vineri, 2 ianuarie 2015

5251 monede, descoperite de un pasionat de detecție metale

Un pasionat de detectie metale din comitatul Buckinghamshire a descoperit ceea ce este considerat a fi unul dintre cele mai mari tezaure de monede găsite vreodată în Marea Britanie.


Paul Coleman a mers la o întrunire de detectie metale cu clubul Wanderers. El descoperit pe un câmp de lângă orașul Aylesbury un total de 5251 monede îngropate în interiorul unui recipient din plumb, la o adâncime de 60 cm.


Detectoristul Coleman din Southampton a luat parte la sapaturi în zona Padbury, pe 21 decembrie 2014, când a găsit cele 5251 monede din timpul regilor Ethelred al II-lea cel Șovăielnic și Knut cel Mare.

Tezaurul contine exemplare care datează din secolul al XI-lea, de la sfarsitul perioadei anglo-saxone. Termenul de anglo-saxon se referă la triburile germanice care au inceput sa atace Britania Romană în anul 410. Invadatorii continentali au fost în general numiti "saxoni" de către vecinii lor. Anglia este încă numit "Sasana" în scoțiană. Prin anul 500, mulți s-au stabilit în estul Angliei. Anglo-saxonii aveau propriile lor convingeri religioase, dar la sosirea Sfântului Augustin, în anul 597, cea mai mare parte a țării a fost convertită la creștinism. Perioada anglo-saxonă a durat aproximativ 600 ani și s-a încheiat în anul 1066, in timpul cuceririi normande, sub conducerea luiWilliam I al Angliei. Ei sunt creditați pentru crearea poporului englez. Călugărul benedictian Bede îi identifică pe englezi ca descendenți a trei triburi germanice.
 - Anglii, nume ce se pare că provine din Angeln (Germania); numele „Anglia” vine de la aceștia
 - Saxonii, care au fost împinși de franci, au contribuit la formarea poporului englez, a popoarelor scandinave și daneze.
 - Iuții, ce veneau din peninsula Iutlanda.

Având in vedere aceste elemente, este extraordinar de importantă descoperirea acestei comori, fiind pentru englezi, din punct de vedere national, echivalentul pentru români a descoperirii a unui uriaș tezaur de monede dacice.

"Fără îndoială, aceasta este cea mai bună descoperire făcută vreodată în istoria de 25 de ani a clubului de detectie metale si cu siguranță unul din momentele cele mai importante din viața membrilor săi", a declarat reprezentatul clubului.


Monedele au fost predate către British Museum, iar un reprezentant al autoritatilor competente va decide dacă monedele descoperite trebuie catalogate "comoră", în temeiul Legii Comorilor, ceea ce cu siguranță se va întampla. Ulterior, un muzeu le-ar putea cumpăra, iar veniturile vor fi împărțite între proprietarul terenului și descoperitor. O primă evaluare finaciară este de 1 milion de lire sterline.

7 comentarii despre subiectul „5251 monede, descoperite de un pasionat de detecție metale”:
Anonim spunea...

uaaau ! voi ma faceti sa imi cumpar detector pana la urma ! tare comoara, as vrea sa vad si la noi ca se gasesc asa des comori ca la englezi

Anonim spunea...

Buna stirea si o intamplare cu totul extraordinara.
Totusi evaluarea financiara facuta de specialistii lor nu cred ca este reala. Sa vina la specialistii nostri ca o sa fie evaluare corecta cam la 10.000 de lire sterline ( zecemii de lire sterline ) ca sa nu se confunde cu 10 milioane. Domle noi avem specialisti nu gluma.

Anonim spunea...

Poate ar trebui sa fac un comentariu la aceasta superba stire de pe meleaguri englezesti dar cuvintele sunt de prisos pentru a va demonstra cat sunt de respectati cautatorii de comori in Anglia.
Pentru a va lamuri singuri vizionati acest filmulet in care sa vedeti cum se adreseaza in scris muzeografii unui gasitor de comori, dar sa nu credeti ca este o comoara mare, este o bucatica dintr-un inel din Epoca bronzului care a fost evaluat la 180 lire iar recompensa este impartita frateste cu proprietarul terenului. Oare la noi cat primesti pe un fragment de inel din Epoca bronzului ? nu primesti nimic pentru ca nimeni nu ii da nici o valoare desi el are o valoare de 180 lire sterline adica 900 RON cu care iti poti cumpara un Pinpointer New - White's TRX Bullseye. Si ii intreb pe gasitorii de comori de la noi daca ei au primit asemenea scrisori acasa cu evaluarea redactate cu respect sau au primit un telefon prin care li se ordona sa mearga la muzeu pentru a ridica evaluarea obiectelor predate. Domnilor mai avem multe de invatat de la alte popoare dar la noi nu se vrea.
https://www.youtube.com/watch?v=_jsm3QD_Lkw

Dupa umila mea gandire ar fi bine sa fie tradusa si scris un articol care sa sune cam asa:
Gasitorii de comori din Anglia sunt primiti cu stima si respectul la Muzee.
si sa fie postat aici alaturi de multe comori descoperite pentru ca si aceste documente sunt o COMOARA DE RESPECT intre oameni.
Care din pacate lipseste cu desavarsire in romania, respect ca de la om la om pentru ca toti suntem oameni iar functile sunt doar pentru locul de munca ca diferenta la salariu.
Sa ne auzim cu bine.

Anonim spunea...

Si pentru a va forma o impresie adevarata despre detectia din Anglia o sa vedeti ca la ei se tiparesc o multime de carti istorice si harti cu drumuri si localitati importante din toate timpurile tocmai pentru a usura cautarile detectoristilor pentru ca este interesul tuturor de a fi gasite obiectele ingropate inainte de a se deteriora irecuperabil. Dar asta este la ei iar noi doar ne uitam si salivam. Dar totusi trebuie retinut ca prin informare poti gasi obiecte mult mai interesante decat potcoavele si mai intai verificati ca sa nu intrati in locuri declarate sit pentru ca la noi cam toate locurile cu trecut istoric sunt deja situri unde arheologii cauta de multe zeci de ani, dar totusi un drum vechi intre doua cetati nu este sit si va poate aduce surprize mari cum au avut descoperitorii comorilor din ultimi ani. Bafta.

https://www.youtube.com/watch?v=fRIZcpXzT2M

Anonim spunea...

Da, trebuie sa avem grija sa nu intram din nestiinta in situri arheologice sau rezervatii dendrologice unde se gasesc plante rare. Asa cum se intra din gresala la ei si isi posteaza filmuletele tot asa poti intra chear tu daca nu te informezi de zona inainte sa te apuci de detectat. Este in interesul fiecaruia sa se fereasca de problemele cu legea.
Detectie placuta in cautarea de COMORI.

https://www.youtube.com/watch?v=rtyW-uDtBMs

Anonim spunea...

Frumos tezaur pacat ca nu are cateva monede fotografiate de aproape ca sa admiri cu adevarat frumusetea lor. Dar acum nu mai este o problema acest fapt pentru ca internetul este cel mai mare muzeu virtual. Pentru ce sa mai mergi la muzeu pentru ce sa mai cauti potcoave cu detectorul. Stati lejer in fotoliu si priviti aici artefacte si monede pe care nici nu le-ati visat, fara sa dai socoteala la nimeni, anglia este anglia si isi merita bogatiile. Enjoy !
http://www.treasurelanddetectors.co.uk/finds-gallery#gallery1-page-1

Anonim spunea...

Pentru a avea idee cat de bine sunt organizati Arheologii din Anglia intrati pe acest canal youtube unde aveti sansa sa descoperiti frumusetea artefactelor dupa restaurare dar si lucrul pe teren. Vedeti cata daruire au si cat suflet pun. Cuvintele sunt de prisos.
https://www.youtube.com/channel/UCVtdK0zt6-tj4FlWOEHfJiw

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.