vineri, 29 iulie 2011

A descoperit 8 monede romane rare, cu ajutorul unui detector de metale

Un arheolog spune ca ultima sa comoara, pe care a descoperit-o recent, este o dovadă ca o tabăra romană necunoscuta anterior a existat langa Manchester, Anglia. James Balme a facut căutari de peste un deceniu in zona din jurul Warburton pentru a găsi dovezi ale trecutului roman al zonei. În 2006, el a descoperit o brăţară romană de argint, iar recent a gasit o serie de monede romane de argint, destul de rare.


James crede ca monedele sunt parte dintr-un tezaur mai mare care poate ca este îngropat în apropiere. Cautatorul a notificat aceasta catre British Museum.

Comoara

James Balme a fost fascinat de arheologie inca din copilarie, invatand totul despre cautarea de comori la clubul South Trafford Archaeology, inca de cand era un simplu baiat .

James Balme, archaeolog

De abia in anul 2006 a făcut prima sa descoperire majora, un brăţară romană de argint, gasită pe câmpul unui fermier.

În conformitate cu Legea Comorilor, emisa in anul 1996 in Marea Britanie, bratara a fost anuntata la National Treasure, fiind declarata comoară, iar acum apartine patrimoniului Muzeului Manchester.
Dar, utilizând detectorul sau de metale, James pretinde că a făcut descoperirea unei a doua comori: opt monede romane de argint ( denari republicani ), datate între 252 î.Hr. şi 2 î.Hr..

El a spus că monedele nu sunt doar rare, ci sunt si extrem de semnificative, fiindca prezenţa lor indica faptul că legionarii romani trebuie să fi campat in zona in care este Warburton.
"Cele mai multe monede romane găsite de cautatori si arheologi sunt de obicei din sec. I sau II d. Hr, dar acestea pe care le-am gasit eu sunt mai monede vechi epublicane şi provin dintr-un timp de dinaintea Imperiului Roman", a spus el.

Misterul

Cum au ajuns să fie gasite monedele într-un câmp din apropierea oraşului Warburton este un alt mister. James consideră că monedele au fost folosite la plata soldatilor romani care avansasera spre nord, in campania lor militara, dar cine le-a ascuns nu a mai revenit sa le recupereze.

"Cred ca atunci cand au ajuns la maulul râului Bollin, au îngropat monedele din cauza Brigantilor locali ( un trib celtic care a controlat nordul Angliei ), dar, din anumite motive, niciodată proprietarii comorii nu s-au întors pentru a o recupera."


"Este o descoperire foarte incitanta, deoarece monedele sunt extrem de rare", a mai spus el. "Şi cand te intorci in acelasi loc de cautari si gasesti iarasi alte monede, nu poate fi decat un indiciu clar ca acolo e ingropat ceva mult mai important, o comoara si mai mare."

David Shotter, un fost profesor de istorie romană şi expert în monede romane, a fost de acord ca descoperirea este neobişnuita.

"Tezaure de denari sunt gasite des, dar ceea ce este interesant este faptul că această descoperire indică o asezare romana pe care încă nu am localizat-o."

Şi, deşi este imposibil să se stabilească o dată exactă a ascunderii comorii, el a sugerat că monedele au fost îngropate probabil între anii 70 şi 130 d.Hr.

Conform legii din Anglia, o descoperire de şase sau mai multe astfel de monede in acelasi arie de cautare este clasificata oficial ca fiind un tezaur roman.

James a spus că a raportat descoperirea sa la Portable Antiquities Scheme, pentru a fi declarata comoară.

Pasionatul detectorist si arheolog a mai adaugat : "Ar fi frumos să fie gasit si restul tezaurului. Dar scopul general este de a dovedi, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că soldatii romani au campat in locul acestui sat. Există în mod clar un mister nespus despre Imperiul Roman, iar descoperirea de aici si altele care se fac lent, an de an, vor duce la descifrarea acestuia."

Niciun comentariu despre subiectul „A descoperit 8 monede romane rare, cu ajutorul unui detector de metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.