sâmbătă, 9 martie 2013

Comoară de 30 milioane de dolari, găsită în garaj

Lawrence Joseph și Thomas Schultz incercau sa castige niște bani în plus din investiții imobiliare.

La un moment dat, cand curățau garajul din noua lor proprietate, au gasit un morman de de opere de arta veche.

"Am vrut doar să cumpărăm cea mai ieftina cabană din Bellport, Long Island, și sa o renovăm, iar apoi sa o vindem", a spus Schultz.

Cei doi au cumpărat cladirea pentru 300.000 de dolari, dar norocul lor a fost sa gasească o adevarata comoara: o intreaga colectie a artist american Arthur Pinajian, un obscur expresionist abstract care a desenat ilustratie de benzi desenate și a murit în 1999.

Schultz trebuia să arunce întreaga colecție departe de familia lui Pinajian, proprietarii anteriori ai cladirii. Pictorul lasase o scrisoare, cu instrucțiuni pentru ca lucrarile sale de artă sa fie aruncate la tomberon atunci când va muri. Nu il interesase ca operele sale necunoscute publicului să fie comercializate si chiar dorea sa fie distruse.


Dar cand Schultz a observat e era depozitat în garaj, a știut că nu putea urmări instrucțiunile familiei. "Am recunoscut imediat că au fost create de către o singură persoană. Am decis la acel moment că nu trebuie sa le arunc. I-am spus partenerului meu de afaceri: "Larry, eu nu am de gând să le arunc. Nu pot sa arunc opera de arta a unui om în tomberon ", a spus Schultz.


Cei doi au plasat colectia (care include 7000 de lucrari adunate pe parcursul a 50 de ani, printre care picturi, reviste, scrisori și schite ) intr-un spatiu de depozitate, timp de șase luni.

Au invitat apoi un expert în arta americana, împreună cu alți experți, pentru a studia colectia. Acestia au evaluat lucrarile de zeci de milioane de dolari.

Opera lui Pinajian a fost scoasa la vanzare la Stephanie’s Fine Art, lângă Los Angeles. Până în prezent, peste 50 de piese au fost vândute, cu pretul de vânzare de la 20.000 dolari la 40.000 dolari fiecare.


Experții au estimat că întreaga colecție, în cazul în care se va vinde la pretul de evaluare, are o valoare financiară de peste 30 milioane de dolari.

Astăzi Schultz și Josephs sunt încă o echipă, dar nu în investiții imobiliare. De la descoperirea, Schultz a deschis propria galerie în Bellport in care prezinta creatia lui Pinajian, precum și lucrări de alti artisti. Schultz și Josephs niciodată nu au mai vandut proprietatea, iar Schultz și familia lui locuiesc în prezent în acolo.

"Se pare ca prețul comorii a încântat toată lumea", a spus Schultz. "Dar trebuie sa nu uităm cat de importantă este această colecție pentru istoria artei americane."

Niciun comentariu despre subiectul „Comoară de 30 milioane de dolari, găsită în garaj”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.