vineri, 28 noiembrie 2014

Cum să folosești o comoară de peste 50000 euro ca opritor de ușă

Un agricultor care era pe punctul de a arunca un pumnal vechi de 3500 de ani, găsit în timp ce se afla la arat in East Rudham, Norfolk, în anul 2002, a primit de la un muzeu o mică avere pentru artefactul rar, mai exact suma de 40.000 lire sterline ( peste 50000 euro ).


Fermierul a folosit pumnalul ceremonial din Epoca Bronzului ca un opritor de ușă la biroul său, timp de 12 ani, fara sa isi dea seama ca obiectul avea o vechime de 3500 de ani. Pumnalul are o lungime totala de 68,6 cm si este de o importanță istorica incredibilă, conform expertilor.

Comoara de bronz a fost denumita Rudham Dirk si este expusă acum la Muzeul Castelului Norwich.

"A vrut sa arunce artefactul la gunoi, dar un prieten l-a sfatuit sa il lase sa il examineze cu ajutorul unor experti. Imediat am știut că este un artefact extrem de important. Este de trei ori mai mare decat un pumnal Dirk normal. Acest pumnal a fost utilizat doar pentru ceremonii, dar natura exacta a acestor ritualuri este necunoscuta. Pumnalul a fost în mod deliberat realizat cu margini contondente și fără mâner și a fost imposibil sa fi fost utilizat ca armă. Au fost făcute câteva descoperiri similare in Olanda și Franța, artfecatul demonstrand comunicațiile internaționale în Epoca de Bronz.", a declarat Dr. Tim Pestell, curator senior de arheologie la Castelul Norwich.

Pumnalul a fost achiziționat de la proprietar printr-o intelegere privată, care a inclus o contributie majoritara ( 39000 din cele 40000 lire sterline platite) din partea la Fondul Național al Patrimoniului, ce a pus conditia ca pumnalul să rămână în Marea Britanie.

Dr. Pestell a adaugat: "Este uimitor că artefcatul a fost utilizat peste 10 ani ca un opritor de ușă, doar există o mulțime de obiecte similare care se gasesc in gospodrie si care puteau fi folosite in acest scop. Oamenii nu sunt conștienți intotdeauna de importanța istorică a unor obiecte. Îi sfatuiesc să le examineze cu ajutorul unor specialisti".

Pumnalul de bronz are 1.9 kg, contine nouă zecimi cupru și o zecime staniu.

Singurul exemplu de pumnal de acest tip, găsit în Marea Britanie, a fost descoperit atunci când un om a trecut peste el, in timp ce se plimba într-o pădure din Oxborough, Norfolk, în anul 1988. În prezent, respectivul pumnal expus la Muzeul Britanic.

Este posibil ca pumnalul cumparat de la fermier sa fi fost realizat în același atelier si de același meșter cu cel al pumnalului expus la Muzeul Britanic.

In afara de acestea, mai exista doar patru alte exemple de pumnale ceremoniale Dirks, dintre care două au fost descoperite în Olanda și două în Franța.

6 comentarii despre subiectul „Cum să folosești o comoară de peste 50000 euro ca opritor de ușă”:
Anonim spunea...

Foarte frumos acest pumnal si intr-o stare foarte buna de conservare tinand cont de vechimea lui (3500 ani) dar si de marimea (68,6 cm) la asa lungime avea toate sansele sa fie rupt in bucati de un utilaj agricol. Domnule eu urmaresc cu interes filmuletele postate de detectoristii din anglia si in fiecare gasesc obiecte antice si medievale. Mai exact merge si cere permisiunea sa detecteze pe terenul arabil al d-nului agricultor iar la sfarsitul zilei a gasit cateva monede romane plus cateva monede din argint medievale si daca are noroc mai gaseste una sau doua din aur de pe vremea regilor angliei. Si ce este mai interesant este legislatia de la ei care spune ca doar daca gasesti peste 10 monede medievale sau antice la un loc trebuie sa le duci la muzeu unde sunt expertizate, evaluate si apoi ti se propune sa le vinzi muzeului pentru ca le doresc. Iar daca gasesti una sau noua in ziua aia poti sa le pastrezi sanatos in colectia personala. Iar la relicve antice si medievale nici nu mai vorbim ca gasesc cu pumnul fragmente de fibule, inele si altele. Astia au fost bogati si acum 2000 de ani si sunt si acum. Noi am fost saraci acum 2000 de ani si suntem si acum. Mai pe inteles la noi ce sa gasesti daca taranii nu aveau ce sa piarda ca nu aveau decat hainele de pe ei si un blid de linte. Da, la noi mai gasesti dar rar comoara vreunui boier zgarcit ascunsa sa nu i-o cheltuiasca altul. Dar nu disperati ca romanul este om visator iar cand ii bazaie detectorul deja viseaza ca a gasit marea comoara pana da de potcoava iar apoi o ia de la inceput cu cautatul. Dar multumim celor de aici ca avem sansa sa vedem ce gasesc alti pe tot mapamondul. Frumus domne frumos, un om norocos. Domnule daca urmaresti cate descoperiri fac aia in anglia si cate descoperiri interesante se fac la noi intr-un an atunci poti faca diferenta cate bogatii ingropate sunt la ei si cate la noi. Sa aveti o zi buna.

Anonim spunea...

Ar mai trebui spus un lucru si anume ca in anglia se face detectie din ani 1970 iar la noi din 2004 (detectie legala) asa ca ei sunt cu 40 de ani inaintea noastra. Ei stiu deja ce este detectia si ce avantaje aduce pentru istoria unde se descopera relicve cu detectorul. Asa ca peste 40 de ani si la noi detectia o sa fie vazuta ca un ajutor adus istoricilor si nu ca un rau cum este astazi perceputa de unii. Credeti ca daca detectia era un rau pentru istorie atunci ar mai fi existat detectie in anglia si america ? Sigur ca nu. Dar tocmai aici este intelepciunea ca aceste doua tari au incurajat detectia iar acum au muzeele pline cu multe exponate gasite de detectoristii amatori. Asta ar trebui sa deie de gandit specialistilor nostri inainte de a denigra detectia si detectoristii de la noi. Daca specialistii nostri si nu numai, or sa tot puna piedici acestui hobby sa nu creada ca fac un bine tari mai repede vor face un deserviciu dar in schimb vor fi satisfacuti ca si-au atins telul si pofta ce-au poftit. Mai bine s-ar aseza la masa ambele parti pentru discuti constructive dar nu gen intalnirea de la Ploiesti si Constanta unde gazdele au scos tot naduful din ele iar detectoristii balbaiau si ei pe ici pe colo, asa nu, ca nu se ajunge la nici un rezultat. Mai degraba trebuie cautate persoanele deschise la nou din cadrul muzeelor, gen d-nul tarnoveanu si altii ca dansul cu care sa fie purtate discuti pentru o mai buna colaborare detectoristi-muzee in teritoriu. Exemplu detectoristii din bucuresti predau la muzeul national si sunt primiti cu bratele deschise iar in unele muzee din tara cand merg detectoristii sa predea bruma gasita sunt luati la intrebari gen militienesti ca intra frica in ei sa mai caute ceva sau cand cauta si gasesc le acopera la loc numai sa nu dea ochii cu bau-bau pentru predare. Oare vi se pare ca este ceva normal ? stim ca vreti sa descurajati detectia dar ganditiva ca suntem oameni si avem drepturi prin lege la o viata libera fara stres din partea altora. Ar trebui ca multi dintre voi sa va revizuiti atitudinea fata de semenii vostri si sa vedeti ce vrea tara si poporul pentru ca nu mai suntem in comunism.
Rog adminul daca este un alt loc mai la vedere sa mute acest mesaj acolo sau transformatil intr-un articol si aduceti idei noi ca sa fie citit de toata lume pentru ca printre povesti frumoase cu comori oamenii mai trebuie sa-si aduca aminte ca traiesc alaturi de alti oameni si nu de obiecte pe care le muti unde vrei tu ca ai o functie in stat.

Anonim spunea...

Si ca sa intelegeti diferenta dintre detectoristii americani si detectoristii de la noi urmariti acest filmulet in care detectoristii colectionari de artefacte sunt la o intrunire unde fiecare se lauda cu colectia lui poate poate primeste premiul cel mare si nu sunt ori ce relicve.

https://www.youtube.com/watch?v=1IrKt7U9ElE
Uitativa pe canalul lui ca sa vedeti cum gasesc varfuri de sageti si sulite la greu.
Acum va intreb pe voi toti, oare de ce altii au dreptul la o viata mai buna iar la noi indiferent de regimul care il prinzi ti se spune aia nu ai voie ailalta nu ai voie nimic nu ai voie, ai voie doar sa muncesti pe branci pentru un blid de linte iar cand imbatranesti asteapta-ti moartea cu regretul ca nu ti-ai trait viata asa cum se cuvine. Ar trebui sa va ganditi ca viata e scurta iar altii va dicteaza cum sa o traiti.

Anonim spunea...

Iar ca incheiere ca sa nu fiu invinuit de cineva ca va invat la prosti vreau sa va spun ca americanii fac ce le permite legea, englezii fac ce le permite legea iar noi trebuie sa facem doar ce ne permite legea de la noi. Adica cumparativa un detector, inregistrati-l la politie iar obiectele medievale si antice care fac interesul istoricilor si sunt de patrimoniu sa le predati in 72 de ora de la descoperire cerand recompensa sau nu pentru ca aceasta este legea detectiei de la noi si trebuie respectata. Cat priveste legea detectiei de la noi poate va fi imbunatatita si asta aveti voie sa sperati. Daca simtiti ca vreti sa faceti detectie atunci faceti detectie pana nu ajungeti mosnegi si o sa va para rau ca nu ati facut-o. Succes !

Anonim spunea...

am un filmulet la un obiect si as vrea daca ii posibil cineva sama ajute cu ceva informatii despre acesta,cit de vechi este,etc.unde as putea sal postez

Anonim spunea...

Posteaza filmuletul pe Youtube si apoi pune aici linkul filmuletului de pe Youtube, poate ai noroc si stie cineva ce obiect este.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.