luni, 16 iunie 2014

Comoară de 161 monede otomane, descoperită în Albești, Constanța

Doi detectoristi au descoperit mai multe monede otomane pe care le-au predat Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti.


Corneliu Vîrvărei şi Valeriu Bacu, de câte ori au timp, iau la pas câmpurile din comuna Albeşti, înarmaţi cu un detector de metale.


Aşa au descoperit un adevărat tezaur: 161 de arginţi otomani. Fără să stea prea mult pe gânduri, oamenii au dus comoara la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, spre dezamăgirea muzeografilor locali, mai arata televiziunea Digi24.

„Descoperim în Constanţa şi ducem la Bucureşti sau descoperim la Timişoara şi ducem la Bucureşti, în cazul ăsta facem în Bucureşti un depozit mare de astfel de descoperiri şi plecăm toţi din judeţele noastre, plecăm toţi să ne căutăm istoria la Bucureşti”, a afirmat Gabriel Custurea, director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.


Conducerea Muzeului de Istorie din Constanţa e convinsă că arheologii amatori au preferat să ducă monedele în Capitală cu gândul la profit, deşi ar fi fost recompensaţi şi dacă ar fi lăsat comoara la Constanţa.

„Ei le-au adus la Bucureşti pentru că au considerat că aici ar avea o vizibilitate mai mare, urmând să fie admirate şi de turişti străini”, a apreciat Cristiana Tătaru, muzeograf la Muzeul de Istorie din Bucureşti.


Cei 161 de arginţi, fiecare cântărind 27 de grame, vor fi evaluaţi de specialiştii din Capitală în următoarele săptămâni. Iar potrivit legii, cei care i-au găsit vor primi din partea muzeului o sumă echivalentă cu 45% din valoarea tezaurului, în termen de un an.

Albești (turcă Akbaș ) este un sat în partea de sud a județului Constanța, în Podișul Negru Vodă, pe malul stâng al pârâului Albești. Prima atestare a localității Albești datează de pe vremea stabilirii pe acest teritoriu a populației turcești din Crimeea în anul 1856 și a purtat până în anul 1924 denumirea turcească Sarighiol, și era formată din două colonii turcești (una spre Est care se numea Sarighiol și alta spre Vest, care se numea Acbași). Ulterior, populația dominantă era alcătuită din germani dobrogeni și apoi din români.

20 de comentarii despre subiectul „Comoară de 161 monede otomane, descoperită în Albești, Constanța”:
Anonim spunea...

Uauuu 161 de monede din argint de 27 grame fiecare face cam 4 kg.
Bravo lor pentru ce au gasit dar dupa parerea mea de expert cred ca aceasta descoperire nu valoreaza mai nimic.
Sa va explic si de ce nu are valoare, in primul rand sunt monede otomane si dupa cum stim noi specialistii targurile sunt pline de asemenea monede si automat sunt cotate la o valoare foarte mica pe piata neagra sau rosie.
In al doilea rand tot ca specialist ma vad nevoit sa va atrag atentia ca din cauza conditilor proaste si foarte proaste de pastrare in pamant nu se mai pot ridica monstre ADN si nu mai putem sti cu exactitate ce Sultan a pus mana pe ele si ce mancase inainte de a pune mana pe ele plus alte dovezi istorice care sa ne arate cand si de cine au fost introduse in acest vas superb din ceramica, ceramica veche spre foarte veche frumos ornamentata cu culoarea verde crud ce placea vederii Sultanilor dar si a cadanelor si se mai poate vedea la acest vas tehnica de stropire care era la inceput in acea perioada si o practicau doar marii artisti otomani scoliti in tehnica verde crud turbat.
Da asa este, am ajuns la o concluzie si cred ca este decizia ce-a mai buna, ARUNCATI BANII CA PASTRAM DOAR VASUL acest vas superb care poate concura cu brio cu vasele noastre Cucuteni si sigur acest vas verde plin de viata va castiga in fata oricarui vas cucuteni mohorat.
O zi mare pentru istoria tarii noastre prin descoperirea acestui vas si mai ales prin tehnica adoptata de Detectoristi pentru recuperarea lui intact si fara zgarieturi care iar fi diminuat din valoarea lui de piata si mai ales istorica.
Bravo voua Detectoristi din Jud. Constanta sa mai gasiti cat mai multe vase si cioburi pentru ca istoria de asa ceva are nevoie stringenta si propun ca pentru vas sa primiti recompensa de 30 la suta pe care o meritati din plin.
Da aceasta este parerea mea de specialist si ma mandresc cu ea.

Anonim spunea...

Buna seara si ne bucuram ca ati postat si aici la noi Domnule Specialist.
Noi va stim mai ales din Petitile emanate si postate de domnia voastra si chear ne intrebam cand o sa va coborati si aici pe la noi pe unde postam doar noi Cautatorii de Comori inraiti si avizi dupa artefacte si metale pretioase.
Uitati abia astept sa imi iasa saptamana asta autorizatia pentru MXT pro si va promit ca toate ulcelele si ciobuletele gasite le voi aduce personal in Capitala si nu pentru cei 30 la suta ci doar din patriotism ca sa pun si eu o caramida sau un ciobulet la Istoria tatii noastre.
Apropo, nu aveti cumva o pila la domnul politist sa imi elibereze mai repede autorizatia?
Sarut mana si o sa va vizitez.

Anonim spunea...

Foarte frumoasa stirea si mai ales explicatile bine documentate postate.
Personal ma bucur ca avem la Bucuresti o mana de Specialisti care ies in evidenta si se deteseaza net de alti specialisti frustrati.
Bine ca macar Domnul Tarnoveanu si acei cativa Specialisti si Specialiste dintre care Cristiana Tătaru au realizat ca acest tezaur monetar isi are locul lui in Istoria noastra si mai ales in vitrinele MNIR unde mii de vizitatori ii trec pragul anual.
Le doresc tuturor Detectoristilor de la noi sa aibe parte de cat mai multe Tezaure si Artefacte pe care sa le predea acolo unde sunt primiti cu caldura si cu bratele deschise.
Sa deie Domnul.

Anonim spunea...

Bine spus DeepScan - ia mai puneti si voi osul la treaba - si eu adaug - ca luati o groaza de bani salariu.

( Nu mai fi frustat ca nu ti-au trecut si tie prin mana monedele! Nenea directorul de la Constanta, una vorbeste si alta face ! Ani de zile a primit donatii de la colegii de pe zona , iar cand au adus vorba de cum se va proceda in momentul in care vor gasi si ei un tezaur a spus ca nu sunt bani si a trecut la amenintari.
Colegii care au gasit tezaurul au procedat mai mult decat legal. Daca tot vroiati ca tezaurul sa ramana in Constanta trebuia sa va faceti si voi datoria si sa cereti fonduri si pt recompense, nu doar pt birouri si prime. Cauta un alt loc in care sa te plangi ca nu primiti mura in gura si mai puneti si voi osul la treaba.)

Anonim spunea...

Un lucru trebuie sa inteleaga toata lumea.
Detectoristii cinstiti trebuiesc respectati ca oameni cinstiti pana la proba contrarie.
Se aude din ce in ce mai mult de angajati ai Muzeelor care incearca prin amenintari sa obtina abiectele ca donatie pe motivul ca nu sunt fonduri.
Cred ca unii au uitat sau nu au stiut de respectul fata de cetateni.Poate ca aveti voi functii bine platite dar asta nu va da dreptul de a va bate joc de oamenii simpli.
Stim ca nu exista dreptate si nu avem unde reclama dar va zicem ca si noi suntem oameni ca si voi si poate mai cinstiti de cat uni dintre voi.
Nu va mai aratati coltii si prostia pentru ca sunteti penibili si de toata mila.
Poate ca cei de la Brasov si-au dat seama de acest adevar pentru ca daca la inceput de an te amenintau cand duceai ceva, uite ca acum fac invitatie si pun pace cu detectoristii. Frumos din partea lor ca in sfarsit au constientizat ca ptietenia e mult mai constructiva decat tirania.

Administrator spunea...

Salutare tuturor. Mă simt nevoit să intervin. Am rugămintea să nu aduceți aici confruntările pe care le aveți cu sau pe alte websiteuri și să respectați regulamentul comentariilor de pe ACEST blog:
"Pentru o atmosferă plăcută, pozitivă și legală, comentariile pe care le considerăm nepotrivite ( de exemplu FLAME, POLITICE, NECIVILIZATE, XENOFOBE, CALOMNII, ACUZAȚII, SPAM, OFFTOPIC, ILEGALE, ADULT etc ) vor fi sterse sau vor fi editate. Dorim o comunicare constructivă, dar legală și pozitivă, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere. Mulțumim pentru întelegere."

Anonim spunea...

În secolul XIX, în unele zone de pe teritoriul Statelor Unite a început febra căutătorilor de aur. Oameni din toate părţile lumii veneau aici în speranţa că se vor îmbogăţi peste noapte, descoperind terenuri aurifere sau chiar mine de aur.
Şi chiar asta s-a întâmplat: nu puţini au fost cei care au trăit o viaţă îmbelşugată după ce au dat de metalul preţios şi atât de mult dorit.
Este celebră povestea căutătorului Tabor, din Colorado. Acesta, împreună cu un amic de-al său, şi-au propus să cumpere un teren aurifer. Bineînţeles că din start ideea nu era prea strălucită. Cine ar vinde un teren de unde poate să scoată aur de pe urma căruia să se îmbogăţească? Şi, în naivitatea lor, au mers să vadă un teren al unor oameni “certaţi cu legea”. Aceştia, înainte de a-i aduce pe posibilii cumpărători, au presărat pe teren câteva grăunţe de aur, pentru a le vinde terenul cât mai scump. Cei doi prieteni chiar au crezut că pământul de acolo e plin de aur, şi l-au cumpărat la un preţ foarte mare. Numai că nu a trebuit să treacă mult timp ca să-şi dea seama că au fost înşelaţi, şi că aurul găsit atunci a fost doar un truc. Atunci, prietenul lui Tabor i-a vândut celui din urmă partea lui de teren, la un preţ mult mai mic, ca să-şi recupereze măcar o parte din bani. Tabor însă nu s-a descurajat, şi, încăpăţânat ca un catâr, a continuat să sape săptămâni de-a rândul, în speranţa că va da de aur, totuşi. Numai că, la un moment dat a observat că terenul lui nu conţine aur, ci… argint.
În acest fel a fost descoperit unu dintre cele mai importante şi mai mari zăcăminte de de argint din America, lângă oraşul Leadville. Iar Tabor s-a ales, în mai puţin de doi ani, cu o avere de 2 milioane de dolari.
ASA CA NU VA LASATI PAGUBASI ASA USOR, NU SE STIE NICIODATA UNDE ITI E NOROCUL.

Anonim spunea...

Cu permisiunea Domnului Admin trec aici un link in care sa vedeti mai multe poze din momentul descoperiri si mai ales clipele si senzatile traite de cei trei prieteni. Cum sa nu o iei razna si sa-ti joace ochii cand vezi cum curge argintul.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17457924-fotogalerie-descoperire-impresionanta-facuta-detectorul-metale-catre-trei-pasionati-arheologie-161-monede-otomane-argint-ascunse-intr-vas-ceramic-ingropat.htm

Administrator spunea...

Cu mare plăcere ! Felicitări colegilor de la historydetecting.com pentru reușită și pentru articolul din hotnews.ro.

Anonim spunea...

Buna seara, vreau sa va spun ca sunt un mare pasionat de povestile cu comori de foarte multi ani si nu am pierdut nici un film pe aceasta tema. De un an de cand intru pe acest sait ma delectez cu articole cu comori gasite sau negasite care isi asteapta descoperitorii. Foarte frumos si palpitant. Am citit in ultimele zile despre problemele cu tezaurele predate si sincer regret ca inca la noi nu intelege lumea beneficiul acestui hoby detectie, dar sper ca o sa vina si ziua in care sa recunoastem toti ca detectia este un mare avantaj pentru istoria noastra dand posibilitatea de a fi gasite obiecte in zone unde nu ar calca picior de Istoric muzeograf.
Dar altceva vreau sa va intreb. Vad ca dupa dezbaterea furtunoasa de pe forum a aparut cineva doritor sa faca marea detectie nationala din Romania. Foarte frumos dar cum se pun conditile nu cred ca va avea mare succes, imi aduce aminte de selectia facuta in vechiul regim pentru copii care vor participa in tabara scolara din vacanta mare.
Sa dezvolt un pic ca sa intelegeti, se anunta ca se va face o excursie intr-o tabara unde scoala va plati jumatate din bilet iar elevul va suporta cealalta jumatate. Normal ca marea majoritate si-ar fi dorit sa fie norocosii. Dar dupa acea veste buna urma vestea rea adica vor participa premiantii, apoi copii cadrelor didactice, apoi copii personalului angajat si mai erau copii cu pile pe la profesori dar de aia nu se spunea nimic numai aflai ca au fost si ei in tabara mult visata de toti.
Acum va intreb si eu pe voi daca nu mai e vechiul regim totusi se mai fac discriminari intre pasionatii de detectie sau cautatorii de comori sau cum vreti sa la spuneti.La straini unde sunt Cluburi de detectoristi sunt chemati toti si trebuie sa cotizeze cu o suma modesta care sa acopere o parte din cheltuieli dar nu se fac discriminari intre membri sau oameni cum vreti sa le spuneti. Acum ma gandesc ca vor participa doar cei cu parul galben si ochi albastri din rasa ariana sau doar cei care mai cunosc inca o limba pe langa limba nationala sau poate numai sefii si cei care iau laudat tot timpul de la inceputul anului. Complicata decizie mai ales cand se pun conditi absurde de la inceput. Pacat ca incercam sa facem ceva bun pentru acest hoby dar pornim cu stangul din prima.
Va salut si sa avem parte de cat mai multe articole si pe viitor aici pe Harta Comorii si multe sa fie de la noi, predate de detectoristii cu orice fel de par, ochi sau limba.

Anonim spunea...

Pentru ca ma rascolesc ideile cum ar trebui sa arate prima serioasa intalnire a detectoristilor din Romania (spun prima pentru ca ce-a de anul trecut a fost doar o incercare la scara redusa) vreau sa va spun cum vad eu selectia sau preselectia sau cum vreti sa ii spuneti.
- Locatia sa fie in centrul tari asa cum ati stabilit-o, dar sa nu fie transeele din Jud Bacau ca nu e bine.
De ce in centrul tari ? simplu, ca sa fie usor pentru toti din orice colt al tari.
De ce sa nu fie transee ? simplu pentru ca sunt 5 persoane inebunite dupa gloante si insigne pe cand multimea vrea artefacte si poate arginti, daca nu credeti supuneti la vot secret pe PM dar cinstit.
- Sa despartiti grupul de detectoristi in doua, artefacte si gloante este o mare gresala pentru ca deja formati doua tabere si nu e bine ca apare separatismul.
- Se poate face o alta intalnire in toamna cand sa participe doritorii de WW2 si va fi doar intr-o zona de transee care poate fi in Jud. Bacau.
- Organizatorul si cu doua ajutoare sa treaca tot timpul printre participanti si sa schimbe sfaturi si idei cu ei, organizatorii nu vor fi cu detectorul ci vor fi cu buna dispozitie (asta este) pentru a mentine o stare de colectivitate.
- Nu mai faceti liste cu numere de telefon pentru ca nu e frumos, daca cineva doreste sa-si deie numarul atunci este cu totul altceva.
- Daca apar discuti intre participanti ele trebuiesc inlaturate din start dar cu tact si blandete.
- Participantii trebuie sa uite ca unui Moldovean altu-i Valcean si altu-i Bihorean, toti sunteti ROMANI si mai ales Detectoristi.
- Daca apar antipatii sau sunt deja intre unii dintre voi antipatii acolo uitatile pentru ca altfel sigur nu veti mai participa la urmatoarea intalnire si voi pierdeti.
- Ceva premii si mentiuni sa fie pregatite pentru la final dar sa nu fie de valori mari ci mai mult simbolice pentru a pleca fiecare cu ceva o amintire de acolo si eventual o diploma care sa ateste participarea cu care detectoristul sa se mandreasca acasa.
SI CE ESTE CEL MAI IMPORTANT CA ACEASTA INTALNIRE SA AIBE SORTI DE IZBANDA ESTE CA:
TOTI DETECTORISTII INREGISTRATI PE FORUM POT PARTICIPA FARA SCRISOARE DE ACREDITARE DE LA SEFUTI PENTRU CA SIMPLUL FAPT DE MEMBRU AL FORUMULUI ITI DA DREPTUL DE A PARTICIPA LA TOATE ACTIUNILE.
CINE SE DOVEDESTE DUPA INTALNIRE CA ESTE O PERSOANA CU PROBLEME ATUNCI LA URMATOARELE INTALNIRI NU VA MAI AVEA DREPT DE PARTICIPARE.
si ultimul sfat - POATE CA LA ANUL VETI COOPTA SI DETECTORISTI DE PE ALTE FORUMURI SAU DE CE NU SI DETECTORISTI CARE NU S-AU INSCRIS NICAIERI DAR SUNT OAMENI ONESTI SI DORNICI DE O DETECTIE NATIONALA.
Va multumesc Domnule Administrator ca am postat aici si va cer scuze pentru OFFTOPIC dar sper ca este cu un scop nobil si speranta pentru o mare Detectie Nationala. Sa fie.
Un oarecare iubitor de povesti.

Administrator spunea...

No problem, succes ! :)

Anonim spunea...

Domnule da ceti mai joaca ochii si imaginatia cand vezi atat banet si din argint.
Te intrebi oare ce putea cumpara la vremea aceea omul care a ingropat comoara si mai ales oare cum traia acel om?
Ca HAGI TUDOSE ? care este unul din personajele reprezentative si genial creat al literaturii romanesti. Hagi Tudose este tipul concret al avarului avand ca trasatura dominanta patima sa fata de bani , care-l dezumanizeaza si il aduce in pragul nebuniei. Personajul este urmarit in evolutie din copilarie si pana la batranete, pe masura ce placerea de a economisii bani se transforma intr-o zgarcenie maladiva, distrugatoare, halucinanta. Si a murit ca unul care-si merita soarta.
De fapt numele de Hagi este foarte raspandit in acel perimetru unde au fost gasite monedele. Oare tot un Hagi sa la fi ascuns ca sa nu fie gasite de copii lui inainte de a pleca dintre ei. Sau au fost ascunse cand satul era asediat ?
Cine stie care o fi adevarul.
Dar sa spunem bine ca au fost gasite de niste oameni cinstiti si corecti care pun mai presus cinstea de om decat imbogatirea pe cai ilicite. Un exemplu demn de urmat de toti cautatorii de comori care intamplator vor da peste o comoara si vor hotara sa o duca la muzeu unde vor fi premiati pentru gestul lor. Asa si trebuie, daca ne premiem olimpicii ar fi cazul sa ne premiem si oamenii cinstiti care duc peste hotare faima Romaniei cum au facut acesti 2 sau 3 Detectoristi care au gasit comoara. Si uite ca se gasesc pana si in America oameni care sa premieze cinstea acestor Detectoristi dandule ca premiu un detector Garrett AT Gold.
Oare ai nostri cu ce iau premiat sau o sa ii premieze? inafara de apelativele primite de regula ca bonus.

Anonim spunea...

Despre asta vorbeai prietene?
http://www.garrett.com/hobbysite/hbby_favorite_find_inter_jul_2014.aspx
Pai aici suntem cunoscuti si respectati pentru comorile gasite si predate numai la noi in tara suntem huliti si batjocoriti.
Orice Profet este urat in tara lui, asa si cu Detectoristii, fa bine ca sa gasesti rau.
Uite in ce hal au adus gandirea lui Iulian, inebunindul cu pretentia de ce a scos el comoara si nu ia chemat pe ei. Mi se pare ca nici in ziua de azi nu a primit recompensa cuvenita !!!
- Julian » Mie Sep 25, 2013 10:17 pm
- Pot sa confirm ca adrenalina te face sa nu mai gandesti rational in momentele acelea.... Am avut momente in care ma ridicam si stateam vreo 5 minute doar sa ma holbez la gaura din pamant si incercam sa imi dau seama ce urmeaza sa fac. Personal daca as mai avea norocul sa gasesc inca unul indiferent de marime as proceda asa:
Intrerup orice sapatura, sun prietenii de la Muzeu, sun o televiziune si aranjez in asa fel incat sa fie totul filmat...asta ideal vorbind. E bine ca arheologii sa fie cei care fac sapaturile...
Daaaa Iuliane asa este, e bine ca arheologii sa faca sapaturile dar daca continua ei sapatura tu primesti ciuciu ca recompensa pentru ca legea spune ce gasesti si predai personal poate fi recompensat. Dar la tine nu conta pentru ca oricum nu ai primit nimic si cine stie....
De fapt ai primit un cec pentru un detector nou si o strangere de mana, vorba aia: gestul conteaza !!!

Anonim spunea...

Salut baieti mai stiti ceva de Sopry 21 ???????
Tipul din Neamt care dupa ce i-a umplut de monede romane si alte artefacte pretioase a fost declarat braconier, care ar fi cautat intr-un sit neexistent in ran si inventat ca zona cu potential arheologic.
Asta ca in filmele cu politisti care vin sa iti faca perchezitie si iti baga in baie un plic cu prafuri si devi din om cinstit cel mai mare dilar de prafuri.
Ca iau gasit 22 de denari romani in casa pe care trebuia sa ii predea primarului cu o zi inainte dar primarul a plecat la plimbare si au trecut 72 de ore si alte si alte coincidente nefaste voite sau nevoite.
Si mai ales daca se dovedeste ca a anuntat primaria telefonic in termenul de 72 de ore si a fost amanat mai este vina lui? Poate trebuia sa mearga seara la primar si sa ii deie denarii ca sa nu depaseasca 72 de ore. Dar cum ramane cu paragraful din lege unde primarul trebuie sa predea obiectele muzeului in 10 zile????
Adica primarul poate sa se joace si sa admire 10 zile obiectele, eventual sa le pozeze in toate pozitile ca amintire iar gasitorul amarat daca nu pune in palma primarului in termen de 72 de ore moneda se rezeste dis de dimineata ca agricultorul.
Eu trag doar o invatatura din asta:
Nu va incurcati niciodata cu primarul ci duceti direct la muzeu tot ce gasiti, de fapt un paragraf din lege si spune ca: in 72 de ore trebuiesc predate reprezentantilor ministerului culturi adica la muzeografi.
Da facatura cu zona cu potential arheologic care nu e anuntata nicaieri, nu e cuprinsa in ran unde esti obligat sa verifici siturile prin lege, eu zic ca legal ar fi sa fie trecute undeva public pe internet si presa si doar asa poate fi trasa la raspundere o persoana care cauta acolo.
Dar legal si intr-o tara normala atata timp cat tu nu faci public locurile interzise atunci nici nu poti legal sa tragi pe cineva la raspundere pentru fapta aceea, dar la noi e ca la noi, poate o sa aibe o sansa la recurs intr-o tara europeana unde drepturile individului sunt litera de lege.
Povasta o gasiti aici
http://detectiemetal.com/viewtopic.php?f=3&t=6470
Si ce este mai rau ca toti tac si incearca sa uite fara sa se gandeasca ca maine ai putea fi chear TU in cazul acestui om atata timp cat nu se aplica corect legea si exista telefonul rosu.
Adica acuzi pe cineva ca a intrat intr-un loc interzis dar fara sa ii areti dinainte existenta acelui loc interzis.
Dupa mine chear ca este absurda situatia si nu cred ca vreun leguitor onest ar da casti de cauza absurdului.
Dar la noi dupa cum stim trebuie sa asteptam ani pentru rezolvarea unui caz atat de simplu.
Am scris aceasta scurta poveste pentru a invata toti ca daca ai gasit ceva de inters istoric trebuie predat in termenul stabilit de lege si direct la muzeu ca daca te incurci cu intermediarii timpul trece si risti sa patesti la fel. Si inca un lucru, iti place sau nu de moaca uni om de la ghiseu, tu mergi si preda monedele eventual inchide ochi ca sa nu vezi cui le predai dar pleaca de acolo cu hartia de predare ca omul cat traieste este acoperit de harti iar cand moare, de pamant.
AVIZ DETECTORISTILOR INCEPATORI.

Anonim spunea...

Buna seara sau buna dimineata, luatio cum vreti.
Intrand pe acest site si citind comentarile de aici am incercat sa caut date noi despre detectoristul pomenit mai sus dar nu am gasit nimic nou ce ma face sa cred ca si el asteapta in tacere terminarea procesului. Poate mai comunica cu prietenii lui de detectie pe mesaje private care sunt tabu pentru ceilalti. Eu unul sper sa se faca lumina in acel caz si adevarul sa iasa la lumina pentru ca asa ar fi normal. Eu le dau crezare la ambele parti aflate in conflict pentru ca trebuie sa plecam de la prezumptia de nevinovatie si pe parcurs datele reale sa arate adevarul.
Dar uite ca tot cautand pe forumurile detectoristilor am gasit o discutie aprinsa despre cati ani vechime trebuie sa aibe o moneda pentru a fi clasata ca bun de patrimoniu.
O parte spun ca 100 de ani iar alti spun 50 de ani.
Cautand adevarul a reiesit ca legea de la noi este ambigua si interpretabila. Daca in Anglia este specificat prin lege ca doar monedele cu o vechime mai mare de 300 de ani sunt declarate de patrimoniu, la noi doar specialistii prin evaluarea monedei pot sa declare daca este clasata sau nu, curios sau mai bine zis, curioasa lege.
Ce am gasit mai concludent este o discutie aprinsa pe un forum de numismatica, sper sa va ajute pe cei care cauta un raspuns cat de cat adevarat ca pana la urma esti tot la mana specialistului care pune punctul unde vrea.
Stau si ma intreb daca in Anglia, Franta, Cehia, Rusia vezi filmulete unde detectoristii folosesc la Air Test monede vechi de cateva sute de ani atunci noi pe ce lume santem daca si o moneda veche de 101 ani poate sa iti creeze probleme.
Mai multe cititi aici.
http://www.forum-numismatic.com/viewtopic.php?f=12&t=1524&sid=e4681c52dfb81d5b877d6da9e95074b6

Anonim spunea...

Anonimule ai avut dreptate cand ai scris aici ca se face o triere de prost gust la conditile de a participa la asa zisa " MAREA DETECTIE NATIONALA ".
Cand am postat ACOLO LA EI ca vreau sa particip si eu si sa primesc invitatie fiind membru pe forum uite care a fost raspunsul. Si nu numai mie ba si altor colegi doritori de o detectie colectiva.
...Buna Dimineata , cu respect pot sa va spun ca as dori sa particip la intalnirea pe care doriti sa o organizati
...Imi fac si eu cunoscuta dorinta de a participa la aceasta intalnire si las la latitudinea staff-ului daca voi fii invitat
...As participa si eu..dar totusi nu inteleg de ce nu se face o invitatie pt.
toti membrii forumului...
...As vrea sa particip si eu impreuna cu sotia la aceasta actiune.
Si multi alti colegi care au pus intrebarea in MPrivat si toti am primit un raspuns mai mult decat de batjocura.

Avand in vedere potentialul de risc al locatiei (lupte puternice ww1), nu pot primi invitatie de participare toti colegii care nu au destula esperienta in astfel de zone. Aceasta conditie este atat pentru binele comunitatii noastre, dar in special pentru siguranta proprie.
De asemenea, este important pentru noi sa avem colegi printre noi care sa isi posteze povestile si descoperirile aici pe forum.

In primul rand desteptule se scrie EXPERIENTA si dupa aceea sa-ti bati joc de noi afirmand ca sa ramanem sa mai postam ceva daca nu crapam.
Rusine sa iti fie, de aceea nu mai posteaza detectoristii mai vechi decat tine.
Daca venim fiecare de acasa cu o sticla de palinca atunci putem primi invitatie?
Postez aici pentru ca pe forumul cu ESPERIENTA sunt sters de caprarul ajuns locotenent intr-un an cu fiare vechi ca gaselnite.

Anonim spunea...

Pentru informarea celor care vor sa faca detectie prin santuri ww1 puteti da peste adevarate pericole care stau si va asteapta de 100 de ani si anume
Adevarata dezvoltare a armelor biologice a inceput in WW I, Germania avand la acea data, cel mai avansat program biologic militar. Acestia aveau laboratoare clandestine unde cultivau agenti biologici, precum: ciuma (se pare ca au utilizat germen impotriva trupelor ruse din St. Petersburg, in 1915, fiind raspandit de catre agenti germani); morvos, antrax (intre anii 1916-1918, exista semnale ca au folosit acesti germeni impotriva Rusiei, Frantei si probabil, Romaniei! Aceste state s-au confruntat cu o grava epidemie de antrax, ceea ce a dus la scaderea drastica a efectivului de cabaline); tifos, holera, etc. Cu toate acestea, Germania n-a recunoscut niciodata existenta acestui program biologic militar, si nici n-a fost acuzata in mod direct! Mai mult decat atat, in Germania, inca din 1936, doctorul Gerhart Schroder a obtinut un insecticide foarte puternic, ce actiona si asupra sistemului nervos uman. Aceasta substanta, a fost denumita Tabun, iar doi ani mai tarziu, acelasi doctor, a obtinut un derivat de cinci ori mai puternic, denumit Sarin. Tabunul si Sarinul, sunt considerate astazi ca facand parte din categoria gazelor neuroparalizante, cu efecte extrem de nocive asupra organismului uman.
Asa ca aveti grija la recipientele gasite care pot contine acesti agenti de distrugere in masa, manevratile cu grija.
Dar mai puteti gasi in santurile mai adanci si
Tunul Big Bertha
Realizat de compania Krupp din Germania, a reuşit să distrugă forturile belgiene de la Liege, Narmur şi Antwerp. Avea cel mai mare şi mai precis calibru, 420 mm şi o rază de acţiune de 15 km. Datorită faptului că era enorm, era adus pe piese şi asamblat la locul faptei de o echipă de aproximativ 1000 de oameni.
Mai puteti gasi si
Armata imperială germană a desfășurat aruncătoarele de flăcări care erau de doua tipuri, mari si mici, pentru un om sau mari care necesitau doi operatori.
- o versiune numită Kleinflammenwerfer și
- și alta, mai mare, numită Grossflammenwerfer
La aceasta din urmă, un soldat căra rezervorul de combustibil în timp ce altul țintea cu aruncătorul.
Asa ca exista multe pericole pentru detectoristii incepatori si doar cei care au mai umblat prin santuri bacauane pot participa la detectia secolului.
Bullshit or Moldavian shit.

Anonim spunea...

Asta este obiceiul romanilor cand nu vor sa iti respecte dreptul vin cu o minciuna de doi bani plamadita pe moment care nu necesita multa materie cenusie. Minciuna e folosita de sus pana jos pentru a nu se vedea rautatea si incompetenta unora. De aia merge asa "bine" la noi ca toate sunt cladite pe minciuna.

Anonim spunea...

Pentru ca ieri am facut un rezumat prin care am incercat sa intelegem disparitia detectoristilor veterani din postarile pe net azi sa facem un rezumat prin care sa vedem ce au castigat Arheologii si Muzeele in urma denigrari detectiei si Detectoristilor.
Dupa cum stim la inceputul anului o CLÍCĂ (Grup de oameni întovărășiți în vederea unui scop reprobabil; clan; bandă; șleahtă; gașcă) de Arheologi au inceput sa emane petitii pe net impotriva detectiei de metale din romania si chear au reusit sa faca valuri pana au fost potoliti de Directorul MNIR, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu care se pare ca a reusit sa ii educe si sa ii potoleasca.
Acum sa vedem ce au castigat acei carcotasi: in primul rand si-au facut damblaua reusind pe moment sa denigreze tot ce era bun din hobiul detectie. Apoi au castigat ca prin actiunea lor au iesit din anonimat facandusi cunoscute numele prin media, daca anul trecut nu ii stia nimeni in acest an numele lor insotite de epitete erau pe buzele tuturor iubitorilor de detectie, asa ca s-au facut cunoscuti poporului.
Au mai castigat prin faptul ca a trecut timpul mai repede in sezonul rece cand lancezesc prin birouri.
Ce au castigat Muzeele?
Pai aici e aici, ca Muzeele nu au castigat ci au pierdut, au pierdut tezurele care nu au mai fost cautate, au pierdut increderea Detectoristilor intr-o institutie a tari, au pierdut ca de acum inainte gasitorii de ceva vor ocoli Muzeele ca sa nu aibe probleme pentru un jeg de fier vechi, au pierdut pentru ca atunci cand cineva da cu pumnul in masa spunand sa faci cum vrea el, atunci intervine reactia ca nu mai mergi sa vezi un asemenea loc.
Vad ca in ultimul timp conducerea MNIR incearca sa dreaga busuiocul facand expoziti interesante care sa te faca sa cauti lucruri pierdute si sa le predai muzeului pentru a putea fi admirate de iubitorii de istorie si frumos dar odata ce raul a fost facut cu greu mai poti repara o nedreptate si a face omul sa iubeasca un loc unde a fost umilit.
Dar cum speranta moare ultima hai sa speram ca de acum inainte detectoristii vor fi respectati si primiti daca nu cu un zambet macar cu un buna ziua la intrarea intr-un Muzeu.
Sant tare curios sa vedem la finele acestui an cate comori vor fi gasite si predate, iar daca bilantul va fi unul negativ atunci va fi din vina unui grup de oameni întovărășiți în vederea unui scop reprobabil.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.