duminică, 1 aprilie 2012

Comoara de la Rădeni : cele trei vase de aur

Trei vase de aur, despre care se crezuse iniţial că sunt din bronz, au intrat în patrimoniul Muzeului de Istorie Piatra-Neamţ în anul 1978, când s-a observat că de fapt fuseseră realizate din metal preţios, fiind o descoperire deosebită de acest tip de pe teritoriul României.

Vasele sunt confecţionate dintr-o foaie de aur destul de subţire. Gâtul este evidenţiat de restul artefactului printr-un prag bine delimtat. Toartele sunt trase din marginea vasului şi prinse în două nituri de corpul acestuia.



Decoraţiunile sunt fie din nervuri mediane, fie (la una din ceşti) romburi haşurate alternativ, precum o tablă de şah.

Tezaurul de la Rădeni se aseamănă cu descoperiri de la Vălcitra (Bulgaria) şi Kryzovlin (Ukraina), fiind datate ca aparţinând secolelor XII-XI înainte de Hristos.

Aceste vase de aur se pare că au aparţinut culturii tracilor nord-dunăreni, demonstrând nivelul de civilizaţie la care evoluase populaţia de la est de Carpaţi la sfârşitul mileniului III î.Hr.

Tezaurul de la Rădeni. ( Sursa: neamt.ro )

Un comentariu despre subiectul „Comoara de la Rădeni : cele trei vase de aur”:
Anonim spunea...

ma cheama Doru si sint din sat Bogìltin com.Cornereva am si eu o legenda ,a auzit cineva de Stìna luI Palcu ,se spune ca harta o detinea batrìnul care a facut cimitirul vesel din Sapìnta.Locul este in M-ti Arjana,poate stie cineva mai mult.Era o zona de frontiera dintre Banat si Oltenia comoara este a hotilor care furau in zona aceea ,si am descoperit ca pe acolo trecea si drumul romanic.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.