duminică, 14 iunie 2015

Un detectorist a descoperit două inele romane și o cataramă

Două inele romane și o cataramă de argint au fost descoperite pe o plajă din County Down ( Irlanda de Nord ) si au fost declarate ca fiind comoara de catre autoritatile din Belfast. Acestea au fost descrise ca artefacte romane extrem de importante și rare în contextul istoriei irlandeze.


Cele trei elemente au fost descoperite de Brian Murray, folosind un detector de metale si vor fi trimise la Muzeul Britanic din Londra, pentru examinare suplimentară și evaluare. Descoperitorul va primi 50% din valoarea artefactelor.


Pentru a fi clasificate comoară, obiectele descoperite trebuie să aibă cel puțin 300 de ani vechime și conținut metalic de cel puțin 10%.



Detectoristul a spus că a descoperit artefactele la cinci minute unele de altele, pe o zonă de un metru pătrat.


"Cautam de fapt obiecte militare, deoarece era o zonă de antrenament americană din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Am găsit prima data inelul cel mic și în cinci minute am gasit si inelul cel mare si catarama. A fost ca și cum aș fi pescuiesc macrou și as fi prins un somon. Nu e vorba de bani, este vorba despre fiorul de a descoperi așa ceva. Piese romane pe acea plaja erau ultime lucruri pe care mă așteptam să le găsesc", a spus detectoristul, care a precizat că artefactele au fost cele mai valoroase pe care le-a descoperit vreodată.









Un expert de la Muzeul Național al Irlandei de Nord a declarat ca este posibil ca obiectele descoperite sa fi aparținut aceleiași persoane: "Catarama este similară cu cele gasite in Marea Britanie, datând din secolul al IV-lea d.Hr. Artefactele romane sunt incredibil de rare în zonă, încat acest tezaur are o semnificație specială. Cele mai multe dintre celelalte descoperiri de obiecte romane apar de-a lungul coastei de est, așa că e posibil ca obiectele gasite acum să provină din relații comerciale sau poate chiar de la coloniști sau persoane care au naufragiat pe țărm. Este posibil ca cineva să le fi purtat atunci când nava lor a naufragiat. De asemenea, este posibil ca artefactele sa fi apartinut unei persoane care a fost înmormântata acolo sau cuiva care s-a înecat în mare. Oricum, descoperirea pune nord-est Irlandei de Nord pe harta romană."

Niciun comentariu despre subiectul „Un detectorist a descoperit două inele romane și o cataramă”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.