sâmbătă, 9 iulie 2011

Comori de peste 110 milioane de dolari, descoperite in epava Titanicului !

Titanicul a fost cel mai mare pachebot din lume la momentul lansării sale la apă.


La trei zile de la plecarea sa din Southampton spre New York, în data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, s-a ciocnit cu un aisberg şi în câteva ore s-a scufundat. În urma acestui accident, mai mult de jumătate din cei 2.228 de pasageri şi-au pierdut viaţa.


Insa in tragicul eveniment al scufundarii Titanicului au ajuns in adancurile oceanului si valorile ( bijuterii de aur si argint, pietre pretioase etc. ) pe care pasagerii le purtau sau le transportau.


Si cum imediat a aparut ideea recuperarii acestor adevarate comori, s-a organizat o expeditia din 2010, care a inclus mulţi veterani ai cercetărilor din trecut asupra Titanicului, a fost organizată de RMS Titanic Inc. Compania are drepturi exclusive asupra epavei Titanicului în ceea ce priveşte recuperarea bunurilor şi a adunat aproape 6.000 de obiecte din nava de croazieră. Acestea sunt evaluate la peste 110 milioane dolari.

Judecătorul Rebecca Beach Smith a decis anul trecut că RMS Titanic are dreptul la recuperarea integrală a valorii comorii de pe Titanic, dar nu a stabilit modalitatea de plată a valorii obiectelor recuperate. Şedinţa a avut rolul de a demonstra costurile extraordinare pe care RMS Titanic Inc. le-a suportat organizând expediţii riscante pentru recuperarea obiectelor de pe vas.

Chris Davino, preşedintele şi directorul executiv al Premier Exhibition, compania-mamă a RMS Titanic, a estimat costul expediţiei din 2010 între 4 şi 5 milioane de dolari.

RMS Titanic Inc., firma fondata in Florida in 1987 de fostul dealer auto George Tulloch cu scopul de a valorifica obiectele de pe epava Titanicului, a castigat in 1994 in justitie, la acelasi tribunal din Virginia, dreptul de exclusivitate asupra operatiunilor de recuperare a epavei si a obiectelor din interiorul ei. Incepand din 1987, RMS Titanic Inc. a organizat sapte expeditii pentru recuperarea obiectelor de pe nava. Justitia i-a interzis insa firmei sa faca uz de obiecte dupa bunul plac, nepermitandu-i sa le vanda. Ca atare, in 2004, firma a cerut tribunalului sa-i acorde o compensatie financiara de 225 de milioane de dolari pentru eforturile sale de cercetare si de salvare de la distrugere a obiectelor de pe nava. Anul trecut, conform presei locale, tribunalul din Norfolk a aprobat acordarea unei compensatii, pentru o valoare de piata estimata de 110 milioane de dolari a obiectelor, ramanand insa in discutie modul de acordare a compensatiei - printr-o vanzare a obiectelor decisa de tribunal sau prin acordarea catre companie a drepturilor exclusive asupra, cu conditii stricte privind intretinerea si folosinta lor viitoare.



Chris Davino, presedintele RMS Titanic Inc., sustine ca intentia lui este sa conserve Titanicul ca pe o mostenire culturala a omenirii, scop in care a si organizat expeditiile de pana acum, dintre care cea din 2010 a avut costuri estimate intre 4 si 5 milioane de dolari.


Firma a colectat in total aproape 6.000 de obiecte de pe vas, de la bijuterii si argintarie pana la articole de mobilier si piese de imbracaminte ale pasagerilor morti, evaluate la peste 110 milioane de dolari.

Sursa partiale: http://www.descopera.ro/dnews/ 8430603-epava-titanicului-cartografiata-3d -pentru-obtinerea-unei-comori-de-110000000-video; http://www.businessmagazin.ro/arta-si-societate/ miza-cercetarilor-de-pe-titanic-o- comoara-de-110-mil-dolari-video-galerie-foto-8432663; completari text si conexare: hartacomorii.blogspot.com

Niciun comentariu despre subiectul „Comori de peste 110 milioane de dolari, descoperite in epava Titanicului !”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.