sâmbătă, 9 aprilie 2011

Comoara templului păgân

Tezaurul Berthouville din Franta fost descoperit intamplator, atunci când cativa muncitori au lovit cu tarnacopul o ţiglă romană, care odată indepartata, a scos la iveala,  la doar 20 centimetri sub pamant, comoara unui templu. Aceasta fusese ingropata in graba si se pare ca a apartinut unui altar dedicat lui Mercur Canetonensis, pe care Iulius Cezar il identifica ca fiind una dintre principalele zeităţi ale Galiei .
Comoara este formata din obiecte de argint şi alte metale, artefacte de diferite tipuri si calitati ale maoperei, fiind datate ca si fabricatie undeva in primele doua secole dupa Hristos.


Comoara de la Berthouville este unul dintre cele trei tezaure asociate unui cult păgân din perioada amintita, recuperate în Galia şi Britania.  Tezaurul a fost ingropat la inceputul secolului al III-lea, dar conţinea si piese sau obiecte casnice, cum ar fi un vas de argint fabricat in Imperiul Roman în secolul I d.Hr.

Comoara totalizeaza 93 de articole, cu o greutate totală de 25 kg. Cele mai multe dintre elementele tezaurului sunt boluri, cupe şi ulcioare, dar există si phiale pentru libaţii ( un fel de tavi fara manere, folosite pentru a duce ofrande).



Există in componenta comorii si două statuete de argint a lui Mercur (de peste 60 cm inaltime), precum şi un bust de argint a unei zeite, probabil zeita Maia. Toate acestea dovedesc ca respectivele culte "pagane" ar fi fost de fapt bazate pe versiuni romanizate a unor zeităţi celtice.

 Patru dintre boluri au incizate modele emblematice asociate cu Mercur, şi inscripţia VSLM, adica "votum solvit libens Merito".


Nouă dintre vase  formeaza un set de argintarie de lux, provenind de pe piaţa internă a secolului I, avand conexiuni iconografice cu Dionysos mai degrabă decât să Mercur. Acestea sunt marcate ca daruri votive ale unei persoane numite Q. Tutus Domitius. Argintaria include si o pereche de căni de argint (scyphi) cu imagini dionisiace cu centauri, precum şi o pereche de cani de argint pentru vin.

Săpăturile efectuate la locul descoperirii comorii au relevat existenta unui teatru galo-roman si a unui altar, care ar putea fi chiar altarul unde erau folosite obiectele de argint din comoara.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara templului păgân”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.