marți, 5 aprilie 2011

Au fost descoperite peste 100.000 de monede romane !

Sapaturile arheologice efectuate în Autun, o suburbie a Arroux din Franta, au dezvaluit recent un vechi cartier rezidential roman, compus din ateliere artizanale si locuinte. Intr-unul din ateliere, special conceput pentru realizarea de statuete, atelier care avea in componenta si un cuptor pentru ceramica, au fost gasite figurine complete, dar si statuete care nu trecusera testul calitatii artizanului. Toate aceste obiecte ornamentale erau insa insemnate cu numele artistului.


  
Mai mult de 100.000 de monede romane !
 
Foarte interesant este ca in ultimele saptamani de excavare arheologii au descoperit un depozit de monede romane datând de la sfârsitul secolului 3 d.Hr., care fusesera ascunse într-o groapa sigilata cu gresie.


  
Au fost descoperite si mici monede de bronz de tip "neoficial", multe dintre ele circuland în perioada tulbure dintre a doua jumatate a secolului al secolului al III-lea - inceputul secolului al IV-lea. Razboaiele interne si conflictele între candidatii la scaunul împaratului, epidemiile, cheltuielile uriase necesare pentru a sustine o armata mare, presiunile de la frontierele Imperiului, criza economica si o serie de alte probleme au însemnat Imperiul Roman in acel moment.


   Asadar, Imperiul Roman nu mai era capabil sa asigure pe deplin controlul pe termen lung a sistemului monetar. Au aparut mici monede de bronz cu valoare redusa, ceea ce specialistii ar numi "monedele de necesitate". Intentia nu a fost sa induca în eroare sau sa fie falsuri ci pentru a servi ca numerar de schimb în cadrul tranzactiilor din economiile locale. Desi produse de catre cetateni, monedele au fost tolerate de catre stat, intr-o mai mare sau mai mica masura.


Acestea au fost totusi imitatii sarace in detalii ale monedelor oficiale, iar efigiile sunt dificil de identificat. Monedele descoperite la Autun se aseamana cu cele tipice secolului al treilea, cum ar fi cele Tetricus.
  
Desi aceast tezaur are o valoare rezonabila, nu pare sa fi fost ascuns ca o comoara, ci mai degraba a fost creat ca un depozit de monede destinat sa fie reprelucrate. Locul unde au fost gasite monedele este de fapt situat într-unul dintre atelierele metalurgice descoperite in sit-ul arheologic amintit.

Într-adevar, pentru a reface o economie monetara sanatoasa, unii împarati au lansat reforme si au încercat sa înlocuiasca monedele antice care incepusera sa nu mai aiba valoare de circulatie in economie. Depozitul monetar de Autun este probabil legat de reformele lui Diocletian în cadrul tetrarhiei (sfarsitul secolului al III-lea -  începutul secolului al IV-lea).
  
Aceste artefacte numismatice vor contribui la o întelegere mai buna a fenomenului de reforma monetara din timpul Imperiului Roman.


La aceste monede se alatura peste 300 alte monede romane - cea mai mare parte dintre ele din bronz - care au fost descoperite în alta zona din sit-ul arheologic respectiv.

3 comentarii despre subiectul „Au fost descoperite peste 100.000 de monede romane !”:
Ioan spunea...

Ma intreb oare cat timp iti ia sa numeri monedele dintr-un asemenea tezaur?? :)))
Dar sa le si cureti :)))))))

Anonim spunea...

dar statuetele...nu ai gasit nici o poza cu ele !?...cred ca erau ineresante...

HD Satelit România spunea...

Din pacate nu au fost publicate sau nu am gasit, o sa adaug in articol fotografiile statuetelor, cand o sa le gasesc. Mai "sap" dupa ele... :)

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.