vineri, 20 mai 2011

Felinarul roman

Un entuziast cautator de comori a descoperit ceea ce se crede a fi singurul felinar roman intact, făcut din bronz, gasit vreodata in Marea Britanie.

Danny Mills, de 21 de ani, a făcut descoperirea într-un câmp de lângă Sudbury ,în Suffolk, Marea Britanie.

Se crede ca in zona respectiva existau vile romane şi moşii, undeva în secolul al II-lea.

Obiectul, descris ca un exemplu rar al mestesugarilor romani, a fost donat Muzeului Ipswich.
În toamna anului 2009, domnul Mills, in timp ce se folosea de un detector de metale, a gasit acest felinar într-un câmp. El a raportat imediat descoperirea la Unitatea de arheologie Suffolk.

Purtătoarea de cuvânt a Muzeului Colchester şi Ipswich (CIM) a spus: "S-a dovedit a fi singurul exemplar complet al unui felinar roman găsit în Marea Britanie. Magnific obiect !"
"Fragmente de felinare similare mai sunt deţinute de British Museum, iar cel mai asemanator exemplar este cel gasit in celebrul sit arheologic roman Pompei. Intrucat acest felinar deosebit a fost descoperit pe terenuri aparţinând domnului şi doamnei Miller P, acestia l-au donat Muzeului Ipswich", a mai declarat purtatorul de cuvant al CIM.

Emma Hogarth, restaurator la muzeele Colchester şi Ipswich, a declarat: "A fost o plăcere să lucrez pe un astfel de obiect magnific."

Dl. Mills a declarat: " A durat ceva timp sapand dupa el si nu gaseam nimic, şi apoi dintr-o dată l-am descoperit. A fost un sentiment uimitor. O ora m-am uitat pe telefonul meu, cautand pe internet exemplare asemanatoare, si am gasit doar unul descoperit in sit-ul arheologic Pompei."


Felinarul a fost datat undeva între anii 43 şi 300 d.Hr..

Este ca o lampă din epoca moderna, doar ca pentru ca flacără sa nu ramana deschisă si supusa la pericolul stingerii din cauza vantului, aceasta ar fi fost protejata cu un strat subţire de material organic ( piele sau lemn foarte subtire? ) , care ar fi fost răzuit până aproape la transparenta. Acest material a puterzit insa in pamant.


Flacara ar fi fost produsa prin plasarea unui fitil în ulei de măsline, într-un suport de la baza lămpii.

Oricum, parerea mea este ca aceasta aceasta descoperire poate fi catalogata ca fiind una dintre cele mai interesante despre care am auzit.

Niciun comentariu despre subiectul „Felinarul roman”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.