sâmbătă, 24 ianuarie 2015

O comoară formată de monede vechi de peste 700 ani, expusă public pentru prima dată

O prețioasă comoară formată din monede vechi de peste 700 de ani, care au fost descoperite în Angus, Scoția, va fi expusa pentru prima data in mod public.


Cele 47 monede din argint, ce datează din perioada 1272 - 1307, au fost găsite pe un teren apropiat de Kirriemuir, in urmă cu doi ani, iar ulterior au fost examinate de către Muzeul Național de Scoția.

Monedele sunt din timpul războaielor de independență scotiene. Majoritatea monedelor sunt din perioada lui Edward I al Angliei sau a fiului său Edward al II-lea, deși unele par a fi bătute de regele scotian  Ioan Balliol. În această perioadă, în secolele XIII-XIV, din cauza războaielor, ultimele monede bătute au fost cu John Balliol, in 1296. Următoarele monede au fost batute abia in 1320, așa că a fost o perioadă de aproximativ 13 -14 ani când nu erau sufciente monede din Scotia, iar oamenii au trebuit să se bazeze pe monedele englezesti.

Persoanele care găsesc comori în Scoția au responsabilitate legală de a informa Biroul Coroanei. Atunci când este anuntata descoperirea unui posibil artefact, acesta este analizat și apoi fie este predat înapoi descoperitorului, fie este alocat un muzeu. In acest ultim caz, o suma compensatorie este calculata în mod independent de către experți și apoi banii sunt platiti din bugetul muzeului care a beneficiat de descoperire. Cum in Scoția nu există o piață dezvoltata de obiecte arheologice, statul apeleaza la evaluatori din Anglia.

Un comentariu despre subiectul „O comoară formată de monede vechi de peste 700 ani, expusă public pentru prima dată”:
Anonim spunea...

Uauuuu ! asta da stire bine ca nu ati scris si valoarea de cumparare pe care a primit-o gasitorul comorii, nu de alta dar a-ti fi stricat weekend-ul multor detectoristi.
Da muzeele noastre oare pot apela la expertii britanici ca sa calculeze recompensa pentru comorile descoperite de detectoristi ?
Nici la noi nu exista o piata dezvoltata, avem si noi unul singur pe tara si el se uita in tabelele vechi de 50 de ani cu evaluari tiparit la Moscova.
Hai va rugam stimabililor chemati un expert britanic pentru viitoarea comoara descoperita la noi ca sa vedem si noi care ar fi valoarea Realaaa !

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.