sâmbătă, 7 septembrie 2013

Un coif geto-dacic, recuperat din Detroit ?

Detroit este un oraș din SUA care recent a intrat in "faliment". Pentru a face rost de bani, autoritatile locale ale orasului american au decis sa isi vândă exponatele din muzeele proprii.

Si cum noi suntem mai putin falimentari decat Detroit, Ministrul Culturii din Romania, Daniel Barbu a decis sa profite putin de incapacitatea de plata a americanilor din Detroit si sa cumpere o sculptură şi câteva desene de Brâncuşi, precum si un coif de paradă geto-dacic.

Initiativa este laudabile in esență, pacat ca nu a dat faliment mai repede Detroitul. :)


Un astfel de obiect ar fi un coif princiar de paradă geto-dacic din argint aflat în colecţia de artă greco-romană a Institutului de Arte Frumoase din Detroit. Coiful are o greutate de circa 811 grame, cu o înălţime de 24 cm şi un diametru maxim de 20 cm, a fost modelat dintr-o placă de argint cu dimensiuni de 3,8-4,9 mm şi este bogat decorat prin gravare şi aurire.

"Coiful princiar de paradă deto-dacic nu este singura piesă din colecţia Institutului de Arte Frumoase din Detroit care ar putea prezenta interes pentru întregirea patrimoniului cultural românesc, printre obiectele culturale fiind şi o sculptură a lui Constanti Brâncuşi şi câteva desene ale marelui sculptor".

Un comentariu despre subiectul „Un coif geto-dacic, recuperat din Detroit ?”:
Anonim spunea...

Coiful asta arata mai mult a Tracic pentru ca ei stiau cel mai bine sa modeleze metalul si sigur este de pe teritoriul Bulgariei. Dar la noi e moda ca nu a existat poporul trac pe meleagurile noastre desi Istoricii straini declara sigur ca o parte mare din tara noastra a facut parte din Tracia. Dar cum pe timpul atotstiutorului nu trebuia spus ca am facut parte dintr-un popor care exista pe suprafata a trei tari de azi, Grecia, Bulgaria, Romania, noi am fost doar Geti si Daci exact pe teritoriul Romaniei de azi, bla, bla, bla. Fiecare tara isi creaza propria istorie in functie de interese. Noi trebuia sa fim o mare provincie Dacia cu marii luptatori daci, bla, bla, bla. Si acest mare popor nu a fost cucerit de nimeni pana la romani care de fapt ne-au cucerit dar de fapt ne-au tratat ca de la egal la egal, a fost o simbioza intre cele doua popoare rezultand marele popor roman bla, bla, bla. Invatati de la Moldoveni cum a fost cu Tracia si pe unde pentru ca ei sunt mandri ca se trag si din traci si din daci si din alte mari popoare calatoare.
http://www.moldovenii.md/section/220/content/889

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.