vineri, 18 februarie 2011

Comorile aristocratilor romanizati

Două dintre mormintele cele mai bogate in artefacte din Marea Britanie Romană (43-410 d.Hr.), gasite la la Wheathampstead ,au fost relevate in intregime de către arheologii din St Albans, după ce pasionatul cautator de comori Dave Phillips le-a arătat descoperirile sale spectaculoase.

Ei au recuperat un total de 153 de elemente separate, inclusiv 13 tacamuri de bronz pentru bucatarie, 14 tacamuri tip Samian (tacamuri fine, cu o suprafaţă lucioasă roşie), noua vase de sticlă, trei sabii de fier, două fibule de argint legate cu un lantisor (fibule decorate cu şerpi de mare) , un suport de bronz pentru lampă, accesorii diverse de bronz de la un sicriu de lemn, diverse fragmente de fildeş şi un săculeț plin de săgeţi de vanatoare. Ce fel de oameni au fost îngropaţi împreună cu atât de multe artefacte importante?


La 16 kilometri distanţă se afla unul dintre cele mai mari orase din Marea Britanie Romană - Elita Verulamium ( orasul St Albans de astazi ). Orasul era condus de un consiliu local de proprietari de terenuri, care administrau atât locuitorii din cladirile urbane, cat şi din cele rurale.

Mormintele din Wheathampstead au fost, probabil, cele ale unei familii aristocratice importante, care au fost membri ai elitei conducătoare din orasul Verulamium, dar care probabil au ales să fie îngropati pe proprietatea lor din mediul rural. Acestia au fost probabil mai degraba localnici romanizati decat romani din Europa continentală. Ca proprietate şi rang au fost cu siguranţă sub romani, dar ca sa fie priviti la nivelul romanilor, ca apartinand de clasa superioară, au cumparat diverse obiecte romane de lux. Tacamurile romane au fost o modalitate de a arata acest lucru.


Unele dintre vasele de bronz descoperite în morminte sunt ulcioare de calitate, importate probabil de la Pompei. Decoratiunile de pe mânere includ chipuri realizate in cel mai elevat stil al artei clasice: Minerva (zeiţa înţelepciunii), un Triton (o sirenă mitica masculina), precum şi o Medusă (Gorgon teribil al cărui privire transforma pe oameni in piatră) . Acestea se numără printre cele mai de lux obiecte de bronz care puteau fi gasite în Imperiul Roman la momentul respectiv.


Cinele de lux - aristocraţii inmormantati la Wheathampstead faceau probabil parte din "lumea bună" a orasului, iar seturile de veselă pentru masă aveau si rolul de a impresiona vecinii, prietenii sau colaboratorii de clasă inferioara sau superioara care ii vizitau. Ulcioarele de bronz în special - obiecte artizanale foarte frumoase din inima civilizatiei mediteraneene clasice - transmiteau un mesaj de bogăţie şi rafinament. Toate aceste obiecte trebuiau sa creeze impresia identităţii cu cultura romană, pentru a trage o linie de demarcatie a elitei romano-britanice față de ţăranimea celtica care lucra pe terenurile lor sau față triburile "barbare" din afara graniţelor imperiale.

Articol in premiera prezentat de catre site-ul Harta Comorii .

Un comentariu despre subiectul „Comorile aristocratilor romanizati”:
Elena spunea...

Deci si in acele vremuri oamenii erau la fel de macinati de invidie ca si astazi. In 2000 de ani nu s-a schimbat nimic.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.