miercuri, 9 iulie 2014

A descoperit o comoară într-o peșteră, folosind un pin-pointer

In timpul sapaturilor efectuate de arheologi in Dovedale, Derbyshire, a fost descoperit un tezaur din epoca târzie a fierului, precum și monede republicane romane.


Este prima data cand monede provenind din perioade diferite de timp au fost găsite îngropate împreună într-o peșteră din Marea Britanie.

Descoperirea din pestera este importantă nu doar pentru neobișnuitele monede de aur din epoca tarzie a fierului, cat si pentru locatia descoperirii, care adaugă o notă suplimentara de mister.

Pestera Reynard’s Kitchen din Dovedale a fost locuita de mai multe ori în ultimii 10.000 de ani. Sapaturi anterioare au scos la suprafata pietre preistorice, oase de animale, piese de ceramică și alte dovezi de locuire a pesterii.


Descoperirea inițială a patru monede a fost făcută de către un alpinist local, care s-a adăpostit în peșteră în timpul unei furtuni. Alpinistul avea un mic pin-pointer ( detector de metale ) în geanta lui de alpinism. În timp ce aștepta sa treca furtna, el a scanat zona unde era asezat și astfel a descoperit monedelor. Alpinistul a anuntat ulterior descoperirea la autoritatile competente și apoi la muzeu.




Arheologii de la National Trust au precizat ca în total au găsit 26 monede, inclusiv 3 monede romane care predatează invazia din Marea Britanie, din anul 43 d. Hr.

Douăzeci de alte monede din aur și argint sunt din epoca târzie a fierului și atribuite tribului Corieltavi. Tribul este de obicei asociat ca ocupând zone mai mult spre Est, în epoca târzie a fierului, iar centrele tribale sunt considerate a fi Leicester, Sleaford și Lincoln. Devine astfel interesantă această descoperire din Derbyshire, care se poate sa fi fost un centru puternic necunoscut al tribului Corieltavi. Tribul Corieltavi a trăit în regiunea East Midlands, între râurile Trent și Nene, în epoca târzie a fierului, cu puțin timp înainte de cucerirea romană din anul 43 d. Hr. Erau in mare parte o federație mică de agricultori, ce se autoguverna si era formata din grupuri tribale.

În epoca fierului, tribul Corieltavi a fost cunoscut doar pentru monedele lor, care au început să producă la mijlocul secolului I-lea î.Hr. Pe monedele descoperite in pestera sunt trei nume diferite, ceea e inseamna probabil mai multi conducători. Grupul a avut tendința să trăiască în sate, cu unele centre tribale mai mari, inclusiv Sleaford și Lincoln. Cu toate acestea, in perioada romană, Leicester a devenit capitala tribului.

Tezaure cu monede din această perioada au mai fost descoperite pe câmpuri și în alte locații din Marea Britanie, dar niciodata intr-o pestera.

"Monedele ar sugera o avere importantă, precum si puterea persoanei care le-a deținut. În timpul epocii târzii a fierului, monedele erau mai mult un simbol al puterii și a statutului, mai degrabă decât un mijloc de schimb, pentru cumpărarea și vânzarea de alimente de bază și alte provizii.

Pestera a fost probabil un loc sacru la sfârșitul epocii popoarelor din epoca fierului, deci era tabu să orice persoană acolo, ceea ce transforma pestera intr-un loc sigur pentru cineva care dorea sa ascunda obiecte de valoare.


Desi este un tezaur mult mai mic decât descoperirile similare făcute la Hallaton în anul 2000, comoară este o descoperire interesanta, având în vedere ascunderea acesteia în peșteră și faptul că aceasta se află in afara zonelor geografice si temporare de circulație a monedelor.


Monedele au fost curățate de către specialiștii in conservare la British Museum și University College din Londra și vor fi expuse permanent la Muzeul Buxton, in cursul acestui an.

In trecut, in anul 1959, in pestera au mai fost efectuate sapaturi de către Societatea de Arheologie Stoke, care a descoperit artefacte datate din Neolitic până in Evul MEdiu, unele dintre acestea fiind expuse în Muzeul Buxton. Nici unul dintre acestea nu este la fel de important ca descoperirea acestor monede. Sapaturile din 1959 au acoperit doar o mică zonă a peșterii. Este foarte posibil ca ei să fi ratat pentru puțin descoperirea monedelor.

Există de asemenea zvonuri nedovedite care arată că in anul 1927 ar fi fost descoperit in aceasta pestera un tezaur important de monede.

13 comentarii despre subiectul „A descoperit o comoară într-o peșteră, folosind un pin-pointer”:
Anonim spunea...

Vedem inca odata cum in Marea Britanie este descoperita o comoara care nu valoreaza mult ca greutate dar valoreaza mult ca dovada istorica prin care Specialistii gasesc dovezi nestiute despre existenta stramosilor lor.
Si cand ma gandesc ca in alte Tari monedele sunt vazute de unii Specialisti doar ca valoare gram - aur sau argint.
Domnule, ce diferenta intre Specialistii astia ca si gandire.
Ma intreb, oare Alpinistul avea inscris pin-pointerul la Politie si autorizat? Hai, voi chear nu stiti de gluma, cum naiba sa il autorizeze ca ar fi jignitor pentru alpinist ca om. Da ce exista vre-o tara in care sa se autorizeze asa ceva? normal ca nu era doar o gluma Comunista, auzi nene sa-ti inregistrezi detectorul.
Da la noi e bine, chear foarte bine mai ales daca te uiti in RAN unde vezi povesti de adormit copii, copii mici de gradinita.
Uitati ce am gasit in RAN tot cautand aurul Tarii noastre gasit si pierdut prin colectii particulare.
Dar ce este mai jignitor ca s-a facut in acest an modificarea fisei si a aparut o eroare sau prostie care te duce la 30 klometri de localitate. Adica localitatea este in Jud. Covasna iar descoperirea cica la 30 km. in Jud Buzau.
Cod RAN 63704.01
Nume Depozitul roman de bare de aur de la Crasna
Județ Covasna
Unitate administrativă SITA BUZAULUI
Localitate Crasna
Punct Pasul Buzău
Reper în Pasul Buzău, la o distanţă de cca. 30 km de comună
Categorie depozit/tezaur
Tip depozit
Descriere S-au găsit într-o groapă de pietriş cca. 20 de bare de aur.
Data descoperirii 1887
Data ultimei modificări a fişei 28.4.2014
Asta da locatie precisa a sitului, la 30 km. de localitate.
Astia chear ca isi bat joc de Detectoristi, poate poate cauta unde nu trebuie. Ar trebui ca sa invete de la alte popoare ce inseamna o munca corecta pentru un salariu corect.
Si acum va intreb ce Sit poate fi acolo unde s-au gasit 20 de bare din aur ascunse de frica talharilor care atacau in defileu? Tezaurul a fost descoperit in 1887 si cine stie daca descoperitorul a aratat locatia exacta imperiului Austroungar.
Mai ales ca aurul este departe,
Cele 20 de bare de aur, confecţionate la Sirmium, poartă inscripţii în care se certifică puritatea aurului au ştampile cu imaginea a trei împăraţi din a doua jumătate a sec. IV (367-383). Acestea reprezintă probabil subsidii acordate vizigoţilor din partea Imperiului Roman.
Piesele se păstrează în diferite muzee şi colecţii particulare.
Dar asa este la noi, o harababura in care fiecare sa interpreteze ce si cum vrea ca unii sa scape iar altii sa o infunde, depinde de moaca omului.
Dar oare pana cand atata prostie si incompetenta?
LA INCHEIERE UN BRAVO ENGLEZILOR CA TARA CARE PROFITA DIN PLIN DE PE URMA HOBYULUI DETECTIE BUCURANDUSE DE MULTELE DESCOPERIRI INTAMPLATOARE.
Pe cand la noi de spaima si frica in ultima vreme se gasesc doar cartuse trase si monede din ultima suta de ani, dar bine ca avem detectoarele inregistrate ca doar asta este principal sa stim cine si unde detecteaza in loc sa incurajam detectia si mai ales cautarea de comori sau artefacte si predarea lor la muzee pe o recompensa ca sa castige si Tara dar sa fie bucuros si Detectoristul.
Dar nu, la noi mai bine pierde Tara si poporul dar eu X-escul dau o lege intrpretabila iar X-estii aplica legea dupa bunul lor plac, de aceea merge totul struna la noi, tot la vale. Asta ca in povestea cu gospodarul harnic si gospodarul lenes, dupa munca si rasplata.

detrax spunea...

Un comentariu mare in care rabufnesc iarasi problemele tale inutiile si jignirile inculte importiva autoritatilor si arheologilor. Ar trebui sa fii banat de pe acest site, fiindca aproape fiecare comentariu al tau nu respecta regulamentul.

Pe de alta parte, nu ai vazut esentialul. Autoritatile englezesti au inchis ochii si au acceptat minciunica detectoristului care se prefacea alpinist in momentul descopeiririi, cand a ajuns intamplator, desi pestera era sit arheologic si se mai stia si ca a fost descoperite artefacte si probabil chiar tezaure monetare in ea. Asta era de laudat, spre binele istoriei, si nu problemele tale cu arheologii, pe care exacerbant le dezbati pe la toate comentariile.

Anonim spunea...

Wrong - adica gresit ce spui tu.
Daca nu sti atunci afla acum ca in Anglia nu orice bullshit se declara sit istoric interzis cautarilor intamplatoare.
Asa ca Arheologii de la ei au sapat in pestera si au scos tot ce au putut scoate in diferite perioade de timp dupa care descarca arheologic zona si poate intra oricine cand vrea.
Sunt atatea descoperiri intamplatoare pe Youtube facute la ei pe coclauri unde vin Arheologii si cauta cateva saptamani pana scot tot ce au de scos apoi pleaca si zona e libera. Dar la ei Expertii sunt experti si cand dateaza ceva asa este si sigur este.
Pe cand in alte tari Expertii nu sunt siguri de expertiza a 2 inele, sa fie Medievale sau Geto-Dace si de aceea tin situl inchis pentru urmatorii 1000 de ani poate vine unul mai destept si dateaza bine, dar asta este o alta poveste si comenteaza cineva ca nu e la subiect.
Ba este la subiect pentru ca la noi mai bine ti omul in lesa decat sa iti aduca oase gasite pe dealuri.
Mai bine nu te lasa sa cauti decat sa le duci artefacte pe tava
Multi straini investitori vin in aceasta tara dar toti se intreaba ca oare cu ce gandesc birocratii de la noi de le fac toate pe dos.
Domnilor avem legea detectiei asa cum este atunci sa respectam toti legea asa cum este, nu unii sa ii schimbe sensul dupa bunul plac. Cum spunea un Director muzeal cand a fost intrebat de Detectoristi ca pe tronsoanele unde se vor construi autostrazi sa fie lasati sa caute mai intai ei si vor preda tot ce gasesc. La care raspunsul a fost: da, dar nu veti cere recompensa pentru ele.
Acum ma gandesc si eu ca baietii aia ar trebui sa-si ia cateva zile de concediu, plus o traista de merinde, plus baterii, plus transportul si totul pentru MUNCA PATRIOTICA, interesanta oferta Directorului.
Unii or sa spuna: da, dar ce vor sa se imbogateasca din detectie? Nu, asa cum voi cautati pe bani (salariu) asa si ei au dreptul la o suma pentru munca depusa. Corect? eu zic ca e corect.
Daca comenteaza lumea impotriva unora cu gandire retrograda o face pentru simplu motiv ca acei inadaptabili sa se trezeasca la realitatea zilelor noastre.
Ce frumos este cand citim stiri despre tezaure din Anglia, dar de ce nu am citi despre tezaurele de la noi asa cum s-a intamplat cu descoperirea lui Iulian cand presa a vuit doua saptamani si toti au publicat cate ceva despre descoperire.
De ca sa nu mai avem cateva asemenea descoperiri si acest an? A ca asa vor uni, poate din invidie sau incompetenta.
Normal ca sunt unii care se intreaba de ce la ei DA si la noi BA.
De ce la ei se poate si la noi NU.
Cine are de castigat din asa ceva si cine are de pierdut.
Daca multi romani recunosc ca ar trebui sa luam exemplele bune de la alte tari si sa le implementam la noi pentru ca Romania sa iasa din mocirla, uite ca o mana de birocrati pun bete in roate ca sa stam pe loc si asta in toate domenile.
Dar va asigur ca o sa vina vremea cand si la noi oamenii pusi in functii vor trebui sa-si justifice salariul, comerciantii sa fie cinstiti, doctorii sa te opereze fara sa ii vari plicul in buzunar iar Detectoristii sa caute in locurile legale si sa predea toate obiectele de valoare fiind motivati asa ca in tarile democrate. Si ce vedeti azi la televizoare este doar inceputul, pentru ca Romania incet dar sigur se trezeste din somnul de 23 de ani. Stimabililor, aveti putintica rabdare si o sa fie iar ordine in aceasta tara. Acum daca ai aflar rabufnirile romanilor poti sa ma banezi. Poate ca tu nu esti roman sau esti unul caruia nu-i pasa.

detrax spunea...

Pai si cum ai vrea sa te banez eu? Nu vezi ca nu ai nicio logica ? Ca te-as bana instant daca as putea, pentru scandalul pe care il faci la comentarii.

detrax spunea...

Nu am scris pe alte siteuri sau forumuri si nici nu ma intereseaza. Astept scuze asupra acuzatiilor fara dovada. Nu mi se pare normal ca divaghezi subiectele. Iar adminul greseste ca nu e mai dur si nu sterge comentariile offtopic. Sa iti spun ce ma deranjeaza. Citesc cu mare placere orice articol care se posteaza aici si imi pare rau ca nu se posteaza articole noi in fiecare zi. E oricum de inteles, ca nu in fiecare zi se descopera tezaure. Dar e pacat sa le murdaresti cu scandalul tau pe care il imprastii pe la fiecare articol nou. Cum crezi tu ca ne simtim eu sau altii care intram aici si citim un subiect si vreau sa vad ce pareri pertinente legate de subiect sunt scrise de alti pasionati de detectie si istorie, dar in loc de asta gasesc comentarii cu problema ta cu arheologii. Si sa iti mai spun ce ma deranjeaza. Sunt detectorist si pasionat de istorie. Imi pare rau ca nu am descoperit nimic important ca as preda imediat. Pasiunea mea pentru detectie nu e chiar intamplatoare. Bunicul meu a fost profesor de istorie, iar tatal meu a fost muzeograf. Eu sunt detectorist si de meserie inginer. Nu am imbratisat meseria inaintasilor mei, dar am imbratisat pasiunea, prin hobbyul detectiei. Sa stii ca si tatal meu citeste articolele de fiecare data de aici si ma intreaba deseori de ce e atata ură in comentariile tale si ale altora. Cum sa ii explic ? Cand eu sunt detectorist si provin din familie de istorici si muzeografi, cum pot sa ii spun ca toti detectoristii urasc muzeografii si istoricii? Sau sa ii spun ca esti un caz special ? De aia iti spun sa nu mai generalizezi, nu imi place sa imi jignesti pe cei batrani din familia mea.

Anonim spunea...

Daca intradevar povestea cu stramosii tai Arheologi este adevarata (desi ma indoiesc) atunci spunele ca incet, incet si Arheologii scartari sau invechiti au inceput sa se deie pe brazda, adica sa-si schimbe comportamentul si cel mai bun caz sunt Domnii Aheologi din Constanta care s-au hotarat ca din aceasta luna toate predarile importante sa fie recompensate, deci se poate, dar pana nu au facut gargara unul ca mine si inca cativa detectoristi nimeni nu lua nici o masura. Exista o vorba din batrani: copilul care nu plange nu capata de mancare. Asa si cu detectia de la noi, atata timp cat pe forumurile de profil nu aveai voie sa comentezi impotriva Arheologilor pentru ca erai banat s-au gasit cativa Arheologi sa faca harcea- parcea din detectoristii corecti ca oricum nimeni nu riposta, dar de la comentarile de pe PETITIA lui ET. unde majoritatea erau oameni care nu aveau detectoare dar aveau minte si vedeau absurdul din petitie au inceput sa isi schimbe gandirea si Arheologii. Asa ca cei care au luptat pentru detectoristi au fost oameni simpli oribilati de pretentile unor birocrati care nu voiau sa recunoasca adevarul iar rezultatele incep sa se vada, Brasov, Constanta, Bucuresti e.t.c.
Normal ca nu tipa detectoristul pentru ca se temea, tipa omul fara interes anume care dorea doar adevarul.
Asa ca in viata sunt oameni si oameni, Arheologi si Arheologi, Detectoristi si Detectoristi, depinde de caracterul omului si de curajul de a marturisi adevarul.
Spun si o repet ca incet, incet va fi bine si la noi dar trebuie timp si rabdare si dat un bobarnac din cand in cand celor neascultatori.
O seara buna.

detrax spunea...

Nu ai inteles complet. Tatal meu nu a fost arheolog. A fost muzeograf si acum e pensionar cu o pensie de nimic. Bunicul meu a fost profesor de istorie. Ti-am explicat, ca sa intelegi. Te las sa iti versi naduful in continuare. Vad ca iti face placere. Desi SUNT DE ACORD cu ce spui tu, nu sunt de acord cu MODUL in care o spui si cu INSISTENȚA de a promova actiunea respectivilor, pe care nici eu nu o accept si pe care tu o promovezi. Chiar daca e publicitate negativa ce faci tu, tot promovarea acelor arheologi este. Daca tu si altii nu ai scrie despre ei, nimeni nu ar stii. Asta nu intelegi.

sandu spunea...

arheologi si cei cu detectia ar trebui sa fiti echipa unita si at gasi mai multe comori cu info mai multe
despre ce actiune la ce arheologici vorbiti ?

sandu spunea...

si inca ceva
ce detector recomandati si mie pina la 15 milioane maxim ?
trebe loat neaparat din romania ?
si trebe si piponter neaparat de asta?

Administrator spunea...

Sandu, sunt multe elemente de evaluat în cumpărarea unui detector. Citește comentariile de la acest articol ( peste 300 de comentarii ), te vor ajuta în găsirea răspunsului:

http://hartacomorii.blogspot.ro/2011/02/ce-detector-de-metale-sa-cumpar.html

Nu e necesar obligatoriu să achiziționezi și pinpointer.

Detectorul poate fi cumpărat și din străinătate, dar e mult mai simplu să îl cumperi din România.

Anonim spunea...

Mai fratilor daca vreti sa cautati comori luativa un detector si cautati.
Nu va mai uitati in gura prostilor care nu au detectoare si vorbesc prosti.
Nimeni nu va poate interzice sa cautati comori dar sant doua reguli una cand gasesti comoara trebuie predata la muzeu in 72 de ore, toata si nu va opriti nici un banut ca amintire.
Regula doi este sa nu cautati in siturile din ran si sa pastrati o distanta buna fata de ele.
Ce atata turavura ca aia sau ailalta si neaparat sa cereti recompensa legala care vi se cuvine de drept.
Inca ceva daca vreti sa fiti siguri ca veti primi recompensa sigur si nu santeti mintiti mergeti la muzeul mare din bucuresti si predati acolo ca aia au bani.
Uitativa ce au patit altii care au mers in judetele lor ca nici acum nu au primit bani.
Astai ca in viata, cine iti da bani e client fidel si cine te pacaleste a doua oara nu mai mergi la el.
Asa ca luativa detectoare dupa posibilitati si iesiti la cosit cu ele poate pica lozul cel mare.
Iar pe invidiosi lasatii sa vorbeasca ca la astia nu le poti umple gura cu nimic.
Urari pentru voi de la detectoristi.
Bafta !
Toate bune!
Mult succes.
Enjoy!
Toate cele bune!
Sa ai bafta de ulcica !
Bafta tuturor!
Sapatura mica bucurie mare !
Semnale cat mai inalte.
Bucurie cat mai mare.
Sa ai parte de argint.
Sapatura rara bucurie deasa !
Sa gasesti ce iti doresti.
La mai multe bucurii !
Si la incheiere un sfat intelept de la detectoristi.
- Cat despre faptul de ati scoate banii pe detector, depinde cum privesti problema, hobby sau afacere.
Personal cred ca detectorismul ar trebui sa fie pasiune nu modalitate de imbogatire imediata.
dupa descoperirea lui Iulian, vanzarile de MD-uri au avut un trend ascendent spre nebunesc, un amic a vrut sa isi cumpere un garret impulsionat de descoperire sa gaseasca si el o comoara.
Nu a gasit in tara si nici la bulgari (stocurile fiind epuizate in acea saptamana); l-am luat cu mine la o detectie si dupa ce a vazut cateva potcoave s-a potolit.
In orice domeniu este o selectie naturala, posionatii vor merge mai departe !

Anonim spunea...

Prieteni buni, ne cunoastem de-o viata !
Voi va faceti griji pentru recompensa pe care o meritati dar nu o primiti, pai de unde bani prietene?
Nu vedeti ca guvernul cauta sa mareasca taxele si impozitele pentru ca tara e saraca?
Asa ca de unde sa aibe bani muzeele ca doar tot de la guvern primesc, dar de unde sa le deie?
O gospodina la intalnirea de la Ploiesti spunea cam asa, adica dadea un sfat detectoristilor cum sa faca cu obiectele.
- Mai bine lasatile acolo in pamant pentru inca o mie de ani....
Oare ce o fi vrut sa spuna ca eu nu prea am inteles la ce bate apropo !
Poate se referea ca nu sunt fonduri pentru premiere a gestului de a preda o comoara gasita intamplator si sa fie cautate peste o mie de ani cand muzeele or sa aibe fonduri, da ma intreb cine traieste o mie de ani ca sa poata astepta aparitia fondurilor?
Eu cred ca mai bine ne sfatuia cum sa facem o tochitura ca la Ploiesti decat sa ne intoarca ca la Ploiesti.

Anonim spunea...

Ai dreptate anonimule mam uittat si eu pe Goangal si pasul buzaului este la 3 km de crasna.
Daca mergi 30 km pe valea buzaului iesi dintre munti si ajungi la Mlajet si Chirlesti localitati din judetul buzau si treci prin opt localitati, vai de ei da vai de noi.
Cu asa localizare tampita sigur poti intra in situri fara sa vrei si astia te leaga.
Si cine stie cate greseli idioate mai sant in localizarea siturilor, daca nici la asta nu santem buni atunci la ce putem fi buni?

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.