.

Anonim spunea...

ce sa faca cu sticu?,ca poate nici nu-l stie folosi de vechi ce o fi :)) ca si casetele de casetofon,ca daca gasesti una ,nu ai la ce sa o asculti azi maine ,dapoi un stic ,poate aia vor folosi ce stiu io ce telepatii nu mai au ei nevoie de memorii stic:)) ,sau poate o fi prosti gramada , si umbla iar cu arcu si sapa ,si nu stie la ce foloseste sticu , dapoi nici bannii,:))

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.