sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Ceramică antică ( inclusiv un vas biblic ), păstrată în subsolul casei unui pescar

Departamentul de Antichități din Israel a anunțat miercuri descoperirea uimitoare a unui număr mare de piese de ceramică veche, complet intacte și depozitate într-un subsol.


Totul a început cu un apel telefonic către Departamentul de Antichități: " În subsolul casei mele există cutii pline de vase antice și ceramică, pe care un membru al familiei mele, un pescar, le-a strâns înainte de a muri. Vreau să donez artefactele la stat și vreau ca nepoții mei să știi unde să le poată vedea în viitor."

La scurt timp după apelul telefonic, doi arheologi de la Departamentul de Antichități au ajuns la domiciliul apelantei, Osnat Lester.

Ei au fost uimiți când au văzut comoara: un număr mare de vase de ceramică vechi și rare, atent înfășurate în pânză și stivuite în cutii. Cele mai multe dintre piese erau complet intacte, iar restul erau în fragmente mari. Ceramica fusese "pescuită" din Marea Mediterană. Suprafețele vaselor erau încrustate cu scoici și alte sedimente din ocean.

Cu mii de ani în urmă, țărmurile din zonă au fost un punct important pentru canalele de navigație comercială. Locația fiind situată chiar între Egipt și Liban, mulți comercianți maritimi au andocat și au comercializat mărfuri, iar unele dintre aceste ambarcațiuni s-au scufundat aproape de mal, lăsând o dâră de artefacte în adâncurile oceanului.

Artefactele din casa doamnei Lester provin din diverse epoci și din încărcătura mai multor ambarcațiuni scufundate în timpuri antice, vase care transportau uleiuri, hrană și uneori vin.

Un frumos vas, cu un cadru înalt și mânere mari, a fost imediat recunoscut ca fiind din timpul perioadei biblice, de acum aproximativ 3000 de ani. O altă piesă remarcabilă a fost din perioada romană, în urmă cu 2000 de ani, iar o urnă rotundă a fost datată din perioada bizantină, în urmă cu aproximativ 1500 de ani.

Pentru ochiul expertului, încărcătura unei amabrcațiuni scufundate reprezintă un mesaj din trecut. Prin studierea artefactelor, un arheolog poate afla perioada de timp când a fost creat artefactul sau ce marfă a transportat.

Autoritatile au mulțumit doamnei Lester pentru că a fost un bun samaritean: "În viitor, vom expune artefactele pentru publicul din muzee, în loc să fie închise într-un subsol", a declarat Amir Ganor, directorul Departamentului de prevenire a Traficului de Antichități.

Niciun comentariu despre subiectul „Ceramică antică ( inclusiv un vas biblic ), păstrată în subsolul casei unui pescar”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.