luni, 4 august 2014

Detectoare VLF vs. detectoare PI - Avantaje și dezavantaje

Pasionatii de detectie metal au la dispozitie mult tipuri de detectoare de metale. In principal sunt fabricate doua tipuri: detectoare VLF ( foarte joasă frecvență ) și detectoare PI ( puls inducție ). Ambele tipuri au puncte forte și punctele slabe.



Scopul prezentului articol este de a oferi incepatorilor in detectia de metale un topic de discutii, pentru a afla mai multe informatii despre aceste diferențe, încât să-i ajute în luarea unei decizii in privinta categoriei din care sa facă parte detectorul de metale pe care il vor cumpara.

Dintre cele două categorii, detectoarele VLF sunt cele mai populare, fiind fabricate și vândute catre detectoristi in mai mare numar decat detectoare PI, deoarece detectoarele VLF sunt mai versatile. Acest tip de detectoare oferă un echilibru mai bun între  mineralizarea solului și discriminarea între diferitele tipuri de metale. Pot oferi chiar o mai buna idee despre ținta pe care au detectat-o, ceea ce inseamna că puteți decide mai usor dacă trebuie sau nu să săpați pentru a extrage respectivul obiect din pământ, evitând astfel sa săpati după o multime de gunoaie. Aceste detectoare sunt dotate deseori cu un ecran care afișează diverse tipuri de opțiuni și informații, de la presetări personalizate până la tipul de tință pe care să o detecteze.


Detectoarele de metale PI sunt folosite pentru o detectie mai specializată. Sunt un tip de detectoare ce detecteaza simultan toate metalele ( all metal ). Deși unii detectoristi spun exista unele metode si pasi de urmat pentru a face o oarecare discriminare, detectoarele PI nu oferă nici astfel capacitatea de discriminare ale detectoarele VLF. Însă, fiindca semnalul nu este afectat de mineralizarea cu fier a solului, detectoarele PI pătrund mult mai bine in adâncime, inclusiv în apă sarată și nisip umed și pot sa fie utilizate foarte eficient in zonele cu foarte putin gunoi. Acest tip de detector este de asemenea frecvent utilizat pentru căutarea de pepite de aur, deși si un VLF poate executa decent aceasta sarcină.




Mai jos aveti doua astfel de comparatii intre cele doua tipuri de detectoare:



Pentru un incepator in detectie, este recomandabil tipul VLF de detectore de metale. Preturile detectoarelor VLF variaza de la peste o sută de euro la peste o mie de euro. Dupa ce acumulați mai multa experiență in detectia de metale, detectoarele PI pot să devină un instrument valoros pentru detectarea în anumite locații și pentru scopuri de detectie specifice. Cu toate acestea, majoritatea pasionaților de detectie metale au doar unul sau mai multe detectoare de tip VLF, fara a detine si un detector de tip PI.

Dvs. ce părere aveți ? Care detectoare sunt mai eficiente? Cele PI sau cele VLF? Merită ca un detectorist sa investeasca in ambele tipuri de detectoare de metale?

21 de comentarii despre subiectul „Detectoare VLF vs. detectoare PI - Avantaje și dezavantaje”:
Anonim spunea...

Dvs. ce părere aveți ? Care detectoare sunt mai eficiente? Cele PI sau cele VLF? Merită ca un detectorist sa investeasca in ambele tipuri de detectoare de metale?
RASPUNSUL este DA pentru ca detectorul PI asa cum este prezentat gaseste obiecte medi si mari la mare adancime.
Pentru obiecte mici si medi este recomandat VLF.
Detectoarele PI care sa aibe cat de cat o discriminare feros sau neferos costa destul de mult asa ca pentru omul obisnuit se recomanda VLF care are o plaja mare de discriminare pe mai multe feluri de metale si gaseste monede mici sau foarte mici dar pana la 30-35 cm. Pe cand PI gaseste grupuri de monede ( vase care contin monede) la adancimi mai mari de 1-2 metri dar nu iti arata adancimea la care se afla obiectul asa ca sapi pana gasesti ceva.
Daca ne uitam la straini sant detectoristi amatori care au cateva detectoare VLF si cel putin un PI. Dar la ei se merita ca ce gasesc este al lor iar daca vinde obiectele gasite o fac pe bani multi si isi scot investitia pe detectoare. Daca vedem numai cate inele, cercei si lantisoare gasesc intr-un an atunci va dati seama de ce isi permit atatea detectoare. Si mai e un lucru stiut la ei, monedele razlete nu intra in categoria comori si pot fi pastrate chear daca sant din aur sau argint si de 2000 de ani.
La noi cine spune ca el nu isi doreste sa scoata investitia acela este un mare mincinos, ia gandestete tu, ce iti doresti sa gasesti un obiect valoros pe care sa primesti bani sau numai potcoave care nu iti aduc nici macar noroc.
Detectoarele PI sunt folosite de arheologi in situri unde stiu sigur ca pot gasi comori insemnate.
Pentru un amator ar fi bun dar acolo unde stie sigur ca a fost ascunsa o comoara si sapa la toate semnalele. Ca sa folosesti PI pe camp unde romanul a aruncat de la cuie si potcoave pana la ceaune sparte si galeti ar fi o munca titanica sa sapi din 10 in 10 cm. pentru fiare vechi. Poate ar fi bun pentru strans fier vechi si predat la Remat.
Eu as vrea sa apara detectorul care nu iti arata aurul, argintul, monedele, artefactele, dar sa arate cuiele, sarmele, potcoavele, saibele si cartusele trase ca sa nu trebuiasaca sa mergi cu ele la muzeu si sa isi bata uni joc de tine ca ei is scule pe bascule.

Anonim spunea...

Interesanta si buna intrebarea, sa ai un singur detector sau sa ai o gama variata de detectoare care sa iti satisfaca toate pretentile de detectorist inrait.
Daca stam sa vedem cate undite are un pescar amator atunci raspunsul ar fi, da ar trebui sa ai detectoare din ambele categori.
Daca stam si privim la vanatorii amatori care detin mai multe tipuri de pusti atunci raspunsul este da pentru a fi dotat ca lumea, pregatit pentru orice provocare.
Daca stam si ne uitam la gandirea tampita a romanilor ( da ce faci tu cu detectorul, pentru ce l-ai cumparat) atunci raspunsul este nu, nu iti trebuie mai mult de un detector pentru a fi luat la ochi de autoritati si urmarita orice miscare a ta, primesti destule cuvinte jignitoare avand un singur detector, dar ia sa ai 3-4 ca atunci deja esti sigur braconier care ai cumparat mai multe detectoare pentru a gasi kosoni si bratari dacice chear daca tu locuiesti la sute de km. de Alba. Asta este gandirea proasta de la noi, daca vrei sa faci ceva nou nu esti lasat pentru ca dai un exemplu prost clasei proletare, mandria noastra socialista viitorul acestei tari. Rahat romanesc, clasa proletara nu mai avem pentru ca acum avem oameni fara servici si viitor, dar avem in schimb burghezia proletara care a acaparat bunurile si banii poporului.
Daca este sa vedem adevarul de la noi in legatura cu acest hobby tragem urmatoarele concluzii.
Detectoristii care din intamplare au gasit o comoara si au luat contact cu angajatii muzeelor au devenit alti oameni, oameni scarbiti de gandirea ingusta a unora si de abuzurile facute de acestia, rezultatul este ca incep sa isi doreasca sa nu mai gaseasca in viata lor o comoara asa ca incep sa caute doar in zone ww1 si ww2.
Alta nemultumire a celor care detin un detector este ca atunci cand ei gasesc o singura moneda sau un singur inel si il preda la muzeu automat li se interzice sa mai caute in zona pe zeci de km. patrati pentru ca devine zona cu potential care nu apare nicaieri trecuta dar este abuziv infintata.
Atunci pentru ce sa iti cumperi mai multe detectoare daca ai atatea probleme doar pentru unul.
La noi omul de rand niciodata nu va fi lasat sa ridice capul din noroi in schimb burghezul aparut peste noapte poate distruge situri cu excavatorul.
Asta este romania pitoreasca, cei nemultumiti au plecat in alte parti pentru a-si trai viata in libertate si respect.
DA ar fi bine sa poti avea mai multe detectoare diferite dar nu in acest gulag comunist.

Anonim spunea...

Un sfat prietenesc!
Cumparativa cate detectoare vreti dar cumparativa si o camera foto DSLR pentru ca incet incet va veti transforma in fotograf amator linistit si multumit de lumea inconjuratoare. In noul hobi nu veti avea deaface cu oameni nesimtiti.

Anonim spunea...

Pentru ca si eu caut ce fel de detector sa cumpar am gasit la detectoristi acest sfat. Pentru incepatori este bun un VLF pana in 800 de euro pentru ca cele cu 1000si mai scumpe au tot felul de programe IT pe care trebuie sa sti ce vor.
Dar poti sa cumperi si unul de 350 euro care gaseste de tot felu. Treaba este ca un detector gaseste daca cauti unde si este ceva.
Pulse Induction este un detector bun doar in mana unui detectorist vechi. Ca sa incepi cu un PI este greu pana il inveti ce vrea sa iti spuna. Asa ca eu imi cumpar unul VLF si mai incolo un PI ca sa caut comoara lui brancoveanu sau poate a lui decebal da ma multumesc si cu comoara unui zgarcit care a dat ortul popi dupa ce a ascuns comoara ca a vazut ca nu poate sa o ieie cu el pe lumea ailalta si o duc la muzeu a doua zi pana nu ma razgandesc si sa vedeti ce ma mai pupu uni de bucurie..
Americani folosesc detectoare PI pentru nuget din aur ca le gaseste mai repede si mai adanc da la noi nu ai bucatele de aur iar unde is nu ai voie sa cauti ca e pentru altu.
PI in carcasa inchisa ermetic se mai foloseste si in apa pentru aur sau alte fiaree.

Anonim spunea...

Ai omis sa spui un lucru ca in America oamenii poarta bijuteri pe care le pierd iar in Romania caii poarta potcoave pe care le pierd, fiecare tara dupa nivelul de trai.

Anonim spunea...

Pentru ca tot e vorba aici daca sa iti cumperi VLF sau PI. cumparati ce si de care vreti ca uitati comoara asta cu 300 de arginti a fost descoperita cu un detector Garrett ACE 150 care este un detector VLF si costa (uriasa suma) de 752 lei, da ati auzit bine, un detector de 752 lei cu un detectorist norocos a gasit o comoara de 150.000 $.
Asta da detector da asta da noroc.
Dar sa speram ca co, caco, ca contactul cu sefii muzeului sa nu il schimbe si pe acest om si sa il transforme intr-un om scarbit de toate si de toti ca sigur nu va fi blestemul comorii, sigur o sa fie nesimtirea blestemata a unora.

Anonim spunea...

Desi nu sant detectorist si nici arheolog specialist
cred ca cel mai bine este ca intai sa cumperi un detector pe principiul VLF
iar mai pe urma PI daca zona in care locuiti este una plina de obiecte interesante.
Daca cumperi din prima mai multe detectoare si zona in care cauti nu are nimic
interesant de gasit cred ca ai dat banii degeaba doar sa te falesti ce scule ai.

Anonim spunea...

Interesanta intrebarea care detector este mai bun.
Ce pot eu sa va spun este ca din curiozitate am incercat si eu sa aflu raspunsul mai demult iar rezultatul ar fi acesta.
Detectoarele PI ( Pulse Induction ) au fost primul tip de detector realizat pentru cautatorii de aur din America si era realizat dupa modelul detectoarelor pentru mine folosite in timpul ww2 si vietnam.
Asa ca detectoarele PI sant bune acolo unde se cauta firicele de aur pentru ca au o sensibilitate mai mare pentru firicele mici de aur pe care detectoarele VLF nu le pot detecta. Si iarasi PI-urile sant bune pentru detectarea obiectelor voluminoase la adancimi mari.
Problema lor este ca nu pot face discriminare decat ca metal feros si metal neferos si sapi pentru orice sarma dar se incearca ca pe viitor sa fie posibila o discriminare pentru mai multe tipuri de metale.
Acum despre detectoarele VLF ce sa va spun ca s-a spus destule aici si pe alte forumuri de profil. VLF-urile sunt mai ieftine si fac discriminare pentru toate tipurile de metale, mai ales detectoarele peste 1200 euro. Ele iti pot arata grafic si numeric din ce fel de metal este confectionat obiectul descoperit iar detectoristul sapa sau nu in functie de ce vrea el sa gaseasca.
Daca ii arata fier sau nichel nu sapa iar daca ii arata cupru sau argint atunci sapa. Sant pe youtube filme in care detectoristi din State lasa detectorul doar pe cupru argint si sapa doar la monede din argint dar pot pierde aurul si bineanteles artefacte din fier sau oteluri aliate.
Cineva de la noi tot intreba daca sa-si cumpere un detector White's Spectra V3i care este destul de scumput pentru punga noastra. El credea ca la pretul acela sigur descopera monede la adancimi mai mari decat detectoarele mai ieftine.
Raspunsul este NU.
Detectorul White's Spectra V3i gaseste moneda la aceiasi adancime ca si detectorul White's MXT care este la jumatate de pret din White's Spectra V3i.
Dar alta este diferenta intre ele care face pretul: DISCRIMINAREA pe tipul de metale care este foarte precisa la Spectra V3i pe cand la MXT daca pui discriminarea pierzi la adancime si iti arata un fel de moneda dar poti gasi alt fel de material. La americani merita sa ai o discriminare precisa pentru ca sapi mai putin si doar la monede valoroase.
Dar la noi unde majoritatea obiectelor gasite sant din fier si aliaje de fier nu prea merita discriminarea precisa ca mai buna este o sensibilitate mai mare pentru adancime ca oricum sapi la fiare.
Asa ca pentru tarisoara noastra cumparati VLF-uri cu discriminare modesta dar adancime mare.
Sau puteti opta pentru detectoare fara displey care nu iti arata tipul metalului si nici adancimea dar iti gaseste obiectele la adancimi mai mari si asta pentru ca nu mai au atatea filtre in montajul lor, gen detectoare Detech, XP, Tesoro, Minelab si alte marci care nu au display.
Fiecare cumpara detectorul care este pentru buzunarul lui si de care va fi mandru.
Iar dupa ce gaseste COMOARA mult visata va cumpara din recompensa detectorul mult visat, avem destule cazuri si au facut ce-a mai buna alegere.
Sa nu va fie rusine atunci cand veti cere RECOMPENSA pentru ca o meritati chear daca sunt multe minti inguste in tara noastra care zic: da pentru ce atatea recompense ?
Gaseste mai intai tu fraiere o comoara si atunci vei intelege de ce gasitorii se asteapta la o recompensa.
Succes !

Anonim spunea...

Tata are un PI iar eu mi-am luat un VLF. Din ce am observat cu PI-ul iti trebuie rabdare, e mult mai pretentios si e recomandat persoanelor cu ceva experienta. Mie imi plac detectoarele care isi fac treaba fara prea multe setari si configurari de te pierzi in ele. Pentru persoanele cu experienta in detectie sunt utile amandoua. VLF-urile au o discriminare mai buna iar PI-urile detecteaza mai adanc si combinand tehnologiile rezultatele sunt mai bune.

Anonim spunea...

Nu fiti rautaciosi spunand ca la noi gasesti doar fier vechi si potcoava.
Da, la noi poti gasi fiare vechi si potcoave dar mai gasesti si obiecte WW1 si 2.
Gasesti monede comuniste si turcesti, austriece si nemtesti iar uni au gasit monede dacice in Hunedoara si bratari din aur.
Asa ca daca cauti sigur gasesti ceva interesant, interesant poate fi un tub de cartus sau o lingura veche sau orice obiect din metal pe care uni il vad ca un fier vechi dar adevaratul pasionat de detectie il vede ca pe o comoara a trecutului care candva era folosita de oameni necunoscuti. In acest hobby trebuie sa ai imaginatie pentru a fi fericit de ceea ce gasesti. Daca esti un om ursuz care este nemultumit tot timpul atunci nu te apuca de detectie.
Cat priveste ce detector sa cumperi, cumpara de care vrei pentru ca fiecare iti va gasi ceva, doar tu sa fi multumit de ce ti-a gasit. Succes !

Anonim spunea...

Aici este nevoie de o rectificare!
De fapt comoara de 300 monede din argint i-a adus gasitorului o recompensa de 30000 RON ce reprezinta 30%
Si un cec de 10000 RON inmanat de Victor Ponta ce reprezinta 15% adica bonusul pentru tezaur.
In total 45000 RON aproape jumatate de miliard de lei vechi. Mie mi-ar fi de ajuns sa primesc atatia bani pentru o zi de cautat, poate ca tie nu ti-ar ajunge pentru ca valora mai mult, acum cine stie cum si ce ar fi bine aici la noi. Dar un lucru este sigur ca in vechiul regim primeai ca recompensa cativa ani de puscarie, asa ca este un progres daca romanul primeste bani si nu bataie. Eu unul o sa fiu multumit cu atat, acum doar sa gasesc o comoara ca sa ii merit.

Anonim spunea...

Ai adunat gresit 30000 de mere cu 10000 de pere fac 40000 de fructe. Multe fructe domne, zau cas multe.
Faci la tuica bre din ele.

Anonim spunea...

Buna ziua viitor detectorist, de ce iti spun viitor detectorist, logic pentru ca ai intrat aici in cautarea unui sfat despre ce detector sa-ti cumperi. De aceea vreau si eu sa iti dau un sfat, nu despre ce detector sa cumperi ca asta vei alege doar tu dar iti pot da un sfat cum sa nu te lasi pacalit de reclamele false facute detectoarelor de catre producator.
Cand cineva doreste sa-si cumpere primul detector va intra pe youtube unde o sa caute filmulete despre detectorul ales. Ei acum vin eu cu sfatul AVETI MARE ATENTIE la filmuletele cu teste facute de catre firma producatoare a detectorului.
Sa luam ca exemplu detectorul BLISSTOOL LTC 64X V3 care este un detector foarte bun dar nu asa de fantastic cum il arata testele facute de firma blisstool.
Pentru a va convinge uitati aici un test facut de firma producatoare unde o moneda din aur cu diametrul de 21 mm. este vazuta pana la 46 cm. adancime. Vedeti la minutul 9:25

https://www.youtube.com/watch?v=acCqlWZneuI
Si aici aveti un test facut de un ceh unde
o moneda din argint de 21 mm este vazuta pana la 34 cm.
o verigheta din aur este vazuta pana la 38 cm.
pafta de la centura militara e vazuta la 50 cm.

https://www.youtube.com/watch?v=EsXMgq_w_Xs
Multe detectoare cuprinse intre 350 si 700 euro pot gasi aceste obiecte la adancimile respective.
Asa ca vedeti pe ce dati banii ca la pomul laudat sa nu mergi cu sacul.

Anonim spunea...

Pentru cei care nu ati cumparat inca un pinpointer sau pro-pointer vedeti ca din luna februarie apare pe piata noul Garrett Pro-Pointer AT care are avantajul ca este submersibil pana la 3 metri, 3 niveluri de sensibilitate, functie de setare automata la nisip cu apa sarata sau teren mineralizat, are linie gradata in inch si centimetri pe corpul sau, alarma pinpointer pierdut dupa un timp, oprire automata dupa un timp, snur de prindere pe mana si are culoarea portocalie pentru a se vedea mai bine sub apa. Pretul aproximativ este de $127.45 dar deocamdata se fac liste de asteptare pana luna viitoare. NU UITATI CA TREBUIE INSCRIS LA PULITIE CA ORI CE DETECTOR SERIOS.
Pentru mai multe detali intrati aici. Succes pentru viitorul vostru Pinpointer.
http://www.bigboyshobbies.net/garrett-pro-pointer-at

Anonim spunea...

Eu cred ca tot nu va fi mai sensibil decat White's TRX care la ora actuala este cel mai bun dar are si pretul cel mai mare de 160 euro.
https://www.youtube.com/watch?v=SMTJZdt2giE
La 130 $ si submersibil nu cred ca are electronica in plus fata de modelul vechi si daca este facut made in china o sa bazaie aiurea pentru ca la modelul vechi tot mai multa lume se plange ca sunt falsuri.
993ti
3 weeks ago
I'll wait and see the reviews if they fixed the VERY crappy wiring inside that causes falsing over time.
If it were a Chinese knockoff, i'd understand the junk wiring but for a company like Garrett, it should have never passed QC.
I had 2 Pro pointers false on me, not going to send them back every time so i got a White's TRX pointer which hasn't falsed since.
Asa ca sa asteptam mai intai teste de la utilizatori si dupa aceea sa sarim pe el.
https://www.youtube.com/watch?v=FnSXAyzSjbs

Anonim spunea...

Salut, inca nu ii dati calificativ daca nu l-ati avut in mana. Pare mult mai bun decat Makro Pinpointerul turcesc si este cam la acelasi pret. Mai bine urmariti filmul acesta si vedeti ca este promitator.
https://www.youtube.com/watch?v=US0JYIlHy20

Anonim spunea...

Si inca un amanunt, aveti grija de unde cumparati sa nu patiti ca tipul din anglia care dupa ce a fost pacalit a aflat ca in orasul lui are cateva magazine cu produse pentru detectie iar marfa este ORIGINALA si nu FAKE.
https://www.youtube.com/watch?v=R0tBb4OWJmQ

Anonim spunea...

Poate ca ai dreptate cu produsele fake vandute de uni dar daca te uiti la 100% Positive feedback iti dai seama ca acela este un vanzator serios si nu un escroc. De altfel chear englezul a postat ca si-a primit banii inapoi iar femeia nu a mai vandut acele produse. La ei cumparatorii sunt protejati cum ar trebui sa fim si noi.
Dar ca sa transformam atmosfera in una mai placuta hai sa va arat un sistem de casti METAL DETECTING - WIRELESS HEADPHONES - OVER EAR LIGHT VERSION pentru detectoristii care vor ca sa faca upgrade pentru o mai buna mobilitate la sapat.
Par destul de rezistente plus ca au sistemul de prindere ca la XP si nu aluneca de pe cap. Incarcare de 3 ore pentru fiecare componenta (3 hours for each devices Transmitter and Receiver) dar nu este o problema pentru ca are 2 cabluri de alimentare, problema este ca va fi nevoie de un adaptor pentru priza de la noi. Iar autonomia este de 6-8 ore functionare continu. Aveti aici anuntul.
http://www.ebay.com/itm/METAL-DETECTING-WIRELESS-HEADPHONES-OVER-EAR-LIGHT-VERSION-/191474703350?pt=UK_AudioVisualElectronics_HomeAudioHiFi_Headphones&hash=item2c94c81bf6

Sau daca doriti alt sistem mai tapan il puteti alege pe acesta Set căști fără fir transmițător WS 107 și 101 TR (Set bezdrátových sluchátek WS 107 a vysílače TR 101) care se incarca in 2 ore si functioneaza 8 ore. Are un saculet cu scai pentru prinderea pe tija detectorului vedeti filmul si costa 91 euro plus transport.
http://www.lovecpokladu.cz/sluchatka/set-bezdratovych-sluchatek-ws-107-a-vysilace-tr-101-1102
Acum voi alegeti sau macar va uitati cum poti avea wireless pe un detector ieftin.

Unknown spunea...

Ma poate ajuta cineva cu citeva informati despre un HUNTER MD 88? Va multumesc

Anonim spunea...

Daca e unul chinezesc, mai bine cumparati un detector de marca buna, un Garrett ceva. Am eu MD 5008 chinezesc, are adancime buna, dar e cam instabil, stau sa calibrez la el din 10 in 10 minute, foarte enervant.

Anonim spunea...

eu am un trx are 4 nivele de sensibilitate nivelu 1 si 2 functioneaza bine nivelu 3 si 4 dau semnale aiurea nu-si merita banii 260 de euro daca urmariti cu atentie pe cei ce prezinta trx ul pe youtube foarte des dau semnale false adica suna continu prezentatorul al opreste si al porneste din nou mai bine luati ceva mai ieftin bafta tuturor

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.