luni, 18 noiembrie 2013

Parale din 1772 şi un pinten de haiduc

În evidenţele Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Suceava sunt inregistrate 25 de persoane care deţin detectoare de metale.

Marius Hatnean are 21 de ani şi este din Pătrăuţi. Tânărul este student la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi îşi petrece timpul liber căutând obiecte din metal. În urmă cu câteva luni, şi-a cumpărat un detector de metale de pe un site bulgăresc. Cu tot cu acte, noua achiziţie l-a costat 250 de euro. Marius Hatnean a declarat pentru Ziarul Evenimentul că petrece destul de mult timp căutând metale. Nu merge singur pe teren, ci împreună cu fratele său Cristian.

„Este un hobby exact ca şi pescuitul. Dacă te prinde microbul nu mai scapi”, a spus suceveanul, care până acum a prospectat terenurile bunicii sale de la Calafindeşti, apoi pe cele ale prietenilor.



„Am găsit multe obiecte până acum: monede, cuţite şi inele. Am găsit şi un pinten care a aparţinut unui haiduc. Apoi am două parale din 1772, un vârf de lance din perioada medievală”, spune Marius. Până acum, cei doi fraţi din Pătrăuţi nu au descoperit niciun obiect de patrimoniu, dar își doresc să găsească un meteorit. Până să-şi îndeplinească visul, Marius are mare grijă de obiectele pe care le găseşte. Le spală doar cu apă şi apoi încearcă să le găsească povestea.


Căutătorii de comori sunt în atenţia poliţiştilor şi nu numai. Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură, a declarat că legislaţia în domeniu este extrem de stufoasă, dar incompletă. Cei care dețin detectoare de metale au voie să caute doar pe terenurile proprietate privată. Dacă descoperă vreun obiect de patrimoniu, trebuie să-l declare.

„Câtă vreme lucrează pe terenul proprietate personală, totul este legal. Obiectelor de patrimoniu sunt predate primăriilor şi apoi Direcţiei de Cultură”, a spus Blănaru.

Mai mult decât atât, agentul principal Cristinel Păduraru, de la IJP Suceava, a declarat că toţi care-şi cumpără detectoare de metale au obligaţia de a se autoriza.

„Sunt 25 de autorizaţii emise în acest sens. Avem 23 de persoane fizice cu detectoare şi alte două persoane juridice. Legea interzice căutările în siturile arheologice, însă în zona Cetăţii Şcheia sunt zeci de gropi de mici dimensiuni, făcute de cei care caută comori și care găsesc obiecte cel le vând colecţionarilor, in loc să să le predea autorităților” , a declarat Cristinel Păduraru.

Niciun comentariu despre subiectul „Parale din 1772 şi un pinten de haiduc”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.