duminică, 14 august 2011

O comoara in valoare de aproape 150.000 de euro, descoperită în Dolj

O comoara formată din 75 de monede de aur de 24 carate (  care se pare ca sunt datate ca apartinand secolului al XVIII-lea ) a fost descoperita recent în şantierul arheologic de la Desa (Dolj) de catre arheologii Muzeului de Istorie din Craiova, anunta Gandul.info.
Conform arheologului Florin Ridiche de la Muzeul de Istorie "Oltenia" din Craiova, comoara a fost descoperită de catre un agent de Poliţie din comuna Scaieşti, pasionat de arheologie.

"Domnul Gheorghe Balaş Cristian, poliţist la postul de poliţie din comuna Scaieşti, este pasionat de arheologie. El se află în concediu de odihnă şi lucrează ca voluntar pe şantierul arheologic de la Desa, în apropiere de municipiul Calafat", a menţionat, vineri, într-o conferinţă de presă, Florin Ridiche.
Arheologul muzeului de istorie susţine că descoperirea de la Desa nu este una "întâmplătoare", făcută de localnici, din acest motiv Ridiche declarându-se surprins: "Nu mă aşteptam la această descoperire. Este primul tezaur monetar de aur din Oltenia. Până şi ulcica în care s-au aflat monedele de aur şi dopul de lemn care a astupat acest ulcior s-au păstrat. Puritatea aurului din aceste monede este de 998 la mie, adică 24 de karate", a spus Florin Ridiche.


 "Între cele 75 de monede sunt 30 de piese Napoleon al III-lea, monede de câte 20 de franci, care au constituit prototipul pentru prima monedă de aur românească, cea de 20 de lei, bătută în 1868, care popular era numită un pol. De asemenea, mai sunt 30 de ducaţi austrieci din vremea Împăratului Franz Iosif, bătuţi în monetării de la Viena şi de la Alba Iulia, 4 monede cu reprezentarea primului rege italian Victor Emanuel şi încă 11 monede ale unui sultan turc", a mai spus Florin Ridiche.

 El afirmă că valoarea tezaurului monetar de aur descoperit la Desa depăşeşte 100.000-150.000 de euro.

 "Legat de cine ar fi putut să îngroape aceste monede avem mai multe variante: la vremea respectivă era intens comerţul cu lână pe Dunăre, ciobanii din zona Luncii Dunării duceau lâna în portul Calafat şi mai departe către postăvăriile din Austria, de la Viena. Deci (...) monedele provin (nr: probabil) din acest comerţ. Valoarea metalului se înmulţeşte cu până la 7-8 ori valoarea istorică şi, la prima mână, apreciem că valoarea acestui tezaur este de 100.000-150.000 de euro", a mai afirmat Ridiche.

 Arheologul de la Muzeul de Istorie susţine că, de-a lungul timpului, în şantierul de la Desa au mai fost descoperite: o depunere de arme celtice, găsite la mai puţin de un metru de ulciorul cu bani, un mormânt de incineraţie al unui luptător celt cu tot armamentul din timpul vieţii - două lănci, un cuţit, cu decoraţii de lamă şi o fibulă. "Aici a fost găsită si o suliţă cu spin şi agăţătoare care era folosită în epoca lui Mihai Viteazul pentru doborârea călăreţilor în armură", a mai precizat arheologul Florin Ridiche.

Sursa: http://www.gandul.info/news/ un-tezaur-monetar-din-aur-de-24-de-carate -a-fost-descoperit-in-dolj-8609532

Niciun comentariu despre subiectul „O comoara in valoare de aproape 150.000 de euro, descoperită în Dolj”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.