vineri, 12 decembrie 2014

Comoara unui bogat viking, strălucind în gloria milenară

Un tezaur spectaculos, considerat a fi economiile de o viață ale unui bogat viking, a fost prezentat după ce a fost restaurat cu migală la fosta glorie strălucitoare.


Lotul de artefacte incredibil de rare, despre care se crede că datează de la sfârșitul secolulului IX sau începutul secolului al X-lea, a fost descoperit in anul 2012 de catre cativa detectoristi de metale, in nord-estul Angliei.

Tezaurul include o sabie cu mâner din aur, coliere si inele din argint de purtat la gât, o bratara de argint, lingouri de argint, nituri din aur si alte artefacte.

Natalie McCaul, curator de Arheologie la Muzeul York Trust, a declarat: "Doar acum putem vedea frumusetea reală și măiestria incredibilă implicată în crearea artefactelor din aceasta comoara. Doar mânerul anglo-saxon al sabiei nu este realizat de vikingi, fiind probabil obtinut in jafurile desfasurate de către acestia".



Lucrările de restaurare a fost efectuate în ultimele câteva luni, după ce artefactele au fost cumparate.




Un studiu recent a pus in lumina importanța femeilor în colonizarea Insulelor Britanice în Evul Mediu, sugerând ca vikingii erau orientati catre familie și nicidecum doar însetati de sânge, cum se credea anterior.

Cercetatorii de la Universitatea din Oslo au arătat că un număr semnificativ de femei au însoțit bărbații vikingi, atunci când acestia au navigat spre continent. De fapt, experții cred că familii întregi au călătorit in bărcile lor pentru a forma comunități pe terenurile nou cucerite.

Un comentariu despre subiectul „Comoara unui bogat viking, strălucind în gloria milenară”:
Anonim spunea...

Ce inseamna o tara cum e Anglia, care ofera descoperitorului valoarea comorii prin licitatie publica. Sunt sume mici cele oferite gasitorului comorii, comparativ cu bugetul statului si valoarea inestimabila a tezaurelor pentru istoria tarii. Aceasta trebuie sa inteleaga si autoritatile din Romania si vor vedea probabil acelasi aflux de descoperiri ca in Anglia, punand in valoare si consolidand istoria neamului pe aceste meleaguri, fiindca hobbyul acesta va deveni astfel practicat de 1000 de ori mai multi oameni si in tara noastra. Daca nu va face ca in Anglia, statul roman demonstreaza ca de fapt este dusmanul istoriei tarii noastre si nu ocrotitor, cum se lauda, lasand comorile sa piara in pamant, roase de timp si nescoase de detectoristii care acum sunt foarte putini la numar.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.