sâmbătă, 1 august 2015

O fetiță a găsit un artefact vechi de mii de ani

O fetiță a făcut o descoperire uimitoare, în timp ce se plimba de-a lungul unei plaje din Scoția: a găsit un element al unei bijuterii care ar putea avea intre 2000 si 7000 ani vechime.



Eilith Gunn a fost încântată când a văzut mica piesa în formă de inel, din piatră gri, in timp ce se plimba în apropiere de casa parintilor ei din Shetland.

Experții sunt de părere că artefactul, care este cam de marimea unei monede, a fost probabil parte a unui șirag de la un colier foarte vechi, datând din Epoca de Piatra sau Epoca Fierului.

În vârstă de șapte ani, Eilith povesteste entuziasmată: "Am fost foarte emoționată. Ei au spus că a fost ca un șirag de mărgele. Chiar se putea potrivi în jurul degețelului meu!"

Tatăl fetitei a explicat: "Eilith a găsit acest obiect de piatră si i s-a parut amuzant. L-a pus pe deget și se potrivea perfect".

Bunicul fetitei, in varsta de 69 de ani, este interesat de arheologie. El a crezut piatra ar putea fi o fusaiolă, adică o piesă în formă de disc ( realizată de obicei din teracotă, lut ars, os, bronz sau piatră), plasată la partea inferioară a fusului, cu scopul de a-i asigura o rotație regulată, având funcția de volant.

Artefactul a fost donat muzeului local. Obiectul a fost preluat de curatorul muzeului, care a precizat ca artefactul are intre 2000 si 4000 de ani vechime, dar poate avea si 7000 ani si că este posibil să mai existe si alte elemente asemanatoare, ca parte a unui colier: "Este uimitor să vezi ce obiecte purtau oamenii cu foarte mult timp în urmă. Te face să-ți imaginezi cum era viața pe atunci. În timpurile străvechi, bijuteriile nu erau realizate din metale prețioase, ci din materiale provenite din resurse locale, din piatră in special".

Niciun comentariu despre subiectul „O fetiță a găsit un artefact vechi de mii de ani”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.