duminică, 14 august 2011

Cele două sipete de argint in care e adăpostită inima Reginei Maria

La Muzeul Naţional de Istorie a României se află inima Reginei Maria, pe care suverana a lăsat-o prin testament României. “S-a tot vorbit despre inima Reginei Maria. Inima în sine, care este mumificată, oricât aş fi liberal şi de intersat să vină publicul, nu consider că este o chestie decentă de expus într-un muzeu de istorie. Cele două sipete în care a fost ea ţinută sunt şi au fost expuse întotdeauna în tezaur”, afirmă directorul instituţiei. Potrivit acestuia, inima Reginei Maria “este o chestie de materie organică” ce nu trebuie ţinută în ceva de metal. “Ea trebuie să respire şi o ţii într-o cutie de carton. Nu este una de pantofi, ci una de carton. Astea sunt normele. Altfel trebuia să o ţinem în formol, ca pe un preparat anatomic, cum sunt la Antipa. Ea este într-un depozit în tezaur, într-o casetă de tezaur unde se ţin lucrurile cele mai importante şi unde există două chei. Nu poţi să deschizi decât dacă vin două persoane”, mai spune  dr. Ernest Oberländer Târnoveanu.

Potrivit testamentului, la moartea Reginei Maria, în 1938, inima sa a fost îmbălsămată şi pusă într-o casetă de argint, învelită într-un steag dublu cu drapelul României şi al Marii Britanii.

Caseta de argint ce adposteste inima Reginei Maria
Caseta a fost pusă într-alta din argint aurit şi dusă la castelul de la Balcic.

Caseta a aparţinut reginei Maria, sf. sec. XIX
După pierderea Cadrilaterului, în 1940, din ordinul Principesei Ileana s-a construit la Bran capela "Inima Reginei Maria", unde au fost depuse cele două sipete cu inima. Din 1970, inima se află la Muzeul Naţional de Istorie a României.


„La muzeu a ajuns prin vicisitudinile istoriei. A fost adusă aici. Cei de la Bran au cerut-o, mulţi au cerut-o. Eu personal consider că aparţine familiei”, mai spune directorul muzeului, adăugând că a fost o cerere de restituire în 2008 din partea Casei Regale, care nu s-a finalizat, deşi Comisia Naţională a Muzeelor a dat avizul pentru asta.

Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/ Ce_obiecte_de_importanta_mondiala_stau_inchise_in_ depozitele_de_la_Muzeul_National_de_Istorie_a_Romaniei _0_491951462.html

Niciun comentariu despre subiectul „Cele două sipete de argint in care e adăpostită inima Reginei Maria”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.