marți, 9 iulie 2013

Sfaturi pentru cumpărarea unui detector de metale

Pasiunea de a găsi comori a captivat omenirea de mii de ani. Din timpul faraonilor Egiptului, cand cautatorii au început sa caute prin excavarea Sfinxului si până la povestea recent a unor vânători de comori care au localizat o navă comercială din al doilea război mondial, ambarcatiune care conținea o încărcătură de în valoare de 3 miliarde de dolari, visele de imbogatire rapidă au animat imaginatia aventurierilor din întreaga lume.

În timp ce o persoană obișnuită nu are resurse financiare pentru a găsi nave scufundate în valoare de 3 miliarde de dolari, există o serie de dectectoare de metale relativ ieftine pe care un entuziast cautatori de comori le poate folosi pentru hobby-ul său. Detectoare cum ar fi Minelab X-Terra 305, Coinmaster White și Teknetics Alpha 2000 sunt folosite de exemplu la găsirea de monede valoroase, relicve mici și chiar pepite de aur. Pe site-ul nostru Harta Comorii veti gasi mai multe articole despre detectoare de metale.

Astăzi, cele mai bune detectoare de metal sunt capabile de scaneze diferite tipuri de teren, chiar parcuri, versanți muntoşi, plaje, oferind ore bune de distracție nu doar pentru căutatori, ci pentru familiile sau prietenii lor care doresc să îi insoteasca la o plimbare in natură, prin practicarea un hobby nou și interesant.

Dar ce trebuie să verificăm când cumpărăm un detector de metale ? Sunt foarte multe elemente de luat în calcul, însă le vor prezenta doar pe cele principale.

Performanța

Un detector de metale poate fi caracterizat de numeroși factori, dar două dintre cele mai importante elemente sunt frecvența de lucru și mărimea și forma bobină de căutare.

Frecvență, măsurată în kilohertzi (kHz) se referă la de câte ori pe secunda este transmis și primit semnalul de către detectorul de metale. În general, detectoarele de frecvență mai mică oferă sensibilitate mai bună la argint și cupru și asigura detectarea mai mare profunzime. Cautatorii de obiecte mici de metal și aur natural prefera detectoarele de frecvență mai mare, dar sensibilitatea acestor detectoare la metale mici le face mai puțin ideale pentru a utiliza în jurul zonelor cu mult gunoi.

Bobina de căutare a detectorului de metal poate avea diverse forme și mărimi. Unele bobine sunt mai potrivite pentru anumite condiții de căutare decât altele. Cele trei forme mai frecvente de bobină sunt: eliptică, rotundă si dreptunghiulară.

Facilităţile oferite

Odată cu recentele progrese în tehnologia de detectare a metalelor, este mai ușor pentru căutator de scanat folosind toate facilităţile, opțiunile si sunetele incluse în detectoare de astăzi de metal. Termeni cum ar fi discriminarea, frecvența de lucru și modul de mare precizie (pinpoint) au devenit deja clasici. În timp ce numărul aparent infinit de caracteristici și opțiuni poate părea copleșitor pentru cei neinițiați, producătorii oferă aceasta cantitate considerabilă de facilitati, sporindu-va sansele de a descoperi ceva cu adevărat special și unic.

În timp ce o gamă largă de caracteristici este disponibilă în detectoarele de metale de astăzi, unele sunt mai utile, alte nu prea sunt utile. Câteva caracteristici notabile ar fi:

Discriminarea este o facilitate care permite detectorului sa diferentieze si sa respinga de la cautare anumite metale, evitand deseori săparea dupa "gunoaie" și alte elemente considerate ca nedorite.

Modul de căutare este o optiune care de multe ori se referă la funcții presetate cum ar fi "Toate metalele," "Cautare de monede", " Cătare bijuterii". Aceste optiuni optimizează setările detectorului în funcție de tipul de obiect pe care îl cautati, fiind de mare ajutor pentru un cautator de comori începator.

Identificare obiectului - Această caracteristică vă permite să aflati posibila identitate a obectului, pe baza proprietăților sale conductive. De îndată ce ați detectat o tinta, vă este oferită o imagine generică sau cuvânt care indică tipul cel mai probabil de obiect al obiectului detectat.

Construcţia si designul

Desi sunt dotate cu multă tehnologie, cele mai multe detectoare entry-level de metale sunt ușoare, ceea ce le face ideale pentru cautari indelungate de comori, fara sa va obosească. De fapt, multe detectoare de metal entry-level cântăresc sub trei kilograme.

Durata de utilizare a bateriei între reincarcari variază foarte mult. În funcție de dimensiunea bateriei, detectorul de metale poate ramane incarcat între 10 și 40 de oră înainte ca bateriile sa trebuiasca să fie înlocuite sau acumulatorii reincarcati.

Ajutor de la producător sau comerciant si garanţie îndelungată

Un element pe care majoritatea cumparatorilor nu il iau in calcul cand achizitioneaya un detector de metale este accesul la asistență profesionista, care este extrem de important. Toți producătorii ar trebui sa ofere cel puțin un număr de telefon și suport prin e-mail, sau mai recomandat forumuri de discutii oficiale in care sa raspundă rapid la întrebările utilizatorilor. De asemenea, este important sa aiba o garanție cât mai indelungată detectorul de metale cumpărat. În timp ce detectoarele de metale moderne sunt durabile și bine construite, totusi cu cat sunt mai dotate cu electronică mai complexă, cu atât pot fi predispuse mai des la defecțiuni.

În loc de concluzii

Detectoarele de metale entry-level sunt aşadar un amestec de tehnologie cu functii complexe si controale usor de utilizat, ceea ce le face foarte utile pentru entuziastii cautatori de comori sau pentru oricine dorește să descopere un hobby distractiv și plin de satisfacții, insa important este sa alegem un detector care sa fie stabil si util in functiile de bază.

Am scris acest articol pentru a oferi minime informatii celor care doresc sa isi cumpere un detector de metale si sa inceapă practicarea acestui hobby. Pentru incepatori si avansati, un articol asemanator veti gasi aici, cu sute de comentarii utile de la diversi pasionaţi in detectie metale. Dupa ce ati cumparat detectorul de metale, nu uitati sa obtineti autorizatia necesara si sa studiati si respectati legislaţia in vigoare. Spor la căutări !

PS: Acesta este articolul cu numărul 500 de pe website-ul Harta Comorii. :)

11 comentarii despre subiectul „Sfaturi pentru cumpărarea unui detector de metale”:
Anonim spunea...

Pentru a complecta cele scrise aici vin si eu cu ceva informati referitoare la tipurile de detectoare.
Constructori au ajuns la un compromis si anume au facut detectoare cu freqventa de 14 kHz care da rezultate bune si pentru obiectele din aur si argint dar si pentru obiectele din aliaj feros cum ar fi arme medievale,armuri sau obiecte de cult.De asemenea aceasta frecventa face posibila detectia la o adancime buna.
Deci daca cumparati un detector cu freqventa de 8 kHz sau mai mica veti gasi mai mult obiecte feroase la o adancime apreciabila.
Daca cumparati un detector cu frecventa de 18 kHz sau mai mare, veti gasi mai multe obiecte din aur si argint dar adancimea de detectie scade iar obiectele feroase (istorice) vor fi mai putine.
Concluzie: 14 kHz este freqventa care impaca feroasele cu neferoasele.
Mai sunt si detectoare moderne care transmit mai multe freqvente in acelasi timp intre 4 kHz-100kHz dar acestea au un pret peste 1.000 euro.
De asemenea sunt detectoare la care viteza de pendulare a bobinei la nivelul solului ( pentru a detecta obiectele) ,poate fi INCEATA sau RAPIDA.
Asta e in functie de optiunea producatorului, iar posesorul detectorului trebuie sa o respecte pentru a detecta cat mai multe tinte.
Si aici avem detectoare performante la care se poate alege electronic viteza de pendulare ( rapid sau incet) la alegerea posesorului.
Detectoarele se mai impart in:
Detectoare pentru prospectare ( gasirea pepitelor din aur in nisip aurifer ).
Detectoare universale ( pentru aur si relicve, cele mai folosite )
Detectoare subaqvatice ( rezistente la cativa metri sub apa ).
Detectoare 3 D ( care deja sunt adevarate compiutere cu imagini spectrale pe monitor ).
Pentru incepatori sunt recomandate detectoarele pana in 350-400 eu.
Pentru persoane avansate cele intre 450-700 eu.
Iar pentru cei care au mai lucrat cu detectoare si deja se considera specialisti sunt cele peste 800 eu.,pentru ca la acestea deja se programeaza toate optiunile pentru un mai bun randament.
Dar acum nu este o regula ca nu poti sa ai primul detector cu pretul peste 1.000 eu bine inteles daca-ti permiti, caci totul se invata in viata. Si invers, poti sa folosesti un detector ce costa 250 eu. si sa gasesti o comoara cum au gasit si alti.
Asta am scris-o pentru cei incepatori care nu stiu ce detector sa-si cumpere si sper ca acum au o idee cam cum ar fi si ce ar fi. Succes

cris spunea...

Foarte bun comentariul, felicitari ! Va mai asteptam si cu alte comentarii asemanatoare.

Anonim spunea...

Multumesc Cris,daca am gasit audienta si nu deranjez pe nimeni ,atunci postez cateva sfaturi de la detectoristi veterani din America.
1 Sapati toate tintele chear daca detectorul le arata ca improbabile.
2 Când ai curatat un teren de toate tintele detectate in modul discriminare,mergi inapoi si cauta in modul All-metal si vei fi surprins de ceea ce detectorul dumneavoastra va descoperii.
3 Asigurativa ca nu exista nici un metal ingropat in pamant unde o sa faceti Ground Balance manual pentru detector.
4 Singurul lucru care poate spune sigur ca e gunoi metalic sau o comoara este o lopata ...
5 Daca primiti un semnal repetabil puternic care ne identifica un obiect lung, nu clar si precis, atunci ridicati bobina la 30 cm. de la pamant.Daca tot auziti semnal, este probabil o cutie sau un obiect mare din metal. Daca cautati artefacte atunci sapati ca l-ati gasit...
Cu respect. Dublon

Anonim spunea...

Astazi am gasit pe un sait de detectoristi urmatoarea intrebare:
kullrich » Lun Ian 20, 2014 7:23 pm
Buna seara.as dori un sfat despre detectie cu un garrett ace 250. Pe ce mode este mai bine ? asta si in functie de terenul pe care esti:nisipos, cu pietris s.a.m.d. Vreo tehnica speciala pe care ar trebui sa o urmez? In curand o sa iasa autorizatia si vreau sa ma documentez cat mai bine inainte de a iesi pe teren. Multumesc anticipat
Si a primit un raspuns naucitor ( adica sapa pana o sa inveti cum sa-l setezi ).
Recomand cel putin 100 de ore in "all mode". De ce?...Te fortifica fizic si totodata psihic. In plus te acomodezi cu toata gama de frecvente audio, ajungand la un momentdat sa nu mai ai nevoie sa privsti bargraf-ul decat la functia de pinpoint.
Domnilor detectoristi ( cu experienta ) nu invatati prostii pe incepatori,daca voi ati sapat in All-Metal pana va-ti dat seama ca e mai bine sa discriminezi fierul, atunci invatatii cum e bine si nu cum a facut tontonel sau balanel.
Pe scurt:
Viitori detectoristi ca incepatori luati detectorul, pornitil in pozitia All-Metal, luati un cui din fier dar sa fie neaparat nou (fara pic de rugina pe el ) si incepeti sa discriminati ( daca aveti detector cu potentiometru atunci rasuciti in sensul acelor de ceasornic ) pana cand nu mai da semnal detectorul atunci cand pendulati cuiul in fata bobinei.Asa veti evita sa sapati pentru cuie dar veti gasi inelele din aur de 10 Karate .Daca aveti detector care alege discriminarea prin apasare pe buton ca la Garrett atunci tastati o data sau cel mult de doua ori. La Coinmastre tastati numai odata pentru pozitia CUI.
Va doresc sa aveti parte de cat mai multe inele pe care multi nu le gasesc pentru ca fac discriminare si pentru staniol.Cu respect acelasi Dublon

Anonim spunea...

Interesant ! Sunt tot felul de opinii, nu cred ca sunt neaparat sfaturi rau-intentionate, poti sa inveti din fiecare cate ceva.

Anonim spunea...

buna seara , autorizatia de unde ar trebui scoasa , de la politie sau din alta parte ?

Anonim spunea...

De la ofiterul de patrimoniu de la Politie.

Anonim spunea...

salut stiu undeva 2 tancuri rusesti ingropate,dar nu stiu la ce adancime sunt oricum nu mai mult de 2m cred as vrea pe cineva cu detector sa vina sa dam de el din cate stiu ar putea fi mai multe mai stiu si alte zone dar daca le gasesc pot sa ma folosesc de ele? astept un raspuns eu sunt din galati

Anonim spunea...

Buna Seara,am si nevoie de un mic ajutor.As dori sa imi achizitionez un detector,si nu stiu care ar fi mai bun,unul ar fi Relic Striker,dar as dori si inpresiile voastre,sau si alte tipuri de aparate.Astept raspunsuri de la voi


Anonim spunea...

Buna Seara,am si nevoie de un mic ajutor.As dori sa imi achizitionez un detector,si nu stiu care ar fi mai bun,unul ar fi Relic Striker,dar as dori si inpresiile voastre,sau si alte tipuri de aparate.Astept raspunsuri de la voi


Anonim spunea...

Buna ziua! Vreau sa incep si eu sa detectez, am ales sa achiztionez un minelab vanquish 540 pro pack, nu am gasit pareri in ro pt el, stiti ceva despre el? l-a folosit cineva sa-mi spuna daca este potrivit pt solul din Romania?

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.