miercuri, 30 octombrie 2013

A descoperit cu detectorul de metale o sabie și o spadă dacică, precum și alte patru artefacte

Un detectorist a descoperit în Muntii Orăștiei o sabie și o spadă din perioada Regatului Dac, precum si alte patru artefacte ( două sape, un vârf de lance și un obiect greu de individualizat ), pe care le-a predat la Direcția pentru Cultură Hunedoara. În final acestea au ajuns la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Artefactele au fost expuse deja de pe 18 octombrie 2013 la o conferință de presă, la care a fost prezentă și Angelica Bălos, consilierul superior de la Direcția pentru Cultură care a preluat obiectele de la pasionatul căutător de comori, ce descoperise cinci dintre ele în zona satului Ursici din comuna Boșorod, iar al șaselea în Romoșel, comuna Romos.

Artefactele descoperite. Sursa foto: servuspress.ro

Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific la MCDR Deva, a expertizat piesele, declarând că sabia și spada sunt artefcate foarte rare.

Cu toate acestea, valoarea financiară totală a obiectelor găsite a fost estimată la doar 1200 de euro, descoperitorul fiind îndreptăţit să primească 30% din valoarea lor. Cea mai valoroasă este sabia curbată, pentru că este rară şi s-a păstrat mai bine decât celelalte obiecte.

Sabia dacica descoperită - Sursă foto: servuspress.ro

“Sunt şase piese care au fost descoperite pe raza localităţilor Ursici şi Romoşel. Cele mai valoroase sunt o spadă şi o sabie curbată, cu un singur tăiş. Este un caz fericit că aceste piese ajung în patrimoniul muzeului din Deva”, a declarat la conferinţă de presă, cercetătorul ştiinţific Vasile Iosif Ferencz.

Descoperitorul deţine un detector de metale autorizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. El a predat cele şase piese specialiştilor de la Direcţia Judeţeană de Cultură Hunedoara, afirmând că este pasionat să caute obiecte vechi cu ajutorul detectorului de metale.

“Ştiam că persoana respectivă deţine un detector de metale şi are autorizaţie de deţinere, de la poliţie. Bărbatul a spus că pentru el este un hobby să caute astfel de obiecte. Este pentru prima oară când se predau asemenea obiecte la sediul Direcţiei Judeţene de Cultură Hunedoara”, a afirmat arheologul Angelica Bălos, din cadrul instituţiei menţionate.

Ea a precizat că specialiştii Direcţiei de Cultură Hunedoara au anunţat poliţia şi autorităţile locale de faptul că pe teritoriul comunelor Boşorod şi Romos au fost descoperite piese de origine dacică şi că acele zone trebuie protejate.

După expertiza și inventarierea efectuată, va fi întocmit un proces verbal de evaluare a artefactelor descoperite, care vor intra apoi în restaurare.

Descoperitorul din Deva, care a găsit comoara arheologică folosind un detector de metale, a depus la Direcția pentru Cultură Hunedoara o cerere de răscumpărare în baza legii privind patrimoniul cultural.

Potrivit specialiştiilor din cadrul celor două instituţii de cultură, căutările voluntare după comori nu sunt încurajate, în primul rând pentru că obiectele descoperite şi scose din mediul lor îşi pierd valoarea istorică. Destul de amuzantă declarația...  :)

Însă gestul căutătorului de comori de a preda obiectele, mai spun cele două instituții, este unul de apreciat.

5 comentarii despre subiectul „A descoperit cu detectorul de metale o sabie și o spadă dacică, precum și alte patru artefacte”:
Unknown spunea...

Atunci...sa mearga sa faca muzeu pe camp..traga...doua linii...'''Aici la 30 cm adancime...sunt niste artefacte ''' - cap de pluta...

Anonim spunea...

Bravo lui ,cinste lui,respect lui.Uitati un adevarat roman,un om cinstit,un om care renunta la alte placeri ale vietii si umbla pe coclauri pe soare sau pe frig ca sa caute artefacte.La fel ca el sunt si alti detectoristi cinstiti care au gasit monede de aur si argint si au fost predate statului.Baieti care s-au inscris legal la politie cu detectoarele pentru a-si arata buna intentie.Dar va intreb,oare arheologii nostri care sunt platiti din banii nostri ar fi iesit pe coclauri din birourile lor ca sa caute cu detectorul? Sa-si rupa unghiutele,sa le intre pamint sub ele,sa se murdareasca pe hainutele lor?Sigur NU.Ca e mai bine la birou,TIMPU TRECE ,LEAFA MERGE,NOI CU DRAG MUNCIM, RUSINE SA LE FIE LA CEI CARE DENIGREAZA DETECTORISTII CINSTITI DIN ROMANIA. E o vorba la romani,( daca eu nu pot, de ce sa il las pe altu sa faca ). De aceea merg multe prost in tara asta. Hai sa gandim si altfel : Pana nu ai dovezi ca cineva e hot,atunci privestel si respectal ca pe un om cinstit.Rusine sa le fie la cei ce hulesc pe amatorii de detectie.DUMNEZEU SA VA JUDECE. Asa a fost si in anii 48 cand gospodarii nu au vrut sa intre in colectiv unde puturosii erau sefi, erau socotiti antisociali dar acum dupa revolutie s-a adeverit ca au fost martiri. Oare voi nu va ganditi ca veti fi judecati de istorie cand romanii i-si vor schimba felu de a gandi??? Oare e mai intelept sa lasam artefactele sa rugineasca in pamant si peste 100 de ani sa vina un arheolog sa zica : Uitati niste pilitura de la doua sabii,cred ca erau dacice sau romane ,nu stiu ca nu se mai deosebeste. In incheiere spun ca e strigator la cer ca oamenii cinstiti sa fie considerati delicventi,nu mai suntem pe vremea comunistilor, asa ca voi arheologilor sunteti singurii indreptatiti sa cereti la guvern ca sa fie un fond special pentru premierea gasitorului ca pana la urma e un premiu pe care il stabiliti voi unilateral, asa cum a fost cu Iulian cu sacul de arginti.(oare a primit cei 200.000 de euro ? ) Sau trebuie sa albeasca asteptandui ? Oare doarme linistit cineva care a gasit atata banet si asteapta recompensa? Dar cel care ar trebui sa o dea ,cum doarme ? Stimati detectoristi, sfatul meu e sa predati artefactele muzeelor ca sa aratati lumii ca detectoristii sunt oameni cinstiti si adevarati romani iar cei ce ii denigreaza sunt niste ingusti la minte care nu au auzit de romani cinstiti si de adevarata democratie. I-mi pare rau ca sunt un hodorog batran cu parul alb si nu pot sa fiu si eu un detectorist ca voi sa umblu pe coclauri si sa am acele momente de fericire cand gasesti ceva.Va respect si va doresc cat mai multe detectii. DOMNUL FIE CU VOI . Gheorghe.

Anonim spunea...

i'm back . Uitatisi voi ce inseamna respectul fata de detectoristii din Anglia. Uh englez cu parul alb si cu detector a mers pe tarlaua vecinului sau,bineinteles ca mai intai a cerut permisiunea lui adica a propietarului ca acolo propietarul e propietar, deci a cerut voie sa detecteze pe tarlaua lui in speranta ca va gasi vre-o potcoava de cal mort. Dar surpriza ,in loc de potcoave a gasit o comoara saxona ( multe piese din aur ).Bineinteles ca a contactat muzeul si au venit arheologii si pentru aurul primit au capatat 3,285 milioane de lire sterline, adica 1,6425 milioane de caciula, detectoristul + propietarul pamantului.Surpriza , acolo nu sa interzis deteclia pe toata localitatea ci s-au luat masuri pentru acea parcela de teren care mai avea ceva artefacte pe ea. Nu inteleg eu cum la noi se interzice detectia pe suprafata a doua sate ca s-a gasit pe 10 metri patroti doua sabii si ceva unelte. Adica la noi propietarii de terenuri sunt doar buni pentru taxe si impozite pe teren si in rest nimic ? De fapt ce ma mai mir ca zilele trecute au venit aia cu gazele si au batut tarusi si au taiat pomi fara a cere permisiunea , in gradinile oamenilor.Sa ne intoarcem la problema noastra cu detectia. Aveti aici un filmulet scurt cu comoara din Anglia si daca aveti rabdare sa va uitati si la al doilea atunci vedeti intreaga poveste cum in Anglia arheologii sunt bucurosi cand un detectorist gaseste o comoara si ii anunta ca altfel ei nu o gaseau niciodata. Ar trebuii ca si arheologii nostri sa invete ceva din acest film. (sa se bucure ca alti cauta si ei culeg roadele , adica intelegeti ca ce aduc detectoristii voi nu le-ati fi gasit niciodata.0 GURA MEA ADEVAR GRAIESTE, asa ca respectatii pe detectoristii cinstiti si atunci cand interziceti detectia pe un sat intreg ganditiva oare cate fiare le lasati sa rugineasca in loc sa le conservati. Ups , poate ca asta e de ce sa va munciti cu ele cand viata e mai frumoasa cand stam degeaba. Filmuletu scurt: http://www.youtube.com/watch?v=V8DIIrNlEQI si filmu lung il gasiti aici : http://www.youtube.com/watch?v=eQNUdMets6I DOAMNE DANE MINTEA ROMANULUI CE-A DE PE URMA . ca asa e romanu dupa ce o festeleste i-si da seama ce trebuia sa faca. O seara buna si sa speram in vremuri mai bune. Gheorghe.

Laurentiu spunea...

Vezi ca sunt prezentate aici pe site zeci de descoperiri din Anglia. Cred ca descoperirea ta asta: http://hartacomorii.blogspot.ro/2010/09/comoara-imensa-gasita-cu-detectorul-de.html

Anonim spunea...

Da Laurentiu, ai perfecta dreptate ca este vorba de aceasi descoperire dar eu am aratat-o ca sa vada lumea cum sunt tratati detectoristii in Anglia, adica sunt vazuti ca niste eroi ca au descoperit ceva care fara insistentele lor, de a cauta pe ogoare, ar fi zacut inca multi ani in pamant.Cu parere de rau trebuie sa va arat cum sunt facuti si tratati la noi cei care gasesc obiecte istorice si le predau la Muzee, in loc de a fi eroi, ajung sa fie facuti infractori, cersetori si cine mai stie cum. Exemplu cu acest detectorist cinstit care datorita unui ( nici nu stiu cum sa-i zic " neom " ) este tarat in mocirla si facut mai rau decat o zdreamta. Va intreb ,oare este normal ca daca acolo nu e sit si le-a predat la muzeu, dar a cerut acel premiu ca recompensa nu putem sa-i spunem, ci un mic premiu cat a crezut Muzeul ca ii poate da pe ele, sa vina acest neom sa-l faca cu oua si cu otet ? Acum inteleg de ce Presedintele Constantinescu E.fiind in Canada in vizita a afirmat " mi-e scarba de Romania " si la noi presa a vuit.Dar acum afirm si eu ca "mie scarba de romanii care nu sunt romani si se mai dau si fii de Dacii " Aici ne aduce cei care ar trebuii sa vegheze la bunul mers al tarisoarei noastre, iau bani degeaba si mai spun si prostii. Acum spune si tu Laurentiu, suntem intr-o tara sanatoasa la cap ?Vedeti aici ce se poate debita la noi.
http://adevaruldespredaci.ro/primiti-cu-kosonii-cetatile-dacice-din-muntii-orastiei-de-la-epoca-traficantilor-de-comori-la-cea-a-vanatorilor-de-recompense/

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.