duminică, 23 ianuarie 2011

Tehnici de cautare cu detectorul de metale : acoperirea eficienta a suprafetei de cautare

Când se cauta cu detectorul in diverse locuri, incepatorii trec deseori pe langa obiecte importante, pe care nu le detecteaza din cauza ca nu folosesc o tehnica de scanare corecta. Chiar daca nu credeti, cam asa arata modul in care acoperiti o suprafata de teren mare, la scanare, cu multe portiuni pe care nu le-ati cautat si unde se poate ascunde comoara dumneavoastra.

Mod eronat, des intalnit, de cautare cu detectorul de metale

Acest mod eronat de scanare poate fi rectificat, folosind o impartire ( parcelare ) a intregului teren de cautat in dreptunghiuri mai mici, sa zicem de 2 metri latime pe 10 metri lungime, sau de 2 pe 20 metri, sau cum vi se pare mai comod, dar nu mai mult de 2 metri latimea. Fiind astfel mai meticulosi, este clar ca va dura mai mult timp scanarea unei locatii, dar cu siguranta veti stii ca ati scanat zona respectiva cum trebuie si nu ati trecut pe langa relicve importante.

Exemplu de parcelare a terenului de cautat 

Dupa ce ati terminat de scanat un dreptunghi, treceti la urmatorul, pana terminati de scanat toata zona de cautare.
Dar cum se cauta in interiorul acestor dreptunghiuri ? In nici un caz in zig-zag, cum fac majoritatea cautatorilor, mergand continuu si miscand detectorul stanga - dreapta. Astfel veti avea o traiectorie in zig-zag si puteti trece pe langa obiecte importante, mai ales daca avansati repede inainte. Metoda in zig-zag este eficienta oarecum, doar daca inaintati extrem de incet, ceea ce nu cred ca fac majoritatea.

Trebuie sa cautati in forma de E ( model E al cautarii ). In acest mod nu veti rata nici un obiect pe suprafata de cautare ( bineinteles, pana la adancimea la care scaneaza detectorul dumneavoastra) .

Cum se aplica mai exact acest model? Pornind de la stanga parcelei alese, scanati spre drepta, in lateral, fara sa avansati in mers in fata, pana ajungeti la marginea din dreapta a parcelei alese, apoi inaintati in fata doar atat cat are diamentru bobina detectorului dumneavoastra ( 10-20 cm ), apoi scanati spre stanga pana la marginea din stanga a parcelei alese, apoi iar avansati cat are diametrul bobina de cautare a detectorului dumneavoastra, iar scanati spre dreapta fara sa inaintati in timpul scanariii laterale, si tot asa mai departe, pana terminati de scanat intreaga parcela. Stiu, poate fii monoton, dar va luati o grija: daca nu ati gasit nimic acolo, inseamna ca nu este chiar nimic pe acel teren pana la adancimea la care scaneaza detectorul dumneavoastra.

Acesta este doar una dintre metode, pe care multi cautatori profesionisti o considera cea mai buna. Altii considera ca alte metode sunt mai bune. Daca aveti alte idei de acoperire cat mai eficienta a suprafetei de cautare, va rog sa scrieti la comentarii.

Va doresc o cautare placuta si ... eficienta !

2 comentarii despre subiectul „Tehnici de cautare cu detectorul de metale : acoperirea eficienta a suprafetei de cautare”:
Costel spunea...

Moo sa sti ca io chiar asa cautam ca in prima poza, recunosc ca nu miam dat cu seama ca scapam locuri multe.

Anonim spunea...

Detectoristii veterani din SUA spun ca a detecta corect trebuie sa faci o pendulare in 2 secunde.
Adica, de la stanga la dreapta 1 secunda iar de la dreapta la stanga inca 1 secunda, timp in care faci un pas dar mic de 40 cm.Adica un mers agale cum spunem noi. Nimeni nu ne grabeste iar daca tot cautam sa cautam ca lumea.
Inca o tehnica folosita de ei este ca dupa ce ai terminat de cautat toata parcela sa zicem de la Sud la Nord, te apuci iar de cautat tot pe aceiasi parcela dar de la Est la Vest. Asta doar pe terenuri de sport sau de joaca unde pot fi multe monede si bijuteri pierdute de participanti. De ce se face a doua trecere in crucis ?
Simplu pentru ca este stiut ca atunci cand cauti cu discriminare IRON sunt sanse ca un obiect feros mai mare din apropierea unei monede sa o mascheze la emiterea semnalului, dar cautand in crucis ai sansa ca sa iasa din raza de influenta a fierului.
Sper ca in timp si la noi sa avem detectoristi veterani care sa-i invete cu sfaturi pe cei incepatori, cand ne gandim ca la ei se face detectie ca amatori din anii 70, asa ca mai avem multa mamaliga de mancat si aia daca suntem lasati de altii.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.