luni, 9 ianuarie 2012

Vasul de lut cu numele lui Decebal, descoperit în Franţa - Partea a II-a ( concluzii )

Continuam, aşa cum am promis acum o lună, un articol anterior despre o descoperire uluitoare care nu trebuia trecută cu vederea: un vas de lut cu numele lui Decebal, descoperit in Franţa, în îndepartatele ţărmuri ale istoricei Bretania ! Partea I a acestui articol se poate citi dând click aici. Aşadar, să încercăm a prezenta câteva concluzii.

Vasul de lut cu numele lui Decebal - Click pentru mărire

Nu cutezăm a afirma că decifrăm sensul enigmaticelor imagini de pe acest vas, dar măcar se pot face câteva presupuneri. A.I. Odobescu credea că acestea reprezintă cateva scene din ultimele clipe ale regelui războinic dac.

Odobescu afirmă că în prima scenă este înfăţişat regele dacilor, care îşi ia viaţa atunci când îşi vede ţara cucerită de contropitorii romani.

În scena următoare ar fi înfăţişată o altă căpetenie dacică ( poate chiar având legături de sânge cu regele dacilor ), cu capul plecat şi păşind umilă şi înlănţuită.

Scena a treia ar prezenta o femeie din neamul dacilor îngenunchiată în faţă cuceritorului Train, probabil expresia simbolică a victoriei şi a supunerii strămoşilor noştri.

Prin analogie, este posibil ca şi partea lipsă a vasului de la Blain să fi ilustrat scene asemănătoare şi legate de aceleaşi evenimente istorice.

De ce afirmăm aceasta?

Pentru că este foarte posibil ca victoria asupra aprigior daci să fi produs o atât de puternică impresie la Roma, încât artele din întreg imperiul roman să fi fost influenţate într-o mare măsură în privinţa subiectelor care erau prezentate în diversele creaţii ale artiştilor şi meşteşugarilor acelor vremuri.

Maiestuoasele monumente ridicate la Roma pentru a păstra acest triumf în memoria pietrei, pentru sute sau mii de ani, au influenţat cu siguranţă şi mica industrie, precum şi artele, care încercau a reproduce în decoraţiunile lor scene de legendă ce preocupau întreaga lume romană. Bineînţeles, se ştie ca era în obicei a fi înfăţisate pe diverse obiecte sau monumente, mai mari sau mai mici, cele mai notabile evenimente din viaţa Romei, unele dintre aceste vestigii istorice păstrându-se până în zilele noastre.

Astfel de scene se regăsesc şi pe Columna lui Traian sau Arcul de Truimf a lui Traian din Ancona, care reprezintă una dintre moștenirile monumentale romane cele mai prețioase. De aici plecase împăratul Traian în victoriosul război contra dacilor, episod care se poate vedea pe unul din basoreliefurile existente pe Columna lui Traian de la Roma.

Vasul de la Blain, poate adus de vreun luptător roman până în îndepărtatele ţărmuri ale Franţei de astăzi, reprezintă cu siguranţă un astfel de monument, fiindcă a străbătut timpul pentru a ne face cunoscută încă o dată vitejia strămoşilor noştri.

Despre acest vas putem spune, în privinţa valorii sale pentru istoria neamului nostru, că poate are aceeaşi însemnătate ca şi Columna lui Traian, iar România ar trebui să acorde o mai mare atenţie acestui vas şi a altor relicve istorice asemănătoare, pierdute sau uitate pe meleaguri atât de îndepărtate, vestigii parcă rupte din sufletul neamului. Chiar dacă în marmura Columnei lui Traian stau scrise evenimente importante, acest vas din lut roşu terra sigillata este o pecete care confirmă încă o dată originiile şi istoria noastră ca popor sau chiar ca individ.

3 comentarii despre subiectul „Vasul de lut cu numele lui Decebal, descoperit în Franţa - Partea a II-a ( concluzii )”:
Un dascăl din România spunea...

Extraordinar! Sunteţi un adevarat patriot cel care ne-ati amintit aceste lucruri prin acest sait si prin articolele din el! Chiar si acest ultim articol a trezit in mine un adevarat sentiment de patrotism despre care nu credeam ca mai sunt in stare. Rusine sa le fie romanilor care au uitat de istoria noastra si rusine sa le fie celor care ar trebui sa se ocupe de aceste doveyi istorice. Unde este acest vas? Este intr-un muzeu din Romania? Fiindca acolo ii este locul. Sau romanii au uitat de el, ca de multe alte lucruri? Daca este prin alte muzee din strainatate, ar trebui sa fie cumparat si adus in muzeele noastre si facut cunoscut românilor. Fiindca daca nu ne cunoastem istoria, niciodata nu vom fi un popor adevarat si niciodata nu vom evolua ca natiune !

Anonim spunea...

Mie nu-mi vine să cred că abia acum, la 75 de ani de viaţă aflu de existenţa acestui vas cu inscripţie, aceasta după ce toată viaţa am citit foarte mult despre daci şi istoria noastră. Nu avem o copie a vsului în ţară? În ce cărţi publicate în România se află această informaţie?
Uimitor!

Anonim spunea...

Scrie in partea 1 a articolului:

"în anul 1872 A. I. Odobescu ( membru al Societatii Academice Române si al Comitetului Arheologic din Bucuresti ) atragea atentia intr-o nota arheologica din revista "Columna lui Traian" despre o descoperire uluitoare"

Partea 1 poate fi citita aici: http://hartacomorii.blogspot.com/2011/12/vasul-de-lut-cu-numele-lui-decebal.html

Intradevar, e ceva uimitor despre care am aflat aici, deci pe un blog relativ obscur.

Dar toata stima pentru acest blog !

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.