luni, 22 octombrie 2012

48 de tone de lingouri de argint, o comoară de 200 milioane de euro

O adevărată comoara în greutate de 48 de tone, formată de lingouri de argint, a fost descoperită pe epava navei britanice SS Gairsoppa, scufundata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in largul coastelor Irlandei. Tezaurul a fost evaluat la valoarea de aproximativ 200 de milioane de euro.

Comoara descoperita in septembrie anul trecut a necesitat o misiune extrem de dificila de recuperare a lingourilor, care se gaseau la circa cinci kilometri adancime, pe fundul Oceanului Atlantic, potrivit The Telegraph via ziare.com.

Nava Gairsoppa, care transporta marfa, s-a scufundat in februarie 1943, la aproximativ 480 de kilometri sud-vest de Galway, Irlanda.


Ea a fost folosită de guvernul britanic, iar din echipajul său de 85 de marinari nu a supravietuit decat un singur ofiter, care a reusit sa ajunga la țărm dupa ce nava a fost lovita de o torpila germană.


Comoara de argint a ajuns in Marea Britanie dupa ce guvernul a platit 325.000 de lire sterline proprietarilor marfii. Comoara a fost recuperata de catre compania de explorari subacvatice, Odyssey Marine.



Firma va incerca, de asemenea, sa recupereze si alte 17 tone de argint, aflate intr-o alta epava descoperita, cea a navei SS Mantola, ce se gaseste la 160 de kilometri distanta de Gairsoppa

Niciun comentariu despre subiectul „48 de tone de lingouri de argint, o comoară de 200 milioane de euro”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.