joi, 8 ianuarie 2015

Amuletă cu două fețe, descoperită de arheologi în Cipru

O amuletă veche de 1500 de ani, descoperită în locația orasului orașul antic Nea Paphos din sud-vestul Ciprului, are două fețe care conțin o inscripție cu 59 de caractere și personaje mitologice.


O parte a amuletei are mai multe imagini, inclusiv o mumie (probabil reprezentând zeul egiptean Osiris), aflat pe o barcă, dar și o imagine a lui Harpocrate, zeul tăcerii, care este prezentat așezat pe un scaun, în timp ce isi acoperă gura cu mâinile. Amuleta afișează de asemenea o creatură mitologică denumita cynocephalus, care mimeaza acelasi gest ca a lui Harpocrate. Pe amuleta mai sunt reprezentate o pasare, un crocodil, Luna pe cer si o stea.



Pe de cealaltă parte a amuletei se regaseste o inscripție, scrisă în greacă, un palindrom:

ΙΑΕW
ΒΑΦΡΕΝΕΜ
ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ
ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ
ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ
ΙΘΟΝΥΟΜΕ
ΝΕΡΦΑΒW
ΕΑΙ


Inscriptia  se traduce "Iahweh (un zeu) este purtătorul numelui secret, leul lui Re pazește altarul său."

Scribul a făcut insă două greșeli mici, atunci când a scris acest palindrom: in două cazuri a scris un "ρ" în loc de "v".


Cercetatorii au descoperit artefacte asemanatoare în alte părți ale lumii antice. Amuletele precum cea găsită in Cipru au fost realizate si purtate pentru a-si proteja proprietarii de pericol și rău.

Sit-ul arheologic Nea Paphos

În secolele V-VI, Cipru a fost parte a Imperiului Roman de Răsărit. Imperiul Roman a fost împărțit în două în secolul al IV-lea, zona Ciprului fiind inclusă sub controlul părții de Est. Când Imperiul Roman de Apus a căzut, în timpul secolului al V-lea, Imperiul Roman de Răsărit a continuat să se dezvolte și a devenit ceea ce este denumit și Imperiul Bizantin.

Până în secolul al V-lea, creștinismul a fost religia oficială a Imperiului Roman de Răsărit, iar cu trecerea timpului, practicile tradiționale politeiste ( denumite si păgâne ) au fost restricționate mai sever și chiar interzise. Cu toate acestea, unii oameni au continuat să practice credințele vechi, închinându-se zeilor tradiționali. Chiar această amuletă dovedeste că oamenii au continuat să practice credințe politeiste in Cipru, pentru o lunga perioadă de timp.

Amuleta are câteva caracteristici neobișnuite, care sugerează că realizatorul său nu au înțeles pe deplin personajele mitologice, reprezentarea fiind destul de necalificată și schematică. Ea se bazează pe surse egiptene iconografice, dar aceste surse nu au fost pe deplin înțelese de către creatorul amuletei.

De exemplu, mai degrabă decât să stea pe un scaun, Harpocrate ar trebui să fie așezat pe o floare de lotus. În plus, câinele cynocephalus nu ar trebui să mimeze si el gestul lui Harpocrate. În versiunea clasica, cynocephalus-ul  stă cu labele ridicate în adorație pentru Harpocrate.

Chiar inedit este faptul că Harpocrate și cynocephalus-ul au bandaje pe corpurile lor, ceea ce poate sugera că artistul antic a crezut că si acestia au fost mumificati, împreună cu Osiris. În timp ce cynocephalus poate fi prezentat cu bandaje de mumie, Harpocrate nu ar trebui să le aibă, acestea neavand nici o justificare în cazul lui Harpocrate.

Un comentariu despre subiectul „Amuletă cu două fețe, descoperită de arheologi în Cipru”:
Anonim spunea...

Inca o dovada graitoare a ceea ce se intampla acolo unde se contopesc doua populati cu culturi diferite. Apare o populatie care mosteneste obiceiuri din ambele parti pe care le contopeste iar rezultatul este acesta. Aceste obiecte le da cel mai mult de lucru istoricilor pentru ca nu poate fi catalogat ferm. Scribul nu cunostea pe deplin alfabetul grec dar nu cunostea nici rolul personajelor mitologice egiptene. Eu cred ca aceasta amuleta are un plus de valoare tocmai prin aceasta unicitate a unui obiect realizat pe granita a doua culturi diferite, exact ca o moneda cu defect de batere care ii mareste valoarea.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.