vineri, 7 august 2015

A fost descoperit un artefact mayaș, ascuns într-un altar antic

Arheologii care în anul 2012 a descoperit in Guatemala a doua referință privind așa numita "dată de încheiere a calendarului mayaș", au anuntat printr-un comunicat de presă că au facut alte descoperiri si mai importante.


Descoperirile includ si o stela mayașă foarte bine conservată, gasita in situl arheologic El Achiotal. Artefactul dateaza din secolul al V-lea d.Hr.


"Aceasta stela vorbește despre un rege din timpul uneia dintre cele mai puțin înțelese perioade ale istoriei antice Maya", precizează arheologii.

Un epigrafist de la o universitate din Texas a estimat că stela ar fi din data de 22 noiembrie 418, un moment de mare haos politic în zona centrală Maya.

Echipa a descoperit de asemenea si alte două panouri hieroglifice, în stare buna, fiind acoperite in parte cu o vopsea rosie.

Aceste panouri nu au fost furate de jefuitorii din trecut, deoarece erau instalate in coltul unei mici si modeste săli a palatului, iar stela a fost gasită intr-un altar, pe care vechii mayași il construisera special pentru a proteja acest artefact. Inscripțiile par sa ilustreze ritualuri de incoronare a regelui, dupa unii arheologi.

"Faptul că Stela și aceste panouri au fost conservate de către vechii mayași, la mult timp după ce au fost realizate, ne arata cât de mult s-au străduit vechii mayași să-si păstreze propria lor istorie", a concluzionat arheologii.

Niciun comentariu despre subiectul „A fost descoperit un artefact mayaș, ascuns într-un altar antic”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.