duminică, 10 iulie 2011

Sarmizegetusa cucerita cu buldorezul ?

O parcare inlocuieste zidurile cetatii sau... ce n-au reusit romanii si timpul sa cucereasca in mii de ani, au reusit unul sau mai multe utilaje in foarte scurt timp! Ce mai inseamna, domnule, si tehnologia moderna! :(


De fapt vorbim despre o informatie pe care am citit-o pe mai multe site-uri ( citynews.ro, realitatea.net etc. ), site-uri carora le multumim pentru initiativa de a ne prezenta aceste articole pe care le citam partial, pentru dvs. :



Sursa: http://www.citynews.ro/sibiu/eveniment-29/au-bagat-buldozerele-in-cetatea-de-la-sarmisegetuza-regia-125315/ :

Socant: o firma angajata de Consiliului Judetean Hunedoara sa amenajeze o parcare si scari de acces la cetatea dacica de la Sarmisegetuza Regia a intrat, la propriu, cu buldozerele in istorie. Nici oficialii CJ Hunedoara si nici reprezentantii firmei (...) nu s-au gandit niciun moment ca ar avea nevoie de supravegherea unui arheolog, tinand cont ca lucreaza in perimetrul unui monument istoric aflat sub patronajul UNESCO. Zeci de ani, accesul in cetatea dacica de la Sarmisegetuza Regia s-a facut pe o poteca, „sapata” in timp in taluzul de pamant din fata Portii de Vest a monumentului istoric. In plus, cel mai adesea, turistii preferau sa strabata pe jos calea de acces spre cetate, mai ales ca nici drumul nu este in conditii excelente. Reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara au decis, peste noapte, sa schimbe aceste aspecte si au angajat o firma care sa amenajeze o parcare de aproape 3.000 de metri patrati chiar langa zidurile fortificatiei, pe o zona in care in anii ‘80 se gasisera urme de locuire dacica. Iar ca accesul sa fie mai usor, au fost sapate si niste trepe cu excavatorul. Nici oficialii si nici reprezentantii societatii care trebuia sa execute lucrarea nu s-au gandit, insa, ca ar avea nevoie de avize de la Comisia Nationala de Arheologie (CNA) sau de supravegherea lucrarilor de catre un arheolog. Dezastrul a fost descoperit intamplator de o delegatie a Comisiei Nationale de Arheologie, care a urcat la cetate, dupa ce a vizitat punctele unde se fac descarcari arheologice de pe amplasamentul viitoarei autostrazi. “Cand am ajuns acolo, a fost marea surpriza. In zona Portii de Vest, am gasit utilaje, fadrome, cilindri pentru presarea pamantului, camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer pana la 1,5 metri adancime si la circa 50 de centrimetri distanta de zidul Portii de Vest, ceea ce reprezinta un pericol de daramare a acestui zid. Mai mult, in profilul sapaturii au fost realizate trepte in micasist, pentru accesul turistilor. Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat", a declarat arheologul (...), vicepresedintele Comisiei Nationale de Arheologie. Si mai grav este ca angajatii firmei, care au lucrat fara proiect si fara avize, ar fi intrat cu buldozerele si in zona unor locuinte dacice, identificate acum 30 de ani. “Accesul in cetate este distrus pe o lungime de 30 de metri. Este posibil, dupa materialele ceramice gasite acolo, sa se fi intrat si in zona unor locuinte dacice identificate in anii '80, atunci cand au inceput lucrarile de conservare la Sarmizegetusa Regia", (...).
Reprezentantii CNA s-au deplasat din nou la fata locului pentru a studia cu atentie problema si pentru a stabili dimensiunile distrugerii. “Am venit sa vedem ce s-a intamplat, in ce masura s-au adus prejudicii, in ce masura este afectat monuentul. Nu mi-a venit sa cred cand am auzit ce e aici, adica s-a intervenit fara supraveghere argheologica. Nu e voie sa te atingi, cu atat mai mult cu cat este monument UNESCO”, a declarat Gelu Florea, conferentiar la Facultatea de Istorie a Universitatii Babes – Bolyai din Cluj Napoca si membru al Comisiei Nationale de Arheologie. Marti, va fi sesizata si Comisia Nationala de Arheologie, precum si Ministerul Culturii, care vor decide masurile in acest caz de distrugere. Deocamdata, lucrarile au fost stopate, iar presedintele CJ Hunedoara, (...) da vina pe firma care a executat lucrarea si pe reprezentantii Directiei Tehnice din cadrul Consiliului. “Este greseala firmei si a celor de la Directia Tehnica, pentru ca le-au dat voie sa lucreze fara sa fie supravegheati de un reprezentant al muzeului. Vinovatii vor suporta sanctiunile de rigoare”, a declarat acesta,(...) asteptand un raport amanuntit din partea Directiei Tehnice referitor la acest aspect.
Carmen Cosman
Foto: citynews.ro







Acelasi subiect, alt articol ( sursa: http://www.realitatea.net/o-parte-din-zidul-cetatii-sarmisegetuza-a-fost-distrusa-de-un-buldozer_851743.html )

Zidul vestic al cetăţii dacice este distrus pe o lungime de 30 de metri. Bucăţi imense de piatra s-au desprins şi au căzut. Totul din cauza unor lucrări efectuate necorespunzator.

"Toată lumea strigă că n-au maşinile unde să parcheze. Ei acuma am făcut şi parcarea asta. C ei care ne contesta ar trebui să vadaăce se întâmplă în interiorul cetăţii şi nu în afara cetăţii", a declarat Mircea Molot, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

"Din nefericire este un loc absolut fabulos şi e păcat că domna Udrea nu are timp să se ocupe. Dacă ar încerca să vină pe tocuri, probabil ca l-ar asfalta", a spus o turistă.

De-a lungul timpului, Sarmisegetuza Regia a fost confruntată cu mai multe scandaluri. Inainte de 1989, un sanctuar întreg a fost distrus pentru a fi construit un heliport, iar in ultimii ani cetatea a fost distrusă de cautătorii de comori dacice.

Parcarea de aproape 3.000 de metri pătraţi este amenajată chiar lângă zidurile cetăţii, pe o zonă în care în anii ‘80 au fost găsite urme ale existenţei dacilor.

In sfarsit.... cam acestea sunt informatiiile pe care le-am citat pentru dvs. Pentru a pastra obiectivitatea, va informam ca aceste articole nu ne apartin , nu sunt verificate, ci sunt articole care apartin in intregime site-urilor sursa mentionate, iar pentru a le citi in intregime, accesati adresele web mentionate. Am citat aceste articole cu singurul scop de a crea un cadru de discutii privitor la acest subiect, mai jos, la comentarii. Nu comentam noi, comentati dvs, locuitorii acestor taramuri stramosesti românesti ( era sa scriu dacice, dar m-am razgandit ... ).

8 comentarii despre subiectul „Sarmizegetusa cucerita cu buldorezul ?”:
Anonim spunea...

Vai de noi....
Nici nu se gasesc cuvinte pentru acesti nenorociti, imi e scarba ca traiesc in romania, isi bat joc de istoria noastra.

Anonim spunea...

3000 de m2 de istorie calcati in picioare de o gloata cu tinichele lucitoare . sa se duca ghiolbanu cu masina pe chept pe lumea ailalta sa-i tina de cald. daca pe lumea asta i-o fost lene sa urce 1 km cu piciorul.
neam de tinichea asta suntem .
SICRIU sa va faceti din masinile voastre nenorocitilor.
cred ca Decebal e deja intors de 2 ori in mormint ..

Anonim spunea...

Scriitorul Artemiu Vanca din Bucuresti a scris si a publicat deja trei romane de aventuri pentru tineret, bazate pe o comoara a clericilor catolici din Oradea, ingropata sub Dealul Majarului (Magiarului) din satul Banisor, comuna Banisor, judetul Salaj. Merita sa gugaliti un pic dupa aceste date!

Radu Oltean spunea...

Salutare
Am luat si eu cateva poze cu parcarea de la Sarmi pt ilustrarea articolului facut de mine pe acest subiect! O sa pun link...
Mersi mult
RO

HD Satelit România spunea...

No problem, dar pune sursa originala, nu Harta Comorii. Vezi ca scrie sursa fotografiilor sus in articol ( sursa foto: citynews.ro)

Anonim spunea...

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cere anchetă penală şi "sancţiuni exemplare" pentru distrugerile provocate la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia ca urmare a unor lucrări de amenajare a unei parcări executate de o firmă privată fără avizul Ministerului Culturii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a luat la cunoştinţă "cu indignare" de distrugerile provocate la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, ca urmare a unor lucrări de amenajare a unei parcări, începute fără nici un aviz din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) şi fără asigurarea supravegherii arheologice, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, potrivit comunicatului din partea instituţiei.

Ministrul Culturii a solicitat neîntârziat instituţiilor din subordine depunerea unei plângeri penale împotriva făptaşilor şi a celor care au responsabilitatea demarării respectivelor lucrări. De asemenea, MCPN a solicitat - şi va acorda asistenţa necesară - ca zona afectată să fie izolată şi protejată, astfel încât să se prevină amplificarea distrugerilor.

"Este inadmisibil ca aşa ceva să se întâmple! Voi insista ca organele de anchetă şi justiţia să îşi îndeplinească atribuţiile cât mai rapid, pentru că e nevoie de o atitudine exemplară. Nu putem permite ca asemenea situaţii să se repete!", a declarat Kelemen Hunor.

Pe 6 iulie, un utilaj care executa lucrări pentru amenajarea unei parcări în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia a lovit zidul de vest, provocând daune majore monumentului. Direcţia judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Hunedoara s-a sesizat şi a informat imediat ministerul, care a trimis la faţa locului o echipă a Comisiei Naţionale de Arheologie. Ca urmare a inspecţiei desfăşurate pe 7 iulie, lucrările au fost oprite în ziua următoare.

Luni, pe baza Ordinului 215, emis de Prefectul judeţului Hunedoara, s-a efectuat un control la care au participat reprezentanţi ai Direcţiei judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Hunedoara, ai instituţiei Prefectului, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina. În urma controlului, s-a constatat că lucrările din zona porţii de vest a cetăţii Sarmizegetusa Regia au fost efectuate fără avizul MCPN sau al DJCPN. S-a dispus oprirea lucrărilor până la încheierea verificărilor şi luarea unei decizii conform legii.

Marţi, a avut loc şedinţa plenară a Comisiei Naţionale de Arheologie în care s-a discutat situaţia creată la Sarmizegetusa Regia. Comisia a cerut Ministerului Culturii să întreprindă demersurile necesare pentru continuarea anchetei şi să depună plângere penală împotriva vinovaţilor.

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt singurul sit arheologic din România aflat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, din 1999, iar valoarea lor istorică, arheologică şi simbolică este inestimabilă.

Am citat de aici ( mi s-a parut interesant sa va actualizeze artcolul, dati o bere ):) : http://www.mediafax.ro/cultura-media/ministrul-culturii- cere-ancheta-penala-s i-sanctiuni-exemplare- pentru-cazul-sarmizegetusa-regia-8490508/

Anonim spunea...

o tara de.... nu se face nimic referitor la patrimoniul istoric. se duce pe apa sambetei toata istoria tarii cu astia;(((

Anonim spunea...

Ce se poate spune la adresa unor oameni care, numai de cultură, nu pot fi numiţi.Este mare păcat că, după ce ,,ne lipsesc'' câteva secole din istorie (şi ştim noi de ce şi unde se află dovezile ), mai vine şi nepăsarea autorităţilor.Mare ruşine!

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.